Всичко за плексита: видове, диагностика и възможности за лечение

Всичко за плексита: видове, диагностика и възможности за лечение

Михаил Валентинов

Какво представлява плекситът?

Плекситът е болест на периферните нерви, които не са самостоятелно отделени, а образуват сплетения. Той засяга най-често шийно-раменната (брахиална)  и кръстно-поясната (сакрална) област. Плекситът е възпаление на нервния сплит, което може да има остър и хроничен характер.

Обичайните причини за възникване на плексит са дискови хернии и шипове (дегенеративни промени в прешлените).

Видове плексит

Плекситите се разделят в две основни групи, според техния характер и локализация: 

Според характерът 

В зависимост от продължителността на симптоматиката се делят на остри и хронични. Острите се характеризират с внезапно начало, кратко протичане и бързо възстановяване. Често острите плексити рецидивират и се превръщат в хронични, ако не се лекуват своевременно и правилно.

При хроничните плексити симптомите се разгръщат по-бавно и подмолно, като се редуват периоди на обостряне и затишие. Плекситът е състояние, което изисква предприемане на бързи мерки, за да се избегнат усложненията.

Според локализацията

Плекситът може да засегне различни части от нашето тяло. Понякога възпалението може да е комбинирано, като засяга двете нервни сплетения, например цервико-брахиалния плексус или кръстно-поясния плексус. Ще разгледаме най-честите локализации: 

  • Раменен плексит - наричан още “брахиален плексит” е възпаление на брахиалния плексус. Брахиалният плексус е мрежа от нервни коренчета, разположени в областта на шията и ръката. При този вид плексит има възпален нерв на рамото, който предизвиква остри болки в него, отслабване на мускулната сила в тази област и дори ограничения в движенията при по-тежките случаи; 
  • Шиен плексит - симптомите при шийния плексит обхващат областта от врата до ухото. Характерно е засягането на диафрагмата, предизвикващо често хълцане при пациентите;
  • Поясен плексит - засяга се крака и болката се разпростира по предната част на бедрото;
  • Кръстцов плексит - локализацията му е близка до поясното сплетение, но при него се засягат кръста, седалището и задната част на бедрото. Наблюдава се силна болка в тези области; 
  • Плекситът на опашната кост (кокцигиален) - при този плексит засегнати са функциите на половата и отделителната система.

Симптоми

симптоми при плексит

Най-честият симптом при плексит е болката. Тя е внезапна, едностранна и често води до ограничения в движенията. Изключително рядко плекситът може да е двустранен. Болката се разпростира по хода на възпаления нерв от плексуса. Възможно е болката да е едва доловима и да се появява периодично. Характерно за болката е, че се усилва при движения, защото те предизвикват притискане на възпаления участък.

В зависимост от степента, вида и характера на плексита, симптомите могат да са разнообразни, като включват: усещане, подобно на убождане с иглички, изтръпване, парене и липса на мускулна сила. Често се среща оток и зачервяване в засегнатата област. При хроничните плексити се наблюдава атрофия на мускулите и отслабени сухожилни рефлекси. Най-тежкото последствие на плексита е парезата и парализата на засегнатото място. 

Необходима ли е диагностика и как протича 

Поставянето на диагнозата изисква множество клинични изследвания, подробна история на заболяванията на пациента, пълен преглед, направен от специалист и изследване на целостта и функцията на засегнатия нерв. Електромиографията (изследване на мускулите) и магнитният резонанс дават още по-добра информация за засегнатата област и функцията на нервите. В диагностиката на плексита участва мултидисциплинарен екип от невролози, ортопеди, физиотерапевти и други.

Подходи за лечение и справяне със симптоматиката

Ако страдате от мъчителни болки, свързани с плексит, трябва да предприемете нужните мерки, за да избегнете тежките и необратими усложнения. Лечението на плексита се състои в покой, специализирана физиотерапия, прием на нестероидни противовъзпалителни и кортикостероиди за облекчаване на болката. В тази статия ще се запознаете с основните похвати и методи, които могат да бъдат прилагани в борбата с възпалението. 

Упражнения

Упражненията са изключително полезни при плексит, защото подобряват гъвкавостта, здравината и намаляват компресията на нерва. Ето няколко примерни упражнения, които са подходящи за изпълнение в домашни условия и биха могли да подобрят вашето състояние:

  • Стречинг упражнения - леки разтягания в областта на шията, рамото и ръката, които увеличават флексибилитета и намаляват напрежението;
  • Силови упражнения - фокусирайте се върху раменната мускулатура и горната част на гърба, за да намалите напрежението върху брахиалния плексус; 
  • Упражнения за обем на движения - те поддържат и възстановяват нормалния обем на движенията, успокояват болката и дискомфорта.

Физиотерапия 

физиотерапия при плексит

Най-успешни са курсовете, които съчетават физиотерапия и кинезитерапия, заедно с процедури в минерални басейни. Физиотерапевтичните методи включват:

  • Ултразвукова терапия 
  • Електротерапия
  • Терапия с лазер 
  • Масаж 

Домашни лекове

В домашни условия може да използвате няколко лесни подхода за лечение на плексит:

  • Почивка - избягвайте физически натоварвания в засегнатата област. По този начин ще намалите напрежението върху нерва и мускулатурата, позволявайки по-бързото им възстановяване;
  • Топли и студени компреси - студените компреси биха могли да намалят намалят възпалението и да облекчат болката. В първите 48 часа от началото на симптомите може да поставите топъл компрес, за да се подобри кръвотока в областта; 
  • Приемайте болкоуспокояващо при плексит- нестероидните противовъзпалителни и кортикостероидите облекчават симптомите; 
  • Избягвайте еднотипни, повтарящи се движения - намалете активните движения в рамото и врата до минимум, в противен случай състоянието ви може да се влоши. 

Натурални методи 

Природната медицина е отличен помощник при лечението на плексита. Има разнообразни хранителни добавки и билки, които спомагат за намаляване на възпалението, болката и ускоряват възстановяването. В селекцията на ВитаОн ще откриете следните предложения: 

Джинджифил

Джинджифилът, неслучайно, е наричан “суперхрана”.  Тинктурата от джинджифил представлява висококачествен водно-алкохолен екстракт от ризомите на растението Zingiber officinale. Хроничното възпаление води до появата на невропатна болка, която трудно може да бъде облекчена. Ето защо е важно използването на противовъзпалителни средства. Джинджифилът, известен със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, облекчава успешно всички симптоми, предизвикани от плексита. В допълнение към тези свойства, той притежава антиоксидантен ефект, който предпазва нервните клетки от оксидативен стрес и ускорява възстановяването.

Омега 3 - Омега 3 е хранителна добавка под формата на капсули, която осигурява на тялото ни нужните количества незаменими мастни киселини, необходими за нормалната функция на нашия организъм. Използвана при плексит, тя потиска възпалителните процеси и стимулира регенеративните способности на нервите. Добавката подобрява благополучието на сърдечно-съдовата система и мозъчната дейност. 

Магнезий - Магнезият е жизненоважен елемент за тялото, защото осигурява нормално протичане на процесите в него. Той подпомага функцията на нервите и мускулите. Ако страдате от хронична болка и мускулна слабост, свързани с хроничен плексит, Магнезият може да облекчи вашите страдания и да предотврати бъдещи усложнения. Тази добавка релаксира мускулатурата, предпазва от крампи и облекчава невропатната болка. 

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

Ашваганда - Ашвагандата е широко използвана в индийската медицина и е известна още като индийски женшен. Високите нива на стрес потискат регенеративните способности на нервите, следователно забавят значително възстановяването и предразполагат към хронифициране на процеса. Тази лековита билка намалява стреса и потиска възпалението. Следователно този природен продукт е изключително подходящ за хора, страдащи от плексит.

Мазила и компреси 

Има голям избор от мазила, които може да използвате при лечението на плексит. Най-ефикасните са:

  • Капсаицин спрей - той е извлечен от семките на люти чушки, потиска субстанция P, отговорна за възникването и провеждането на болката;
  • Арника гел - природна защита с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие; 
  • Диклофенак гел - мощен противовъзпалителен гел, който се намазва директно върху мястото на болката. Намалява и облекчава симптоматиката.

Както споменахме по-горе може да правите топли и студени компреси, с цел подобряване на симптомите.

Противопоказания и какво да не правим при плексит

Не пренебрегвайте болката. Болката е сигнал, че нещо с нашето тяло не е наред. Много хора пренебрегват болката при плексит и това води до възникване на сериозни усложнения. Потърсете медицинска помощ, ако болката не се повлиява или се задълбочава. 

Избягвайте прекалено дългото обездвижване. Както споменахме по-горе, при плексит е необходимо възпаленият участък да бъде временно обездвижен, за да се намали натоварването и да се ускори възстановяването. Прекалено дългото обездвижване, обаче,може да доведе до по-сериозни последствия, като атрофия на мускулатурата и скованост. 

Не вдигайте тежко

противопоказания при плексит

Избягвайте постоянните движения и интензивните натоварвания в засегнатата област. Това може да влоши възпалението и да потисне процеса на възстановяване.

Не правете топли компреси по време на острото възпаление Затоплянето в болезнения участък увеличава възпалението. В острата фаза са препоръчителни единствено студени компреси.

Ограничете приема на алкохол и тютюнопушенето. Пушенето може да наруши кръвотока към засегната част, а прекомерната употреба на алкохол да изостри невропатната болка и да повлияе негативно действието на лекарствата. 

Заключение 

Плекситът е състояние, което може да повлияе негативно на ежедневието ви и да затрудни обичайните ви задължения, но с правилните диагностични методи и лечение, неговите симптоми могат да бъдат лекувани успешно. Честите физиотерапии, упражнения, приемът на хранителни добавки и билки са от изключителна важност за оптималното възстановяване и предпазване от негативните последици. Използвайки правилните подходи, може да подобрите качеството си на живот и да не позволявате на болката да превземе живота ви.

Често задавани въпроси 

въпроси за плексит

Какво довежда до плексит ?  

Плекситът може да се причини от различни фактори, включително тежки възпаления, автоимунни заболявания, травми или увреди на нервният плексус. Понякога плекситът може да е усложнение на следоперативният период. По-често се наблюдава при диабетици, тъй като диабета уврежда нервите и ги прави уязвими.

Кои са най-честите симптоми на плексита? 

Симптоматика при плексита може да е различна, в зависимост от това дали е остър или хроничен. Най-честите плексит симптоми  са свързани с остра пареща болка в засегната област, мускулна слабост, изтръпвания, промяна в чувствителността и в най-тежките случаи -  атрофия на мускулатурата.

Мога ли да се предпазя от плексит ? 

Не можете да се предпазите от плексит, но може да намалите дискомфорта, причинен от него, като ограничите физическата активност и прилагате редовно компреси в засегнатата област. Още по-ефективни са билките и хранителните добавки, които действат противовъзпалително и намаляват болката.

Има ли плексит на гърба? 

Плексистът на гърба е сборно понятие за кръстцов и поясен плексит. Както споменахме по-горе, възпалението обхваща нервните сплетения в долната част на гръбначния стълб. Симптомите обхващат долните крайници . 

Назад към блога
М

Михаил Валентинов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.