Какво са сапонините и имат ли странични ефекти?
През последните години сапонините придобиха широка популярност поради техните потенциални здравни ползи и благоприятни ефекти върху човешкия организъм.
Те се срещат в голямо разнообразие в растенията, а причината за интереса към тях се крие в благоприятното им действие за сърдечно-съдовата и имунната система, обмяната на веществата, а дори и способността им да предотвратяват ракови заболявания.
Но какво всъщност представляват сапонините?
В тази статия ще се запознаете в детайли с тях, какви здравни ползи за организма носят, както и с евентуалните странични ефекти, с които може да се сблъскате.
Какво са сапонините?
Сапонините са фитохимикали, биологично активни вещества, които са продукт от обмяната на веществата на някои растения. Химически принадлежат към клас съединения, производни на гликозидите, при които захарна молекула (захарна част) е прикрепена към незахарен компонент, наречен сапогенин.
Името им произхожда от поведението им във вода, когато са разтворени вътре, което наподобява това на сапуна и формирането на пяна. Причината затова се крие в сърфактантските им свойства, което ще рече, че могат да разграждат мазнините и да ги емулсифират с водата.
Най-често тези метаболити на растителната обмяна се срещат в бобовите и зърнените храни, както и в някои зеленчуци и редица билки. Те служат на растенията като естествена защита срещу вредители и патогенни микроорганизми, а на хората служат като здравни помощници.
Функции и ползи за човека
Сапонините предлагат широк диапазон от благоприятни ефекти за човешкото здраве и дори в модерната медицина често биват използвани за специфични проблеми под формата на хранителни добавки.
Сред основните ползи на сапонините за организма са:
- Понижават нивата на холестерола и подобряват обмяната на липидите: Сапонините имат свойството да се свързват с жлъчните киселини в тънките черва, като по този начин предотвратяват тяхната реабсорбция и стимулират тяхното изхвърляне от организма, а с тях се изхвърлят големи количества холестерол, който е основна съставна част. По този начин тялото се принуждава да синтезира нови жлъчни киселини, като крайния резултат е намаляване нивата на холестерол в кръвта.
- Антиоксидантни качества: Сапонините показват антиоксидантен ефект като неутрализират свободните радикали и намаляват оксидативния стрес. По този начин намаляват риска от развитието на системни възпалителни заболявания или метаболитни нарушения.
- Подсилване на имунната система: Някои проучвания дават доказателства, че сапонините имат положително влияние върху функциите на имунитета като подобряват способността на организма да се справя с инфекциите и да поддържат цялостното благосъстояние на организма.
- Помагат да потушат възпалението: Антиинфламаторните качества на сапонините помагат за намаляване на хроничното възпаление, което се счита за основен механизъм за възникване на множество заболявания.
- Превенция на рак: Някои проучвания сочат, че сапонините притежават притоворакови свойства и потискат растежа на раковите клетки, както и тяхното разпространение.
Храни, богати на сапонини
Сапонините се срещат само в растенията и растителните храни, което ги прави леснодостъпни за повечето хора.
Храни богати на сапонини са:
- Бобови храни: Бобовите храни са едни от най-добрите източници на тези съединения.
- Киноа: Освен на протеини, тази псевдо-зърнена храна е богата и на сапонини, на които се дължи леко горчивия и вкус.
- Соя и соеви продукти: Соята и соевите продукти са много богати на тези полезни вещества.
- Овесени ядки: Освен, че са богати на разтворими фибри, овесените ядки са също така богати на сапонини, което ги прави много мощни агенти срещу високите нива на холестерола.
- Спанак: Заедно със сапонините, спанакът е богат на редица други фитонутриенти и микроелементи.
Освен с храната, може да приемаме конкретни сапонини под формата на концентриран вид чрез хранителните добавки, както и с някои билки под формата на чай или отвари.
Таблица с храни с високо съдържание на сапонини (мг/кг) |
|
Амарант Киноа Боб Бакла Грах Леща Жълт грах Боб мунг Фъстъци |
8000 7900 3500 3100 2300 1100 1000 500 100 |
Възможни странични ефекти от приема на сапонини
Сапонините имат множество благоприятни за нас качества, но както с всичко друго, не бива да се прекалява с техния прием поради възможност от потенциални странични ефекти.
Възможните странични ефекти при прекомерна консумация на храни, богати на сапонини, включват:
- Гастроинтестинални проблеми: Големи количества сапонини, приети с храната в чист вид могат да доведат до храносмилателни проблеми и дразнене на стомашно-чревния тракт, предизвиквайки гадене, повръщане, метеоризъм или диария.
- Нарушаване на абсорбцията на други важни вещества: Реактивната природа на сапонините може да доведе до тяхното свързване с елементи като желязо и цинк, което да доведе до намаляване на тяхното усвояване в червата.
- Хемолиза (разпад и разграждане на кръвните клетки): В екстремно високи дози някои сапонини могат да доведат до разрушаване на еритроцитите. Въпреки това, такива дози са почти невъзможни да бъдат приети при нормална диета.
Като цяло е важно да се отбележи, че тези странични ефекти са много редки явления и са по-скоро установени чрез контролирани лабораторни експерименти, отколкото от реални клинични случаи.
Често задавани въпроси
Могат ли сапонините да помогнат за сваляне на килограми?
Няма директна връзка между сапонините и редукция на теглото, но въпреки това ефекта им върху цялостната метаболитна функция на организма може да подобри обменните процеси и косвено да подобри телесния индекс.
Безопасно ли е да се приемат сапонини?
Да, когато тяхното количество е разумно и не се прекалява (без значение дали се приемат с храната или като хранителна добавка).
Може ли да се приеме прекомерно количество сапонини само чрез храната?
Малко вероятно е това да се случи само от консумацията на храни, богати на сапонини.