Сутрешно гадене при бременност - причини и превенция

Сутрешно гадене при бременност - причини и превенция

Д-р Мартин Христов

Гаденето, особено в началото на бременността (през първия триместър) се приема за нормално, тъй като донякъде представлява физиологична реакция на организма към настъпващите промени, следствие от бременността.

На какво се дължи гаденето по време на бременност?

Причините за възникването му не са напълно установени или са по-скоро комбинация от множество фактори.

За най-значим фактор в това отношение се смята, че е хормоналният фактор (хормоналните флуктуации, свързани с бременността). Казано иначе, счита се, че силно повишените нива на човешки хорионгонадотропин и естрогена по време на бременност могат да доведат до появата на гадене, тъй като се отразяват както на храносмилателната, така и на централната нервна система.

Освен това високите нива на естрогена водят до повишена сензитивност на обонятелния апарат и по тази причина обичайни миризми могат да се усещат от бременните като много остри и да предизвикат гадене.

Дефицит в нивата на витамин B6 също се изтъква като възможна причина за сутрешното гадене при бременните жени. Ниските нива на кръвна глюкоза (хипогликемия) също могат да са причина за поява на гадене.

Стресът и многото физиологични и хормонални промени също могат да повишат и да изострят сетивата и нервната система, което да доведе до поява на гадене и повръщане.

Важно е да се знае, че сутрешното гадене е по-лека форма на състояние наречено токсикоза на бременността, което се среща нерядко и е характерно предимно за първия триместър, но може да засегне целия период на бременността.

То се характеризира както със силно гадене, така и с многократни повръщания, като в тежките форми може да представлява сериозна причина за хоспитализация за вливане на водно-електролитни разтвори и антиеметични медикаменти.

Защо се появява сутринта?

На какво се дължи гаденето по време на бременност

Гаденето при бременните в действителност се среща по-често през сутрешните часове, започвайки най-често непосредствено след ставане от сън. Именно поради това често се използва в литературата изразът “сутрешно гадене”. 

Причините за по-изявеното гадене сутрин са:

  • Празният стомах: Празният стомах и по-високата киселинност сутрин, в комбинация с по-често ниските нива на серумна глюкоза са причина за появата на гаденето сутрин.
  • Промяна в хормоналните нива: Високите нива на човешки хорионгонадотропин и естрогена са по-изявени сутрин и именно по тази причина тогава това усещане е по-често и по-силно изразено.

Други причини за сутрешно гадене могат да бъдат повишената чувствителност към различни дразнители сутрин и слабата дехидратация, която може да се случи по време на нощния сън.

Може ли "сутрешното гадене" при бременност да се появи през друга част на деня?

Въпреки, че в литературата масово се среща терминът “сутрешно гадене”, гаденето може да се проявява и през други части на деня.

Понякога, в по-тежките случаи то може да е перманентно през целия ден, а при тежки форми на токсикоза може да продължи и през цялата бременност.

Можете ли да предотвратите прилошаване сутрин?

 

Можете ли да предотвратите прилошаване сутрин

Въпреки, че някои жени са по-склонни да изпитат сутрешно гадене, което трудно може да се предотврати тотално, все пак съществуват няколко начина, с което то може да се облекчи и предотврати, поне частично.


Ето кои са те:

  • Спазване на хранителен режим: Спазването на хранителен режим, който се основава на чест прием на малки количества храна е важно, за да не се натоварва стомаха и да не стига до чувство на тежест и дискомфорт.
  • Избягване на някой храни: По време на бременност е добре да се залага на храни с по-деликатен мирис и вкус, да се избягват мазни, пържени и пикантни храни.
  • Добра хидратация: Приемайте достатъчно количество течности и се старайте да поддържате нивата на кръвната захар равномерни като се храните често и редовно.

Добре е също така при начеващо гадене да намалите физическата активност и да прекарвате повече време в покой, като избягвате резки движения и емоции. Освен това е удачно да се проветряват помещенията, в които се помещавате, с цел да се поддържа въздуха чист и богат на кислород.

Как да облекчите гаденето при бременност?

Освен гореизброените начини и методи за предотвратяване на сутрешното гадене при бременните, може да приложите различни техники, за да облекчите вече настъпилото състояние.

Витамин B6 е подходящ витамин за бременни, който да добавите към диетата си. Суплементацията с този витамин може да допринесе за облекчаване на оплакванията.

Използвайте акупресурни гривни за китки, които се използват срещу гадене при возене в автомобили и други превозни средства. Такъв тип накитници прилагат налягане върху точка P6 (Нейгуан) на китката, която се асоциира с намаляване на гаденето.

При персистиращи оплаквания е желателно да се консултирате с вашия лекар, който по преценка може да назначи медикаментозно лечение.

За справяне с проблема се прилагат така наречените антиеметици. Те могат да включват медикаменти от групата на антихистамините, така и типични антиеметици като ондансетрон или други подходящи.

Никога не използвате фармацевтични препарати на своя глава, без да сте се допитали до специалист.

Преди да прибегнете до лекар, може да изпробвате някои народни методи, с които нашите предци, а и ние се справяме с проблема със сутрешното гадене.

Консумирайте чай от джинджифил. Това полезно растение има доказан антиеметичен ефект и може да се приема като вкусен и освежаващ чай или сок, на малки глътки през целия ден.

Ментата е друга билка, която е много подходяща със своите свойства да успокоява храносмилателната система, намалява стомашните крампи и облекчава гаденето. 

Може да се приема като чай или да се инхалира етеричното масло. С нея трябва да се внимава, защото при големи дози може да има парадоксален ефект и да предизвика киселини и рефлукс.

 

мента при кашлица

Друга ефективна билка против гадене е маточината, която е родственик на ментата. Тя облекчава както храносмилателната, така и нервната система и помага при гадене.

Лайката също е много приятна лековита билка с релаксиращ ефект, която действа успокоително на стомашната лигавица и помага при гадене.

Митове и какво да не правите

Сред народа съществуват множество митове, предавани от уста на уста относно сутрешното гадене при бременните.

Ето и някои от най-популярните:

  • “Гаденето се появява само сутрин” - Един от най-разпространените и популярни митове е, че гаденето се наблюдава само сутрин. Както обаче споделихме малко по-горе макар, че се нарича “сутрешно”, гаденето при бременните може да се наблюдава през целия ден.
  • “Ще се роди момиченце” - Друг популярен мит е, че ако жената се оплаква от тежка форма на сутрешно гадене и повръщане, то тя ще роди момиченце. Това, разбира, се не е вярно и по никакъв начин не среща подкрепа от науката.
  • “Бременността ще бъде проблемна” - Още един мит, който често кара младите майки да се притесняват за своето здраве и за здравето на детето, е че сутрешното гадене е патологичен симптом, който сигнализира за проблемна бременност. Това далеч не е истина. Сутрешното гадене е физиологичен симптом, породен от множеството промени в женския организъм.
  • “Жената си въобразява” - Мнозина разпространяват мита, че сутрешното гадене е “в главата на жената” и е по-скоро психологическо състояние, което е въпрос на нагласа. Това също не е вярно и състоянието има своята обосновка, която не е свързана с психическото състояние.

 

Митове и какво да не правите при гадене

Относно това, което не трябва да правите, то можем да ви посъветваме да  използвате медикаменти и да следвате съмнителни домашни рецепти срещу гадене, без да се консултирате с медицинско лице.

Не неглижирайте симптомите на токсикоза и ако усещате, че са твърде сериозни и пречат да се храните и хидратирате, то незабавно се допитайте до вашия гинеколог за съвет и навременни мерки.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Опасно ли е сутрешното гадене при бременните за плода?

Обикновено гаденето е нормално явление и е следствие от множеството физиологични промени, които настъпват за женския организъм.

При тежки форми, които се наричат токсикози на бременността, гаденето е придружено с обилно повръщане, което може да доведе до обезводняване и е опасно за здравето на жената и плода.

На какво се дължи сутрешното гадене при бременните?

На физиологични промени в организма на бременни жени, засягащи основно хормоналната хомеостаза, както и обостряне на сетивата и нервната система.

Какво можем да пием при сутрешно гадене?

Чай от джинджифил, мента, лайка, както и вода с лимон са подходящи за облекчаване на симптомите на гадене по време на бременност.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.