Синдром на пропускливи черва

Всичко, което трябва да знаете за синдрома на пропускливи черва

Д-р Мартин Христов

Какво представлява синдромът на пропускливите черва?

Синдромът на пропускливите черва представлява състояние, при което се нарушава целостта и функционалността на чревната стена, следствие на което се увеличава чревния пермеабилитет (пропускливост).

В резултат, субстанции като неразградени молекули, токсини и бактерии могат по-лесно да преминат през чревната лигавица и да попаднат в кръвния поток.

Това води до активиране на имунитета и предизвикване на имунен отговор, който предизвиква възпаление. То само по себе си може да причини множество други рискове за нашето здраве.

Причини за появата на състоянието

Факторите, отгооворни за развитието на състоянието не са напълно изяснени, но все пак науката има данни, че те са разнообразни. Според наличните сведения, с които науката разполага се разпознават и отдиференцират следните причини за появата на състоянието.

Алиментарен фактор или още диетичен фактор

Консумацията на големи количества силно преработени храни, богати на консерванти, подобрители и емулгатори, захари и вредни мазнини, може да доведе до разрушаване баланса на чревния микробиом. 

Доказан факт е, че нарушение в баланса на чревната микрофлора може да доведе до възпалителна реакция в чревната лигавица и в по-дълбоките слоеве на чревната стена.

Прием на лекарствени средства

Продължителното използване на нестероидни противовъзпалителни средства, както и на кортикостероиди и други медикаменти (антибиотици, антидепресанти и химиотерапевтици) могат да разрушат структурата на чревната лигавица и да осуетят извършването на нормалните за нея функции.

Прекомерен стрес

Причини за появата на пропускливи черва

Хроничното излагане на прекомерен стрес може да доведе до нарушения в чревната микробиота и от там нарушения в комуникацията на мозъка с червата по вече известната ос “черва-мозък”. 

По ред механизми, следствието от това може да доведе до изтъняване на чревната стена и повишаване на пропускливостта на червата.

Чревни инфекции и паразити

Чревните инфекции са една от основните причини, които могат да доведат до временно или хронично увеличена (при непълно излекуване) чревна пропускливост.

Механизмите са ясни - вирусите, бактериите и паразитите, дали чрез директното си цитотоксично действие върху ентероцитите (чревните клетки) или чрез действието на токсините, които произвеждат, водят до увреждане на клетките и последваща автофагия. По този начин се нарушава целостта на чревната лигавица.

Фактори на средата

Експозицията на токсини и замърсители, най-често инсектициди, пестициди и хербициди, могат да доведат до възпалителен процес и да увредят червата.

Генетичната предразположеност

Генетичната предразположеност е немаловажен фактор, който определя индивидуалната податливост към развитие на дисфункция на чревната бариера.

Автоимунни заболявания

Спорно е дали те са следствие от увеличената чревна пропускливост или са причина за нейната поява. Съществуват логични причини за подкрепа и на двете тези.

Така или иначе, без значение кое е първо - яйцето или кокошката - има ясни данни за силна статистическа зависимост между автоимунните заболявания като болест на Крон, цьолиакия и други и увеличената чревна пропускливост.

Алкохол и нарушена чревна флора

Алкохолната консумация

Това е фактор, който е отговорен за голям процент от случаите. Алкохолът представлява директен токсин, който уврежда клетките. Освен това, при консумацията и метаболизма му се произвеждат огромно количество свободни радикали, които от своя страна също активно атакуват клетките на чревната лигавица и активни молекули. 

Някои алкохолни напитки, като например бира и вино са богати на дрожди, които обаче не служат като пробиотици и могат да нарушат собствения микробиом на индивида, с което да допринесат за развитието на каскада от следствия, водещо в крайна сметка до увеличен пермеабилитет на чревната стена.

Каква е връзката между синдрома и автоимунитета?

Както в по-горната подтема научихте, науката не е единодушна за точната причинно-следствена връзка между синдрома и автоимунитета. Едно обаче е сигурно, тя съществува и е в много тесни отношения.

В тази връзка, две са хипотезите, които най-често се разискват.

Според първата хипотеза, увеличената чревна пропускливост, без да коментираме от какво е провокирана, води до нахлуване на токсини и бактерии през чревната стена. 

Резултатът е развитието на системна хронична възпалителна реакция на имунитета, което при някои хора, може да доведе до малфункция на имунната система. Следствие от това е неадекватното синтезиране на автоантитела, които атакуват чревната лигавица и получената симптоматика отговаря на характеристиките на някои автоимунни заболявания.

Втората хипотеза се крепи на обратната логика. Според нейните поддръжници, автоантителата, които се синтезират при някои автоимунни болести имат афинитет към чревната лигавица. 

Системните атаки на нашата собствена имунна система води до разрушаване целостта и нарушаване на функциите на чревната стена, водеща до нейната пропускливост.

Синдром на пропускливите черва

Според мнозина, в това число и лекарския екип на ВитаОн, първата хипотеза е логически по-добре издържана. 

Нека обясним. Автоимунните заболявания, които са свързани с увеличена чревна пропускливост, макар че имат генетична основа, се развиват най-често през второто и третото десетилетие от живота. 

Ако те бяха първопричинителя на увеличения чревен пермиабилитет е твърде логично да се проявяват по-рано в живота на хората. Въпреки, че за това също има контрааргумент - тялото разполага с определен потенциал да компенсира подобни нарушения, който е индивидуален и всеки развива дадено заболяване по различно време.

В даден етап от живота, действието на дадени фактори, води до “отключването” на автоимунните заболявания. 

Удачен пример в защита на първата теза е фактът, че често различни чревни инфекции отключват именно заболявания като Хроничен улцерозен колит и болест на Крон, както и консумацията на много пшенични изделия отключва цьолиакията. 

Тепърва предстои на науката да разнищи този казус.

Симптоми: как да разберете дали страдате от пропускливи черва?

симптоми на пропускливите черва

 

Признаците и симптомите, свързани със синдрома на пропускливите черва са разнообразни, като не са специфични за конкретното състояние и могат да са налични при редица други обстоятелства и заболявания.

Ето и някои от по-честите:

  • На първо място са симптомите, които директно са свързани с храносмилателната система и червата - това са оплаквания като хронична диария или запек, които може да се редуват. 
  • Друг признак за наличието на пропускливи черва е развитието на нови хранителни алергии и непоносимости, реакции към глутен, млечни продукти и други алергени.
  • Развитието на симптоми на системно възпаление - болки в ставите, мускулите, чести мигренозни пристъпи и необяснимо главоболие. Към тази група спадат и кожните прояви като появата на акне, екземи и обриви.
  • Своевременно диагностициране на автоимунно заболяване като ревматоиден артрит, болест на Хашимото или системен лупус може да бъде предшествано или последвано от проява на други симптоми на пропускливи черва. Хората, страдащи от автоимунни заболявания, като цяло са по-предразположени към влошаване на чревното здраве.
  • Много неспецифични, но често силно изразени оплаквания при хората с пропускливи черва са чувството за постоянна умора и немощ, летаргия. Те са придружени и с психологични феномени като тревожност, депресия, резки промени в настроението. Когнитивните функции също често страдат, хората съобщават за трудности при концентриране и слаба памет.

Освен автоимунните прояви, нарушените функции на имунитета, свързани с развитието на пропускливи черва могат да доведат до чести банални инфекции, невъзможност за изграждане на имунна защита към едни и същи патогени, появата на алергични състояния, синузит или астма.

Изследвания и диагностични тестове

В случай на съмнения от ваша страна, че е възможно да страдате от синдрома на пропускливите черва, е добре да се обърнете към специалист, ако са налице някои от горепосочените симптомите и особено ако са с тенденция да персистират за по-дълъг период от време.

При съвпадение с обичайните за това състояние симптоми, обърнете се към специалист- гастроентеролог.

По негова преценка могат да бъдат назначени разнообразни лабораторни изследвания, които да измерват стойностите на определени молекули в кръвта и урината, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата.

 

изследвания пропускливи черва

Пример за такива изследвания са: 

  • Лактулозо-манитолов тест: При него се консумира разтвор, който съдържа и двете субстанции, при което след период от около 5-6 часа се взема проба от урината, където се търсят съответно съотношението между съдържанието на лактулоза и манитол.

При хора, с нормална чревна пропускливост се наблюдават високи нива на манитол (който е по-малка молекула) и ниски на лактулоза. Високи нива на манитол, съчетани с високи нива на лактулоза говорят за нарушен чревен пермеабилитет.

В случай, че се установят ниски нива на манитол и високи на лактулоза, трябва да се потърси по-сериозен проблем, водещ до малабсорбция.

  • Изследване нивата на зонулин: Зонулинът е белтък, който служи за регулация на разстоянията между отделните клетки на чревната лигавица. Повишените нива на този белтък говори за повишена пропускливост на червата.
  • Изследване за липополизахариди: Това са големи молекули, разположени по външната мембрана на множество Грам-негативни бактерии. При нарушена чревна пропускливост, тези вещества могат да преминават в кръвообращението, където пораждат имунна реакция. Изследват се кръвни проби за липополизахариди, както и за наличие на антитела срещу тях.
  • Тест за калпротектин и лактоферин: Това са белтъци, които се намират в белите кръвни клетки и са маркери за възпаление в червата. За целта на теста, се вземат фекални проби.
  • Анализ на фекална проба: Проби за наличните представители на чревна микрофлора, които съставляват чревния биом на пациента.

Медицинският специалист може да назначи извършването на така наречените елиминационни диети, които имат за цел да се идентифицират конкретни храни, които водят до обостряне на състоянието.

Опитният гастроентеролог ще ви зададе въпроси, които могат да включват цялата ви здравна история и да са адресирани към индивидуални фактори за начина на живот, придружаващи проблеми и други, с цел да се насочи в правилната посока.

Лекарства и алтернативно лечение

лечение на пропускливи черва

 

В случая с този синдром, медицинската наука не е установила специфични лекарства, които да подобряват състоянието.

При установена хронична чревна инфекция обикновено се назначават подходящи антибиотици, с цел ерадикация на патогенните микроорганизми.

При открит конкретен подлежащ проблем, който води след себе си прояви на синдрома, лечението е насочено към основното заболяване.

Например, при автоимунни заболявания се предписват имуносупресанти, които да намалят активността на имунитета, съответно темповете, с които тя нанася поражения върху интегритета на чревната стена. 

При болестта на Крон и улцерозен колит се назначават медикаменти от групите на аминосалицилатите и кортикостероидите. Овладяването на основното заболяване е свързано с намалени оплаквания, което автоматично означава и подобряване на чревната пропускливост.

Когато се касае за синдром на пропускливи черва, който не е следствие от друго заболяване, то дори практикуващите конвенционална медицина насочват пациентите към практики, следващи холистичния принцип за лечение.

Хранене и диета

Те включват първо коригиране и адаптиране на храненето. Важно е да се набележат така наречените “тригърни” храни, които са отговорни за задълбочаване на оплакванията и да бъдат отстранени от менюто. Вредните хранителни навици трябва да бъдат радикално отстранени. Това означава консумацията само на домашно приготвена храна от чисти непреработени хранителни продукти. 

Хората, страдащи от подобен тип заболявания трябва да отделят специално внимание на планирането на своето меню, тъй като храненето навън е доста рисковано поради липсващата транспарентност на съставките, които се използват.

Принципите на правилно хранене при тях се основава на внимателен подбор на храни, за които са сигурни, че не предизвикват странични реакции. Важно е храненето да бъде често, на равни интервали и в малки количества, за да не се затормозява процеса на храносмилане. 

Приемът на големи количества храна може да доведе до “застояване” на неабсорбирани хранителни частици, които да послужат за храна на вредните бактерии и последващо отделяне на токсини.

Важно е да се пие голямо количество вода, която дори чисто механично помага за прочистване на червата от токсини.

Прием на течности при пропускливи черва

Пробиотици и хранителни добавки

Често пъти медиците препоръчват употребата на конкретни хранителни добавки за добро храносмилане, които имат благоприятен ефект върху отделни аспекти на чревното здраве.

Много подходящ е приемът на качествени пробиотици, които да подпомогнат баланса на чревния микробиом. Приемът на храносмилателни ензими е удачен с цел подобряване храносмилането и възможността на по-малките хранителни молекули да преминават в по-голяма степен в кръвообращението. 

Минералът цинк често се препоръчва на хора, страдащи от пропускливи черва. Той е много важен за поддържане интегритета и функционалността на чревната бариера, а освен това притежава имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства.

Друга важна хранителна добавка за пропускливи черва, която намира приложение при разглежданото състояние е аминокиселината в свободна форма Л-глутамин. Тя е най-изобилната аминокиселина в човешкото тяло, а също така служи като основен източник на енергия за ентероцитите (клетките на чревната лигавица).

Подобно на цинка, той подпомага и заздравява интегритета и връзките на чревната бариера, стимулира имунитета и има свойството да намалява възпалението, особено локално в чревната стена.

Билки

Освен гореизброените хранителни добавки за здраве на стомаха и стомашно чревния тракт, народната медицина, като единствен източник на здраве назад във вековете, е доказала своята ефективност в лицето на няколко известни билки.

Концентрираните екстракти, особено тинктурите, изготвени от тези билки имат разнообразни свойства и съдържат огромно разнообразие от вещества с активно лечебно действие. 

Много от фитохимикалите имат противовъзпалителен, антимикробен, антиоксидантен и адстрингентен ефект, като синергичното им действие води до задоволителни резултати в лечението на синдрома.

Най-подходящи за целта са билковите тинктури, приготвени от билките жълт кантарион, живовляк, кръвен здравец, бял равнец, невен, мента, маточина, джинджифил и куркума.

За хора, страдащи от заболявания свързани с храносмилателния тракт, нашият екип е разработил и комбинирана формула “Чревно здраве, която има успокоително и противовъзпалително действие върху чревната лигавица, като същевременно упражнява адстрингентен ефект, който директно намалява пропускливостта на чревната бариера.

Какво да избягвате при поставена диагноза?

вредни храни за дебелото черво

 

Трябва да избягвате на първо място съответните храни, които предизвикват екзацербация на състоянието. Също така трябва да преустановите приема на какъвто и да е алкохол, както и преработени храни. Без храни от типа “бърза закуска”, без сладкиши и газирани напитки. Намалете приема на кофеин и кофеинови напитки.

Най-доброто правило, към което може да се придържате е да не консумирате нищо, което е пакетирано. Така до някаква степен намаляте шанса от консумация на много от химикалите, които се използват в хранителната индустрия.

Избягвайте стреса и стресовите ситуации, както и недоспиването. 

Как да предотвратите появата на синдрома?

Появата на този синдром е свързан с множество фактори, от които не всички зависят от нас.

Въпреки това, следвайки правилата за здравословен живот - правилно хранене, физическа активност, хидратация и менажиране на стреса чрез активна почивка и добър сън, вие значително намалявате шанса да развиете подобно състояние.

Често задавани въпроси

въпроси за синдрома на пропускливите черва

Какво представлява синдрома на пропускливите черва?

Представлява състояние, при което поради нарушена структура и функции на чревната стена навлизат токсини, вируси и бактерии в кръвообращението. Това води до системни и локални прояви, които могат да бъдат изразени с различни симптоми като диария, изхождане на слуз, автоимунни и възпалителни заболявания.

Какви са симптомите на синдрома на пропускливите черва?

Характерни симптоми за това заболяване са диария, изхождане на слуз, отпадналост, липса на енергия, отслабване, проява на дефицити на различни хранителни вещества, кожни проблеми и автоимунни заболявания, засягащи стави, кожа и други органи и системи.

Как се лекува синдрома на пропускливите черва?

За профилактика и лечение на пропускливи черва на първо място трябва да се инкорпорира постоянен здравословен начин на хранене, специфичен за това заболяване. 

Могат да се приемат различни хранителни добавки като Л-глутамин, цинк и билкови тинктури - жълт кантарион, живовляк, мента и други.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.