Какво да правите при повръщане при деца?

Какво да правите при повръщане при деца?

Д-р Мартин Христов

Възможни причини за повръщане при деца

Повръщането при децата невинаги е свързано с наличието на сериозно заболяване, но въпреки това, поради по-слабата имунна система и по-малките компенсаторни възможности на децата, то може да протече доста по-тежко от повръщането при възрастните. Само по себе си, повръщането при децата е честа причина за постъпване в болница.

Сред най-честите причини са:

  • Инфекции: Най-често причинени от норовируси и ротавируси, бактерии и техните токсини и по-рядко други вирусни щамове.
  • Хранителни проблеми: Преяждане, алергии и непоносимости към определен тип храна.
  • Прием на лекарства: Някои медикаменти, като антибиотиците например, дразнят стомаха и водят до повръщане.
  • Други заболявания: Някои инфекции на дихателните и пикочните пътища също могат да доведат до повръщане, както и ушните инфекции, апендицит и инфекция с Helicobacter pylori.
  • Обструкция: При чревна непроходимост или пилорна стеноза.
  • Интоксикации с препарати, развалени храни и други.
Съпровождащи симптоми

Съпровождащи симптоми

Обикновено повръщането рядко може да бъде единствен симптом и в повечето случаи то е част от синдромо-комплекс, който съчетава повече от един признаци и симптоми.

При гастроентерити например, дали от вирусен или бактериален характер, повръщането почти винаги е съчетан с обилна диария.

Треската също често съпровожда повръщането, когато то е с инфекциозен произход. За тези случаи са налице и болки в корема, с типичен спастичен характер.

Следствие от повръщането, както и отделни симптоми са признаците на обезводняването - сухота в устата (ксеростомия), намалена диуреза, летаргия, “хлътване” на очите и загуба на апетит.

Обривите са друг симптом, който най-често е признак на скарлатина, алергии и други.

Повръщането може да бъде придружаващ симптом при респираторни и други инфекции като е признак на интоксикация на организма.

Кога да се опитате да овладеете положението и кога да посетите лекар?

Когато се отнася до повръщането, медицинската помощ може да се избегне, ако става въпрос за краткотрайно повръщане, без налични други симптоми.

В тези случаи, с подходящата диета, пиене на вода и прием на хранителни добавки за стомашно-чревен тракт и храносмилане или на подходящите за деца билки за стомах и черва състоянието на детето може да бъде бързо подобрено.

При някои вирусни и бактериални инфекции обаче, засягащи гастроинтестиналния тракт и водещи до повръщане, може да се стигне до сериозно дехидратиране, особено при по-голяма продължителност на повръщането.

Това е особено опасно за малките деца и бебетата, като комбинацията от повръщане, диария и треска е сериозно състояние, което изисква медицинска намеса. Наличието на болка в корема, отпадналост и летаргия са сигурни индикации за посещение на педиатър.

Подходящи и неподходящи храни

Подходящи и неподходящи храни

При наличие на повръщане децата обикновено губят апетита си, което е нормално явление. То се основава на увреждането на стомашната лигавица, интоксикацията и общо влошеното състояние.

Важно е да се стремим да хидратираме детето си с течности - вода, айрян, чайове, като приемът на храна е препоръчително да се избягва до отшумяване на острата фаза.

Храненето на дете с остро повръщане, ще доведе до по-продължително времетраене, допълнително дразнене на стомаха и изтощение на организма.

Подходящи храни за захранване във възстановителния период са лесно-смилаемите, ниско-алергенни и щадящи стомаха храни.

Такива храни са някой от следните, които изброяваме тук:

  • Варен ориз: Богат на лесноусвоими въглехидрати, ще подпомогне възстановяването на гликогеновите запаси, които от своя страна помагат за задържане на вода в клетките и възстановяване на водно-електролитния баланс.
  • Варени и печени картофи: Също като ориза, те са лесно усвоими и не дразнят стомаха.
  • Препечен хляб: Най-добре царевичен или безглутенов
  • Нискомаслена извара и кисело мляко

Белени ябълки, печена тиква, краставици, задушени моркови, карфиол, банан също са сред подходящите растителни храни за периода на възстановяването и захранването.

Неподходящи храни, които е добре да се избягват:

  • Мазни и пържени храни
  • Сладки изделия, шоколад, захарни изделия
  • Трудно усвоими храни като месо, боб, леща и ядки
  • Цитрусови плодове, листни зеленчуци, кисели зеленчуци
Домашни лекове и методи за справяне с повръщане при дете

Домашни лекове и методи за справяне с повръщане при дете

Домашните лекове и подходи за справяне с повръщането при децата се базират на няколко основни принципа.

Предлагаме ви някой от основните сред тях:

  • Поддържане на водно-електролитния баланс и избягване на дехидратация: Предлагайте на детето малки количества течности през равни интервали от 15-20 минути - вода, разтвори на електролити, айрян.
  • Сваляне на температурата: Студени компреси или медикаментозно, чрез прилагане на антипиретици (аналгин, панадол). Понижаването на телесната температура при трескави състояния действа предпазващо от дехидратация.
  • Ледени близалки: Това е добър начин за предлагане на течности, които едновременно с това понижават температурата. Много подходящи при деца, които не желаят да приемат вода, когато са болни.
  • Прием на билкови отвари: Предлагането на билкови отвари и хранителни добавки за деца, съдържащи джинджифил, мента, маточина и жълт кантарион имат успокоително действие върху стомашната лигавица, отпускат спазмите в стомаха и червата, а джинджифилът има директно антиеметично действие (потиска повръщането).

Други полезни съвети, когато детето повръща

Други полезни съвети, когато детето повръща

Важно е да осигурим на детето приятна обстановка, удобно положение в леглото и занимания, които да го разсейват - например любимото му анимационно филмче или приказка.

При повръщане, било то при възрастни или деца, е важно горната част на тялото да е повдигната, за да се избегне аспирацията (попадане на стомашно съдържимо в трахеята, което може да има сериозни и дори животозастрашаващи последици).

Винаги следете стойностите на телесната температура и тенденцията да се понижават, както и другите симптоми, които постепенно трябва да започнат да отшумяват.

Не насилвайте детето да се храни, преди повръщането и гаденето да са изчезнали и се старайте да проветрявате помещенията с цел ограничаване разпространението на вируса след останалите членове на семейството.

Прием на пробиотици и пребиотици за деца също може да помогне за подобряване на състоянието на детето.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Кои са най-честите причини за повръщане при децата?

Най-често причините за повръщане при децата са инфекции с норовирус, ротавирус и някои бактерии, причиняващи хранително разстройство.

Кое е най-важното, което трябва да направим в случай на повръщане при деца?

Безспорно най-важният момент е да избегнем дехидратацията и да следим за признаци на влошаване, което налага медицинска помощ.

Трябва ли да се хранят децата при повръщане?

Желателно е да се изчака да отмине острия момент, когато става въпрос за инфекциозен причинител, след което да започне постепенно захранване.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.