Най-доброто лекарство за отводняване

Кое е най-ефикасното лекарство за отводняване?

Д-р Томас Велев

Има ли ефикасно лекарство за отводняване при проблеми със задържането на вода в организма – една често засягана тема в днешно време, която вълнува хора с всякакъв вид ежедневие – мъже и жени, от активни спортисти до хора с  не толкова активен начин на живот.

В тази статия ще изясним основните въпроси относно това какво е задържане на течности в тялото, как да познаем симптомите на това състояние, какви могат да са причините за това и какво да правим в тази ситуация.

Какви са причините за задържане на вода в организма?

Задържане на вода

Човешкото тяло съдържа над 70% вода. Тя е основна среда на клетките, в която се случват редица жизненоважни процеси: растеж, делене, регенерация, защитни реакции и др.

Липсата на добър баланс на количеството вода в различните тъкани и органи, обаче, може да доведе до прекомерното й натрупване и създаването на определен дискомфорт за работата на определени системи на тялото. Основните отговорници за този баланс са бъбреците, кръвоносната и лимфната системи, както и някои хормони в нашето тяло. Най-често задържането на течности е резултат на „дефект” в работата на някоя от тези системи.  Задържането на вода или отокът води до изводът, че в определени места на тялото ни има излишно количество вода, водещо до дискомфортно усещане за подуване.

Как да разберем дали задържаме вода в организма?

Симптоми за задържане на вода

Има някои основни и лесни признаци, които могат да ни накарат да се замислим дали не правим водна задръжка. Ето някои от тях:

  • Колебания на телесно тегло за кратко време – най-често покачването на 2-3 кг в рамките на 48-72 часа говори за транспорт на течност към клетките и тъканите, а не за покачване за сметка на мазнини;
  • Отоци (подуване) на долните крайници – колене, глезени, стъпала. Това се случва по хода на гравитацията най-често в края на деня или след продължително стоене на крак;
  • Скованост на ставите;
  • Подпухналост;
  • Изменения в цвета на кожата;
  • Трудно сваляне на килограми, въпреки полагане на големи усилия.

Изключително важно е да се отбележи, че задръжката на вода в някои органи може да има тежки последици за здравето на човек. Такива органи са:

  • Мозък – проблеми с равновесието, гадене, повръщане, упорито главоболие са характеристики на това опасно за здравето състояние, наречено хидроцефалия;

  • Бели дробове – признаци на такава локализация на водна задръжка са кашлица, задух, стягане в гръдната област.

Ето един прост пример как можем да разберем дали имаме отоци по долните крайници:

Използвайте палеца на ръката си, за да притиснете умерено силно кожен участък в областта на глезена или подбедрицата си (областта между коляното и глезена). Най-добър резултат се получава ако притиснете кожата, разположена върху големият пищял отпред. Задръжте палеца си за около 10 секунди. При наличие на оток, след прекратяване на натиска ще остане вдлъбнатина на кожата.

Подути крака и задържане на вода

Причини за натрупването на излишни течности в тялото

Много състояния могат да доведат до задържане на вода – от преходни състояния на организма, пътувания, някои екстремни занимания, лоши хранителни навици или дори някои сериозни заболявания.

Хормонални промени

  • Менструален цикъл – това често срещано преходно състояние в женския организъм, водещо до хормонални промени и колебания, може да доведе до движение към тъканите и задържане на течности;
  • Бременност – приемът на повече течности от бременната, поради повишените изисквания на организма, хормоналните колебания, както и нарастващия плод в утробата, могат да доведат до отоци в долната част на тялото.

Промяна в начина на живот

  • Обездвижване на тялото –  било то при продължителна работа в определена поза или болни на легло води до задръжка на течности в най-ниските части на тялото – долни крайници и седалище.Обездвижване на тялото и задържане на вода

В такива случаи кратката почивка и раздвижването на крайниците, с цел подобряване на кръвообращението може да има положителен ефект.

  • Постоянен психически стрес, което е често срещано през 21 век, било то на работа или вкъщи, също може да доведе до отоци;
  •  Липсата на качествен сън за продължителен период от време често е пренебрегвана причина за леки отоци по тялото.

Атмосферни промени

  • Промени в атмосферното налягане – продължително гмуркане, дълги полети със самолет или други подобни активности могат да доведат до задръжка на течности, което обикновено преминава с връщането към обичайното налягане.

Недостиг на микро- и макронутриенти

  • Изтощени хора след тежки заболявания често страдат от такъв недоимък, който води до общи отоци;
  • Проблеми със стомаха, червата и като цяло храносмилателната система могат да доведат до лошо усвояване на някои важни за баланса на водната концентрация в организма вещества;
  • Непълноценно и небалансирано хранене.

Неправилни хранителни навици

  • Може би най-честата причина за задръжка на вода в тялото ни е прекомерната консумация на сол („NaCl”). Натрият е основният елемент, който е „отговорен” за водната задръжка в тялото ни, поради основната му роля като регулатор на водния транспорт по посока към и извън тъканите.

Високата концентрация на натрий с храната, под формата на трапезна сол или консумация на рафинирани храни, води до нарушения в йонния баланс и бързото „зареждане” на тъканите и клетките с вода.

Важно е да се отбележи, че честото хранене навън води до прием на голямо количество „неосъзната“ сол, поради обилното осоляване на храната в повечето ресторанти.

  • Друг лош хранителен навик, който може да доведе до задръжка на течности е обилен прием на нездравословни храни и напитки, т.нар. „джънк фууд“.
Неправилно хранене и задържане на вода

Примери за подобни продукти са много колбаси, имитиращи продукти, чипсове, газирани напитки и т.н.

Интересен факт е, че тялото ни може да задържи течности, заради прием на прекалено малко количество вода през деня.

Това е защитен механизъм на организма, чрез който то се „презастрахова“ с чрез водна задръжка.

Хронични заболявания

  • Бъбречна система – невъзможността  на бъбреците да филтрират достатъчно количество течност може да доведе до задържането на излишна такава. В такива случаи отоците се наблюдават най-често по крайниците и лицето;
  • Черен дроб – цирозата и някои възпалителни заболявания, водещи до повишено налягане на органа и недостатъчно производство на протеини може да доведе подуване най-често на корема;
  • Сърдечна недостатъчност – нарушената помпена функция на сърцето и недостатъчна циркулация на течности в съдовете, също може да е причина за поява на отоци.

Медикаменти 

Отоците могат да се появят като странични реакции на някои лекарства:

  • Хормонални препарати – например противозачатъчни често са причина за отоци у жените;
  • Някои лекарства при диабет;
  • Кортикостероиди, напр. преднизон;
  • Габапентин;
  • Блокери на калциевите канали;
  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);

Съвети и препоръки за справяне със задържането на вода 

Хранителни навици - сол задържане на вода

Когато един проблем е многофакторен, то следва и стратегията за решаването му да е базирана на различни подходи. Ето някои съвети от нас как да се справим с натрупването на излишна вода:

Здравословно хранене

  • Намалете солта в менюто 

  • Световната здравна организация (СЗО) препоръчва не повече от 2000 мг/ден прием на натрий с цел превенция на високо кръвно налягане и заболявания на сърдечно-съдовата система като цяло. 

    Редуцирането на солта включва и ограничаване на консумацията на пакетирани, предварително обработени храни, т.н. полу-фабрикати.

    Увеличете приема на храни с високо съдържание на магнезий, калий и витамин В6.

    Ето примери за някои такива продукти:

    • Калий – банани, тиквено семе, спанак, боб, орехи. Калият е основен микроелемент, необходим за нормалното функциониране на всички клетки. Необходим е регулация на сърдечния ритъм, за синтеза на протеини и участва активно в метаболизирането на въглехидратите;
    • Магнезий – ленено и тиквено семе, ядки, зеленолистни зеленчуци, авокадо, банани.

    Магнезият има редица полезни действия – подобрява мускулната работа, функцията на сърцето, чрез понижаване на кръвното налягане и много други.

    • Витамин B6 – нахут, авокадо, телешки черен дроб, оризови трици, месни продукти като цяло.
    • Опитайте да си осигурите спокоен и пълноценен нощен сън.
    Съня и задържането на вода

    Хроничното недоспиване често може да е пренебрегвана причина за това да се появят дискретни отоци по лицето, корема и долните крайници.

    Причината за това е забавянето на метаболизма, заради липсата на качествена почивка, както и самият стрес от недоспиването, който води до хормонални промени в тялото.

    Целта, която тук е добре да си поставите е наличието на поне 6,5 - 7 часа непрекъснат нощен сън всяка нощ.

    • Прием на повече течности

    Да! Колкото и да звучи нелогично, пиенето на вода може да помогне за изхвърлянето на вода от тялото!

    Това се случва заради елиминиране на токсини от тялото и забързването на метаболизма като цяло.

    Прием на диуретици

    Диуретиците са група лекарствени средства, които насърчават диурезата (производството на урина). Те често са приемани с цел изхвърляне на излишните течности от тялото при състояния като сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания и високо кръвно налягане.

    Приемът на диуретици трябва да бъде строго контролиран от човек с медицинско образование, тъй като тези лекарства могат да имат редица странични ефекти – главоболие, висока кръвна захар, световъртеж и др. 

    Прием на витамини, минерали и хранителни добавки

    Хранителни добавки при задържане на вода

    С цел избягване на приема на лекарства, както и техните странични реакции, някои хора се обръщат за помощ към естествените диуретици.

    Това са мощни билки, добавки и храни, които,донякъде, могат да имитират ефекта на медикаментозните диуретици и спомагат за елиминиране на излишните течности.

    Освен диуретичен ефект, редица от тях могат да набавят на организма и допълнителни антиоксиданти, минерали и витамини, както и да оптимизират много аспекти на здравето на човек.

    Ето някои примери на естествени диуретици и продукти, чиято висока концентрация в кръвта ще подпомогне процеса на отводняване:

    Water out

    Water out представлява натурален изсушен екстракт от дървесния вид Бяла бреза. Притежава силен диуретичен ефект – засилено филтриране и производство на урина от бъбрека. Следователно приемът на екстракт от бреза помага на организма ни да изхвърля излишната вода, която задържаме. Екстрактът допринася за постигане на чувство за лекота и енергичност.

     Екстракт от кората на бяла бреза, подобряващ диурезата, работата на отделителната система и понижаващ кръвното налягане.

    Екстракт от бяла бреза

    В състава на екстракта влизат редица специфични за този вид вещества, които притежават уникални свойства и качества, основното от които е ролята му като мощен диуретик.

    Има способността да изхвърля задържаната вода в тъканите, да намалява подуването и отоците по тялото.

    Диуретичният ефект неминуемо се отразява и в понижаване стойностите на кръвното налягане.

    Отделно тинктурата от бреза помага при нефролитиаза (бъбречно-каменна болест), както и при инфекции на уринарния тракт.

    Притежава противовъзпалително действие, както и обезболяващ ефект.

    Червена боровинка

    Тя концентрира в себе си редица биоактивни съединения, които имат разнообразни действия в човешкия организъм.

    Най-важното от тях е процианидин А, което е отговорно за широко маркетирания ефект на боровинката при цистити и инфекции на пикочните пътища.

    Мечо грозде

    Тинктурата от мечо грозде е известна е  полезното си действие най-вече върху храносмилателната и отделителната система.

    Подходяща е за прием при възпалителни процеси на пикочния мехур и уретрата, бъбречно-каменна болест и др.

    Съдържа веществото арбутин, което при попадане в стомаха се превръща в хидрохинон – съединение със силни антисептични и антибиотични свойства.

    Трицветна теменуга

    Тинктурата от трицветна теменуга съдържа вещества, които ускоряват процесите на филтрация и отделяне на урина от бъбрека.

    Засилената диуреза благоприятства отделянето на токсините от организма, които се натрупват в резултат от обмяната на веществата- основно това са креатинина, уреята и пикочната киселина.

    Агримония (Камшиче)

    Екстрактът от агримония притежава мощни антиоксидантни противовъзпалителни свойства.

    Също така съдържа вещества (проантоцианидини), които имат способността да пречат на прикрепянето на някои патологични бактерии към стените на покритите с уротел(специфична лигавица) отдели на уринарния тракт.

    Агримония при задържане на вода в тялото

    Дребноцветна върбовка

    Тя е концентриран източник на уникални фитохимикали -  фитостеролови естери, фитостеролови гликозиди, както и голяма количество фенолни съединения, тритерпеноиди и техните киселини.

    Те са отговорни за качествата на билката и за ползите от приема на нейната тинктура.

    В миналото е било всеизвестно полезното действие на дребноцветната върбовка при възпалителни и инфекциозни заболявания на пикочо-половата система - уретрити, цистити, бъбречни възпаления и други.


    Най-прочута обаче е тази билка с лековитото си действие върху доброкачествени заболявания на простата, като според източници тя лекува дори рак на простатната жлеза.

    Притежава още имуномодулиращо и имуностимулиращо действие.

    Кое е най-ефикасното лекарство за отводняване?

    Кое е най-ефикасното лекарство за отводняване?

    Както разбрахме, еднозначен отговор на този въпрос няма..

    Малки промени в навиците и начинът на живот могат да повлияят на задържането на вода и отоците по тялото.

    Добавянето на продукти и хранителни добавки, съдържащи витамини от група В и магнезий също е крачка към лишаването от излишните течности.

    В случай че опитате различни стратегии за отводняване на организма (от горе изброените), но нищо не даде резултат, то е необходимо да се консултирате със специалист, преди да започнете евентуален прием на лекарства. Той ще установи евентуалната причината за проблема, както и ще предложи пряко решение.

    И да не забравяме, изграждането на правилни хранителни навици, спортуването, както и приемът на билки и хранителни добавки е най-доброто решение за дългосрочно справяне с проблема!

    Назад към блога
    Д

    Д-р Томас Велев

    Виж повече за автора

    Оставяне на коментар

    Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.