прочистване от паразити

Как се прави пълно прочистване на организма от паразити

Д-р Мартин Христов

Какво представляват паразитите в организма

Паразитите представляват живи организми, които живеят в тялото на друг вид живо същество, който се нарича гостоприемник. Те се хранят за сметка на организма, размножават се в него и го използват за начин да се разпространят в околната среда и от там - в други гостоприемници. По време на жизнения си цикъл, тези организми могат да причинят голямо разнообразие от здравословни проблеми, които нарушават нормалните функции на тялото. 

Различават се три основни групи паразити, които са опасни за хората: 

  1. Протозои - едноклетъчни микроорганизми, които се прикрепват за стената на епителните клетки на червата и причиняват сериозни проблеми с храносмилателната система. Пример за такива са представителите от род Giardia, Entamoeba histolytica, Trypanosoma  и други. Съществуват протозойни паразити, които живеят вътре в клетките на гостоприемника. Те се наричат вътреклетъчни и са представени от Toxoplasma, Plasmodium и Leishmania.
  2. Хелминти - многоклетъчни организми, наричани още с общото название “червеи”. Различните видове могат да се “настанят” в червата, мускулите, и други тъкани. Съществуват плоски и кръгли червеи, и тении.
  3. Ектопаразити - това са видове, които живеят на повърхността на тялото на гостоприемника. Пример за такива за въшките, както и малките акари, причиняващи краста.

        Как може да се заразите?

        заразяване с паразити от храната

        В зависимост от паразита, съществуват различни начини за заразяване. Най-честите начини за пренасяне на паразита от външната среда към тялото са приемът на заразена вода и храна, ухапвания от насекоми или контакт със заразени хора или животни.

        Симптоми при наличието на паразити в организма

        Симптомите на паразитна инфекция  зависят до голяма степен от конкретния паразит, както и тежестта на инфекцията. Ето някои от симптомите, които се наблюдават при голяма част от хората, страдащи от паразитни инфекции: 

             1. Симптоми, засягащи храносмилателната система:

        • болки в корема
        • диария
        • запек
        • гадене и повръщане
        • наличие на кръв и слуз в изпражненията
        • газове и подуване на корема
        1. Загуба телесно тегло без причина - всъщност причина има и тя е консумацията на приетата храна от паразитите, което води до недостиг на вещества и изчерпване на запасите на организма.
        1. Увеличен апетит - отговор на организма към недостига на хранителни вещества.
        1. Умора и отпадналост - често хората, носещи паразити се оплакват от липса на енергия, дори след достатъчна почивка, намалена сила и издръжливост.
        1. Кожни проблеми - при краста или други кожни паразитози, може да се получат лезии по кожата с раздразнени участъци, зачервяване и оток, както и сърбеж.
        1. Треска - обикновено при паразитози може да се наблюдават леки повишения в телесната температура. При някои паразити като например маларийният плазмодий, трескавите състояние са патогномоничен белег, който до голяма степен разкрива причинителя.
        1. Алергични реакции - появата на обриви и уртики, понякога придружени с възпалителна реакция, е вид алергична реакция към паразитните антигени.
        1. Нарушение в съня - доста неспецифичен симптом, който може да включва трудности при заспиване или поддържане на достатъчно дълъг непрекъснат сън.
        1. Наличие на психо-емоционални проблеми - тревожността и раздразнителността могат да придружават една паразитоза, също както промените в настроенията, проблеми с паметта и трудност за концентрация.
        1. Болки в ставите и мускулите - някои паразитни инфекции може да доведат до артритни болки в ставите, които са следствие от възпалителната реакция, а понякога и формиране на кръстосани антитела, които атакуват собствените тъкани.

        Поставянето на диагноза за паразити не може да се осъществи само по симптомите, поради тяхното голямо разнообразие и ниска специфичност. Налагат се различни тестове, образни изследвания и вземане и изследване на биологични проби, а понякога дори биопсия.

        симптоми на паразити в тялото

        Как да си изчистите организма от паразити

        Най-добрата защита от паразитни инфекции се крие в добрата профилактика и спазване на някои основни правила, които ще намалят шанса ни за досег с паразитите и възможността те да “превземат” тялото ни.

        Добрата профилактика срещу паразити включва на първо място спазването на отлични хигиенни навици. Фундаментално е миенето на ръцете обстойно с вода и сапун, особено преди хранене и след използване на тоалетната, или след дълъг престой на обществени места.

        Същото се отнася за плодовете и зеленчуците, чрез които често се пренасят инфекциозни агенти и паразити. Например, според статистическите проучвания, “добър” начин да се заразим с Ехинокок  или така наречената кучешка тения, е чрез консумация на недобре измити зелени салати. Затова е добре да се накисват подобен тип зелени листни зеленчуци във подсолена вода или вода с оцет като по този начин се умъртвяват яйцата на тенията.

        При консумация на месо и риба, топлинната обработка е от значение, както и източника на продуктите. Не бива да се използват месо и месни продукти, които не са преминали ветеринарен контрол, тъй като в тях може да се съдържат паразити или техни яйца/ларви, които да оцелеят при недобра обработка и да доведат до инфестация.

        Народни методи за изчистване от паразити

        народни методи за прочистване от паразити

        Според народните лечители, а и донякъде намиращи подкрепата на науката, някои растения и билки могат да ни помогнат в борбата срещу паразитите. Все пак, през древността, векове наред, те са били единствените начини на хората да оцелеят въпреки многото паразити, които са ги атакували.

        Чесънът е известен в традиционната медицина със способността си да се бори с паразити. Разбира се затова има причини, които са установени в по-скорошни времена. Чесънът съдържа множество активни вещества, като две от тях - алицин и айоен имат доказано действие срещу много паразити - протозои, кръгли червеи и тении.

        За целта консумирайте суров чесън или пък сухи екстракти от него в капсулна форма.

        Семената от тиква - много популярен народен метод за елиминиране на глисти. Тяхната ефективност е доказана и от науката и се дължи на веществото кукурбитацин, което има свойството да парализира червеите и ги правят неспособни да се прикрепят към чревните стени.

        Семена от папая - това екзотично растение, което вече свободно се предлага и на Българския пазар, има редица полезни свойства.  Тя е богата на папаин - ензим, който разгражда протеините. Той действа върху паразитната предпазна стена, като разрушавайки я помага на тялото ни да се справи с останалата част от елиминирането на паразита.

        Освен това, семената съдържат веществото карпен,  което парализира глистите и други кръгли червеи.

        Те имат и директен токсичен ефект върху паразитните червеи като могат да потиснат растежа и развитието на няколко вида чревни паразити, в това число и глисти.

        Някои билки също влизат в употреба за борба с паразитни инфекции. 

        Известният пелин, например, е много ефективен за борба с чревни паразити. 

        Неговите качества се дължат на съдържанието на следните вещества: 

        • Туйон - представлява терпен, който въздейства върху нервната система на паразитите, като води до тяхната парализа и смърт.
        • Сантонин - има директен токсичен ефект върху паразитите.
        • Артемизинин - най-популярен поради своя антималариен ефект, той притежава и антихелминтни качества.
        • Флавоноиди - нарушават метаболитните процеси на паразитите и това може да доведе до тяхната гибел.
        • Етеричните масла в пелина също притежават директен токсичен ефект върху редица чревни червеи.

        Орех - по-точно става въпрос за ореховите черупки и листа, които съдържат веществото юглон, което проявява токсичен ефект срещу паразити. Може да се консумират под формата на тинктура или сух екстракт.

        Карамфил - това цвете съдържа веществото евгенол, което се съдържа и много други билки и има свойството да убива яйцата на паразитите.

        Кои са най-ефикасните продукти  за борба с паразитите?

        Когато говорим за ефективни продукти за борба с паразитите е уместно да отдадем вниманието на няколко групи от лекарствени препарати. Когато народната медицина не е достатъчна или няма лек за конкретен паразит, то съвременната медицина компенсира, благодарение на развитата фармакология.

        Поради значителната разлика между видоведете паразити, се разделят две по-големи групи препарати, действащи на съответните вредители. 

        Антихелминтни препарати (срещу червеи и тении):

        • Албендазол - ефективен срещи анкилостоми и кръгли червеи, като блокира метаболитните им пътища на глюкозата и причинява “гладна смърт”.
        • Мебендазол - близък по действие на предходния препарат, отново се използва срещу аскариди, кръгли червеи и тении.
        • Празикантел - използва се срещу тении, като увеличава пропускливостта на клетъчните им мембрани за калций, което води до парализа и смърт.

        Антипротозойни препарати: 

        • Метронидазол - ефективен срещу Giardia lamblia, Entamoeba histolytica ( Причинител на амебиаза), и Trichomonas vaginalis.
        • Тинидазол -  подобен, но по-рядко използван препарат, който служи за третиране на същите паразитни инфекции.
        • Нитазоксанид - използва се за инфекции с Cryptosporidium и Giardia, като пречи на енергийният им метаболизъм и ги обрича на глад и последваща смърт.
        • Хлороквин и хидроксихлороквин - използват се за третиране на малария, като пречи на репликацията на ДНК на този вътреклетъчен паразит.
        паразити миене на ръце

        Заключение

        Паразитните инфекции са сравнително рядко в модерните страни на новия свят. Въпреки това, те представляват сериозен риск за човешкото здраве. Някои от тях протичат безсимптомно и се развиват дълъг период от време преди да имат клинични прояви, но по-голямата част от тях имат остро начало и драматични симптоми.

        Профилактиката на паразитните заболявания остава най-доброто средство за защита от тях. Тя включва добри хигиенни навици, правилно обработване и измиване на хранителните продукти и избягване на замърсена вода, както и повишено внимание в области, където има повишена честота на заболяванията, причинени от тях.

        В случай на заразяване, удачен вариант е да се приложи комплексно лечение, включващо народните рецепти, както и лекарствени препарати от съвременната фармакология.

        Назад към блога
        Д

        Д-р Мартин Христов

        Виж повече за автора

        Оставяне на коментар

        Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.