Противовъзпалителни за периферната нервна система

Кога се налага прием на противовъзпалителни за периферната нервна система

Михаил Валентинов

Нервната система е тази, с която възприемаме и обработваме информацията от заобикалящата ни среда, както и сигналите от собственото ни тяло. Тя е в непрекъсната връзка с чувствата, мислите и действията ни. Нервната система се състои от две основни части: 

  • Централната нервна система (ЦНС), включваща главния и гръбначния мозък;
  • Периферната нервна система (ПНС), включваща периферните нерви, сетивните ганглии и нервните окончания.

Какво представлява периферната нервна система? 

Периферната нервна система играе ролята на посредник между централната нервна система и нашето тяло, като предава импулсите, породени в нашия мозък към крайниците. 

Периферната нервна система е съставена от две основни части: соматична нервна система, отговорна за волевите движения; вегетативна нервна система, отговорна за поддържане на оптимални условия, необходими за функциите на организма.

Периферната нервна система има четири основни функции в човешкото тяло:

  1. Контролира волевите движения (ходене, тичане) и сетивните усещания.
  2. Контролира автономните функции на тялото (сърдечна честота, кръвно налягане и др.).
  3. Контролира храносмилането, като активира ензими, участващи в храносмилането.
  4. Изпраща информация до централната нервна система. 

Често срещани заболявания и оплаквания 

Заболявания на нервната система

Познати са голям брой заболявания на периферната нервна система, които могат условно да бъдат разделени в няколко основни групи. Според мястото на засягане биват: 

  1. Радикулит - Най-честото заболяване на периферната нервна система. Радикулитът е възпаление/увреда на коренчетата на периферните нерви, с други думи увреждането е на мястото, където периферните нерви излизат от гръбначния мозък. Благодарение на периферните нерви усещаме допир, натиск, болка, топло и студено. Всяко коренче отговаря за определена част от нашето тяло наречена "дерматом". Това е причината симптомите, възникващи при увреда на нервите, да се локализират в определена част от тялото (съответния дерматом). 
  2. Неврит - Представлява възпалителна реакция, причиняваща изолирана увреда и структурни поражения на даден периферен нерв. Увреждането може да засегне както двигателни, така и сетивни нерви. При увреда на двигателен нерв на ПНС се наблюдават парези и парализи на мускулите, които инервира, изразяващи се с мускулна слабост и невъзможност за движение. Поражението на сетивен нерв се изразява с мравучкане, изтръпване и промени в усета за топло и студено.
  3. Плексити - при тях се наблюдава нервно увреждане на ниво плексус (нервно сплетение - мястото, на което се преплитат повече от един периферни нерви).

Според това коя част от периферния нерв е засегната: 

  • Увреда на аксона (нервното влакно).
  • Увреда на миелиновата обвивка (обвивката, която покрива периферните нерви и осигурява бързото предаване на нервните импулси). 

Не са малко заболяванията, които могат вторично или косвено да увредят ПНС. Отново могат да се проявят със сетивни, моторни или смесени симптоми. 

Част от тези заболявания са: 

  • Захарен диабет;
  • Ревматоиден артрит;
  • Витаминен дефицит;
  • Злокачествени заболявания;
  • Системен лупус;
  • Синдром на карпалния тунел; 
  • Инфекциозна мононуклеоза;
  • Полиневрит на Гилен Баре.

Симптоми и индикации за проблеми с ПНС

Симптоми при заболяване на периферната нервна система

Най-често срещаните симптоми са: 

  1. Болки по горни и долни крайници - болката може да е локализирана или да върви по хода на нерва. 
  2. Парестезии - усещания, подобни на убождане с игла, на мравучкания, иглички по кожата и на парене и студенина.
  3. Изтръпвания по крайниците и по други части на тялото. Често могат да бъдат предизвикани от дискова херния, която притиска даден периферен нерв, излизащ от гръбначния мозък.
  4. Намалена чувствителност или абнормална чувствителност (много силна чувствителност, при която всеки допир до кожата се възприема като болка или неприятно усещане) 
  5. Скованост в тялото. Причинява се от намалената мускулна сила, която води до трудна координация и неуверена и скована походка. 
  6. Парези и парализи - състоят се от частични или пълни ограничения на движенията, които могат да бъдат временни или трайни. Зависят от вида на заболяването и вида на увреда на периферната нервна система. В това число влизат и изкривяванията на гръбначния стълб.  
  7. Проблеми с дефекацията и уринирането поради увреда на инервацията в отделителната система.
  8. Световъртеж, замаяност, главоболие и проблеми с баланса.

Всички изброени симптоми могат да бъдат признак на заболявания с друг първоизточник.

Видове противовъзпалителни за периферна нервна система

Съвременната медицина и фармакология предлагат широк спектър от медикаменти, адресирани към заболяванията на периферната нервна система. В днешно време непрекъснато се измислят нови методи и лечения на невропатната болка (болката от увреда на периферен нерв). Както споменахме по-горе, невропатията може да бъде причинена от различни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, дефицит на хранителни вещества или автоимунни заболявания. Има различни методи за лечение:

Лекарствени продукти

В случай, че имате диагностициран здравословен проблем, свързан с периферната нервна система, специалистът ще предпише подходящите за вас медикаменти с цел лечение и профилактика. За хора, които страдат от хронични болки, произхождащи от ПНС, специалистът може да предпише локални пластири (лепенки), съдържащи лидокаин, антиепилептично или антидепресантно лекарство. 

  • Лидокаинът може да се приложи локално върху кожата, върху конкретния дерматом, там където болката е най-силна.
  • Антидепресантите също са много ефикасни за приложение. Те блокират предаването на сигналите от ПНС към ЦНС и по този начин намаляват болката.

Важно нещо е да не се самоназначават подобен тип лекарства без лекарско предписание. В резултат от употребата им често пъти се получават странични ефекти и реакции.

Инжекции

Лекарства могат да се приемат през устата или да се инжектират интравенозно: 

  • При дефицит на витамини от група Б. може да се прилагат инжекции с Б12. 
  • Може да се предпише и кортикостероидна терапия, която също да облекчи болката.

Хранителни добавки 

Добавки за мозъчна дейност.

Хранителните добавки и билките не са лекарства, но успешно могат да повлияят благоприятно функцията на периферната нервна система. Те могат да послужат като добра профилактика за лечение на невропатията. Част от хранителните добавки и билки на ВитаОн, които са полезни за прием от хора с проблеми от периферната нервна система са: 

Витамин Б12 - витамин Б12 под формата на таблетка е хранителна добавка, съдържаща незаменимия за човека цианкобаламин. Този витамин се набавя само от храни с животински произход и не може да се синтезира от нашия организъм. Той е изключително полезен за лечение при хора с дефицит на Б12 и за укрепване на централната и периферната нервна система. Приемът на витамин В12 има общо укрепващо, тонизиращо и енергизиращо действие. Подходящ е също за хора с повишени физически и умствени натоварвания

Витамин Д3 - витамин Д3 (холекалциферол) под формата на таблетка е хранителна добавка, която ви доставя цялото необходимо количество от жизненоважния витамин. Той се съдържа в оскъдни количества в малък процент от храните, които приемаме, но ние можем да го синтезираме под влиянието на слънчевата светлина. По нашите ширини обаче слънчевата светлина е достатъчна, за да осигури дневните ни нужди от витамина само през половината от годината. През другото време е важно да го приемаме като добавка. Препоръчително е да се приема от хора със захарен диабет тип 2. Извършвайки функция на регулатор на нивата на кръвна захар, се използва за превенция от диабетна невропатия (хронично усложнение на захарния диабет). 

Омега 3 - общо разгледано, омега-3 мастните киселини са група от подобни по структура съединения, които изпълняват важни роли и функции в човешкия организъм. Много полезна добавка за укрепване на нервната система. 

Магнезий - подобрява мускулното съкращение и предотвратява крампите. Често се използва от хора с увреди в ПНС, заради намалената мускулна слабост. Регулира работата на нервната система и благоприятства функцията на сърдечната дейност.

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

Лековити билки

Жълт кантарион - много популярна билка в източната медицина. В състава си тинктурата от жълт кантарион  съдържа вещества хиперицин и хиперфорин, допринасящи за специфичните качества на билката, засягащи нервната система. 

Жълтият кантарион намалява оксидативния стрес и по-нататъшните последствия от него, а именно невротоксичност. Много полезен е също и за справянето със стреса, в дългите, напрегнати работни дни. 

Джинджифил - Джинджифилът представлява една своеобразна аптека поради богатото си разнообразие от съставки, които имат различни по вид полезни свойства. Неговите екстракти са богати на редица биоактивни вещества, подпомагащи нервната система. Има много добро противовъзпалително действие като инхибира циклооксигеназата- ензим, отговорен за образуването на възпалителните медиатори. 

Тинктурата от джинджифил е идеален продукт за укрепване на имунната система. 

Други

  • Увеличаване на физическата активност.
  • Спиране на вредните навици - тютюнопушене и прием на алкохол.
  • Започване на хранителна диета и намаляване приема на вредни храни.

Кога и какво противовъзпалително да приемам?

Болки при възпаление на нервната система

Противовъзпалителните са лекарствените средства, до които човек прибягва първо, когато се появи болковата симптоматика. Най-често използваните лекарства за облекчаване на болката като ибупрофен или парацетамол могат да се вземат без рецепта. Проблемът при тях обаче е, че те могат да намалят симптомите на тръпнене, мравучкане и чувството за парене и студенина, но не могат да излекуват увредата на нерва. Поради тази причина, влизат в лечението на невропатна болка като допълнителна терапия.

Назад към блога
М

Михаил Валентинов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.