Всичко за бъбречната недостатъчност: симптоми, диагностика и лечение

Всичко за бъбречната недостатъчност: симптоми, диагностика и лечение

Д-р Мартин Христов

Бъбречната недостатъчност е сериозно и за съжаление доста често срещано заболяване, което може да засегне всеки.

Тази статия ще ви запознае с основните симптоми, методите за диагностика и съвременните подходи при лечението на бъбречната недостатъчност.

Какво е бъбречната недостатъчност?

видове бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е състояние, при което бъбреците не успяват да изпълнят основните си функции да филтрират отпадните продукти на метаболизма и да ги изхвърлят, заедно с излишните течности.

Причината е нарушаване архитектониката на органа и заместването на функционалния паренхим със съединителна тъкан. В тези случаи те се натрупват в организма, което води до развитие на други здравословни проблеми.

Видове и каква е разликата между тях?

Бъбречната недостатъчност се разделя на два основни вида - остра и хронична.

Острата бъбречна недостатъчност настъпва внезапно, най-често като резултат от травма, инфекция или отравяне. При нея бъбречната функция се преустановява, но в повечето случаи постепенно се възстановява в период от няколко дни до няколко седмици.

Хроничната бъбречна недостатъчност се развива бавно и постепенно, в резултат от вредното влияние на основно заболяване или други постоянно-присъстващи фактори, най-често при диабет и хипертония.

Симптоми и прояви

Бъбречната недостатъчност се проявява с разнообразни симптоми и признаци, които до голяма степен се определят от степента и типа на увреждането.

При острата недостатъчност симптомите се развиват много бързо. Те включват изпитване на силна умора, отделянето на минимално или никакво количество урина, отоци по крайниците и лицето, обърканост, задух. В много тежки случаи може да се стигне до кома.

Хроничната бъбречна недостатъчност прогресира бавно, като в повечето случаи може да протича безсимптомно, особено в начална бъбречна недостатъчност.

С времето постепенно започват да се проявяват симптоми като:

  • Лесна уморяемост
  • Ниска енергия
  • Анемия
  • Липса на апетит
  • Гадене
  • Повръщане
  • Отоци
  • Непоносимост на студ

При недиагностицираните пациенти, които не са подложени на лечение може да се появи сърбеж по кожата, мускулни крампи, високо кръвно налягане. С напредване на заболяването пациентите често стават объркани, увеличава се шанса за вътрешно кървене (най-често от стомаха).

Диагностика и изследвания

Диагностика и изследвания бъбреци

Процесът на диагностика на бъбречната недостатъчност започва още с прегледа. Щателната анамнеза и обективен преглед ще даде достатъчна представа и насока на специалиста за извършване на по-тесни изследвания, свързани с предполагаемото заболяване.

Лабораторните тестове, които в голяма степен стигат за установяване на бъбречната недостатъчност са биохимичните показатели - урея и креатинин. Те представляват отпадни продукти от обмяната на веществата и се елиминират чрез бъбреците.

Друг, много ценен способ за определяне степента на бъбречната недостатъчност е изчисляване на гломерулната филтрация. Това става по една от трите известни формули, които са разработени за целта. Всички те са базирани на креатининовия клирънс или още степента на елиминиране на креатинина от кръвта.

Освен това, често се изследва урината за 24 часа, за да се засече количеството на отделена урина и да се прави скрининг за наличие на белтъци, кръв, глюкоза и други вещества.

Образните изследвания като ехография, компютърна томография (скенер) и ядрено-магнитен резонанс позволяват детайлно изображение на бъбреците и околните тъкани, като могат да установят нарушение в анатомичната структура и устройство на органите, плътността на паренхима и други белези за тяхното здраве.

При съмнение за патологичен процес, засягащ бъбреците, на базата на образните и лабораторните изследвания, може да бъде назначена биопсия, чрез която се взема малка проба от бъбречна тъкан, която патологът да изследва под микроскоп, за да установи конкретна причина за бъбречната недостатъчност.

Лекува ли се бъбречната недостатъчност и как?

Храни и примерна диета

Лечението на бъбречната недостатъчност има своите особености според етапа, в който се намира и причината за състоянието. То може да включва употребата на медикаменти, промени в начина на живот, а при напредналите фази на заболяването хемодиализа или трансплантация.

Остра бъбречна недостатъчност

Лечението на острата бъбречна недостатъчност се състои в идентифициране и отстраняване на причината за възникването ѝ, които могат да са инфекции (сепсис), дехидратация, медикаменти или травма.

Важно е в периода, в който бъбреците не функционират адекватно, да се поддържа обема течности в организма и да се коригират електролитните отношения, посредством интравенозни инфузии.

За стимулиране на бъбречната функция може да се приложат диуретици и други медикаменти. В много тежки случаи или в напреднал стадий на заболяването може да се прецени за удачно извършването на хемодиализа, която се преустановява при възстановяване бъбречната функция.

Хронична бъбречна недостатъчност

Хронична бъбречна недостатъчност

Хроничното бъбречно заболяване (ХБН) се развива постепенно като обикновено се предизвиква от хронични заболявания като артериална хипертония, диабет или пък автоимунни - различни видове гломерулонефрит, лупус и т.н.

За забавяне развитието и напредването на болестта е важно да се постигне добър контрол над основните заболявания.

В употреба влизат различни видове медикаменти, които служат за контрол на симптомите и усложненията, включително лекарства за понижаване на кръвното налягане, диуретици, еритропоетин (за стимулиране образуването на кръвни телца и корекция на анемията) и други.

Напредналата бъбречна недостатъчност изисква извършването на хемодиализа в планов и редовен порядък (хрониодиализа). 

При тотална недостатъчност и възможност, може да се пристъпи към извършване на бъбречна трансплантация. Тя представлява много сериозна и рискова оперативна процедура, която се състои в присаждане (трансплантиране) на бъбрек от здрав човек (донор) на мястото на нефункциониращия бъбрек на реципиента.

Храни и примерна диета

Диетата е много важен фактор при лечението и поддържане на бъбречната недостатъчност. При изграждане на диета за хора с нарушена бъбречна функция има основни принципи, върху които тя трябва да бъде изградена.

Обикновено диетата при бъбречна недостатъчност включва по-нисък прием на белтъчини, избягване на сол и ограничаване на храни (най-често плодове и зеленчуци), богати на калий. Такива например са банани, кайсии, тиква, моркови, сладък картофи и редица други. Фосфорът също често пъти е завишен в серума, затова е добре да се следи и при нужда да се ограничи приема на фосфати от храната, както и да се повиши приема на калций.

Примерна диета на човек с хронична бъбречна недостатъчност:

  • Закуска: Овесена каша с вода или растително мляко, една ябълка
  • Обяд: Лека салата от зеле и моркови със зехтин, 100-150 грама пилешко филе на скара, броколи на пара и 200 грама ориз или задушени картофи
  • Следобедна закуска: Купичка нискомаслено кисело мляко
  • Вечеря: 150-200 грама бяла риба на скара, салата

Преди лягане може да се хапнат шепа орехи или друг вид ядки, подходящи за хора с бъбречна недостатъчност.

Подходящи хранителни добавки и билки

Билки при бъбречна недостатъчност

Хранителните добавки и билките, които могат да са от помощ при заболявания като бъбречна недостатъчност, не са малко, но в тази статия сме подбрали само някой от най-ефективните сред тях.

Най-важните хранителни добавки за пациенти, страдащи от бъбречно заболяване са:

  • Омега 3 мастни киселини: Помагат при възпаление и забавят фиброзирането на тъканите.

Омега 3 от VitaOn

  • Витамин Д: Хората страдащи от бъбречна недостатъчност имат затруднено метаболизиране на витамина, затова при тях винаги е необходимо да се добавя като суплемент.

Към гореизброените добавяме и калций, тъй като при високи серумни стойности на фосфора той действа като негов антагонист.

Сред ефективните билки при бъбречна недостатъчност са някой от следните:

  • Коприва: Известна с диуретичните си качества, тя стимулира работата на бъбреците като освен това предоставя противовъзпалителен ефект и снабдява организма с антиоксиданти, които са удачни при бъбречна недостатъчност поради по-големия оксидативен стрес.
  • Глухарче: Глухарчето също притежава диуретични свойства, а освен това подпомага детоксикиращата функция на черния дроб, като по този начин може да облекчи функцията на бъбреците.
  • Джинджифил: Той има противовъзпалителен ефект и може да предотврати гаденето и повръщането, които са чести симптоми при бъбречна недостатъчност.

И накрая, но не и на последно място е билката Астрагалус. Тя се използва се широко в китайската медицина при бъбречни проблеми, като подпомага бъбречната функция и модулира имунния отговор. Може да намали протеинурията (увеличена секреция на протеини в урината) и възпалението.

Заключение

Бъбречната недостатъчност е сериозно състояние, което може да се дължи на редица причини. При всички случаи към нея трябва да се подходи много отговорно, за да може да се забави нейното развитие и появата на усложнения.

Това става чрез прилагането на холистичен подход, който включва навременно и правилно диагностициране, медикаментозна терапия, правилно хранене и употреба на хранителни добавки и билки.

Целта на комплексното лечение на бъбречна недостатъчност е да се запази комфорта на живот за максимално дълъг период като се отложи нуждата от хемодиализа максимално във времето.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какви видове бъбречна недостатъчност има?

Основните видове бъбречна недостатъчност са остра и хронична недостатъчност.

Каква е разликата между остра и хронична бъбречна недостатъчност?

Острата бъбречна недостатъчност започва внезапно като обикновено бъбречната функция се възстановява напълно. Хроничната бъбречна недостатъчност е следствие от друго заболяване и тя настъпва бавно и постепенно.

Кои хранителни добавки могат да се считат за задължителни при хора с ХБН (хронична бъбречна недостатъчност)?

Едно от най-важните и задължителни за хора с проблеми с бъбреците са Омега 3 мастните киселини, витамин Д и калций.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.