прием на джинджифил за отслабване

Как се приема джинджифил за отслабване?

Д-р Томас Велев

Какво представлява джинджифилът?

Джинджифилът, чието научно име е Zingiber officinale е цъфтящо растение, чиито ризоми, видоизменени стъбла са широко използвани като подправка, както и като лек в народната медицина.

Произхождащ от Югоизточна Азия, джинджифилът има дълга история на култивиране и използване, обхващаща хиляди години, през които е използван в кулинарията и медицината.

Самото растение се характеризира със своите листни стъбла и гроздове от бели и розови цветни пъпки, цъфтящи в жълти цветя. Частта на растението, която се използва най-често са корените, които са разположени под земята и са дебели, често възлисти, оплетени и много ароматни.

Пресният джинджифил има специфичен пикантен, леко лют и същевременно сладък вкус, който се дължи на наличието на етерични масла и съединения като гингерол, шогаол и зингерон. Тези активни съединения са и основната причина за много от терапевтичните свойства на джинджифила.

Растението е едно от първите видове, който е пренесен от Азия към Европа по време на търговията с подправки и е изиграл основна роля в изграждането на основите на Източните и Западните кулинарни традиции.

В кулинарията, джинджифилът е универсален и може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло (или сок).

Той е основен продукт в Азиатската кухня, особено в Индийската, Китайската, Японската, като се използва редовно и в Тайландските ястия.

Пресният джинджифил обикновено се използва за добавяне на пикантен и ароматен щрих към ястията, докато на прах като подправка е често срещан в сладкарството за приготвяне на торти, меденки и други сладкиши.

В културно отношение растението има богата история като основен елемент в медицинската практика като Аюрведа и Традиционната китайска медицина.

В тези две направления той е ценен, заради своите загряващи свойства и своите свойства да регулира и балансира функциите на организма. 

Джинджифилът често се използва като лек при храносмилателни проблеми, гадене и различни възпалителни процеси в тялото.

Съвременните научни изследвания са проучили и подкрепят повечето от тези традиционни практики за използване на растението. Науката, също така има данни за полезните функции на корена от джинджифил при лечение на гадене (особено при бременност и химиотерапия), както и наличие на силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Полезни свойства на джинджифила

 

действие на джинджифила при отслабване

Джинджифилът се отличава с няколко основни свойства по отношение на здравните ползи спрямо организма на човек.

Едно от основните му свойства е облекчаването на гадене и повръщане. Растението е особено ефективно при третиране на състояния гадене по време на бременност (сутрешно гадене), химиотерапия, както и морска болест, благодарение на активните му съставки джинджерол и шагоал.

Джинджърът също показва значително противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те помагат за профилактиката на увреждания, причинени от оксидативен стрес, както и намаляват възпаленията в организма, които имат пряка връзка с редица хронични състояния и заболявания като сърдечни проблеми, злокачествени образувания, както и артрит.

Редовната консумация на джинджифил може да помогне за справянето с редица заболявания и стимулирането на цялостното здраве на имунната система.

Що се касае до храносмилането, растението подобрява ефективността му като стимулира образуването на слюнка и жлъчка и по този начин предотвратява проблеми като застоя на чревно съдържимо и подуването.

Релаксира стомашно-чревния тракт, като отпуска гладката мускулатура на червата и така улеснява придвижването на храната и намалява евентуален дискомфорт.

Обезболяващите свойства на растението се демонстрират добре в контекста на остеоартрит и менструален дискомфорт. Проучванията показват, че билката успешно намалява симптоми като скованост и болка, които са основни при тези състояния, именно поради противовъзпалителните свойства на активните съединения.

Допълнително растението има положителен ефект, що се касае до нивата на кръвна захар и сърдечното здраве. Приемът на джинджифил намалява стойностите на кръвната глюкоза. Освен това профилактира развитието на сърдечно-съдови проблеми при индивиди със захарен диабет тип 2, като подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвна захар при състояния на гладуване.
В обобщение, джинджифилът е натурално лекарство с широк спектър от полезни свойства за здравето на човек, което го прави важно допълнение към една балансирана диета, целяща профилактика и третиране на редица здравословни състояния и проблеми.

Как джинджифилът помага за отслабване?

Джинджифил за отслабване

 

Джинджифилът често е възхваляван, заради неговите потенциални ефекти, използван при загуба на тегло при едновременно съчетаване с различни други методи.

Активните съставки в джинджифила (джинджерол и шагоал) играят основна роля на активни съединения в неговите здравословни свойства, включително и при тези, спомагащи загубата на излишно телесно тегло. 

Един от основните начини, по които джинджифила участва в загубата на излишно телесно тегло е чрез забързването на метаболизма

Растението има термогенни свойства, тоест може да увеличи продукцията на топлина от тялото, водейки по този начин до по-голям разход на енергия и калории. Именно този механизъм може да помогне на хора, целящи загуба на телесна маса, чрез улеснено изгаряне на калории през деня.

Растението има още и свойството да контролира апетита. Консумацията на джинджифил за отслабване може да намали чувството на глад и по този начин да намали калорийния прием на човек. Това е особено полезно за хора, които искат да намалят грамажа на своите порции за деня и като цяло да намалят консумацията на калории.

Допълнително джинджифилът подобрява храносмилането, което може да бъде ключово при отслабване. Ефективното храносмилане осигурява на тялото ефективно усвояване на хранителните вещества и елиминиране на отпадните продукти на обмяната, следователно осигуряването на здрава храносмилателна система.

Именно тя профилактира подуването и неразположението, както и хроничния запек. Именно последното може да е причина за затруднения в процеса на отслабване.

Изследванията показват, че растението може да ускори изгарянето на мазнини, както и да намали усвояването на мазнини от храната.

Други факти на подобни изследвания показват, че суплементацията с джинджър може да доведе до редуциране на телесната маса, намаляване на индекса на телесна маса (body mass index BMI), както и до подобряване на съотношението талия-бедро.

Допълнително свойство на джинджифила е неговото силно противовъзпалително действие, което може да подобри общото здраве на организма и да улесни поддържането на един добър тренировъчен и хранителен режим. 

Намаляването на възпалението може да помогне за намаляване на мускулните болки и да намали времето за възстановяване на тялото, стимулирайки поддържането на дългосрочен активен начин на живот, който е ключов фактор при загубата на мазнини и тегло като цяло.

Самостоятелно използван, джинджифилът не е магическо средство. Включвайки тази билка в един здравословен начин на живот и балансирана диета може да донесе на човек значителни резултати не само в загубата на тегло, а и в постигането на едно по-добро здраве на целия организъм.

Как да приемате джинджифил за отслабване?

как се приема джинджифил за отслабване

Джинджифилът е широко използван с цел загуба на тегло, заради потенциалът на растението да забързва метаболизма и да подпомага храносмилането.

За да включите в своя режим джинджифил за отслабване на корема или за обща загуба на тегло предлагаме няколко варианта.

Чай от джинджифил

Нарежете няколко резенчета корен от джинджифил и оставете да врят в гореща вода за 5-10 минути. Консумирайте всяка сутрин преди хранене, за да подтиснете чувството на глад и да подобрите храносмилането. За да придадете още по-приятен вкус и аромат на напитката можете да комбинирате джинджифил, мед и лимон.

Смути

Добавете малко резенче пресен джинджифил към вашето сутрешно кафе или част за един допълнителен старт на метаболизма. Комбинирането на джинджифил с плодове и зеленчуци може да усили свойствата му за горене на мазнини.

Добавки с джинджифил

Ако предпочитате по-концентрирани източници от корена на растението, то на пазара има добавки с извлек от корен на джинджифил (тинктура). Приемайте по указанията, посочени на опаковката. 

Джинджифил с храната

Използвайте пресен джинджифил или прах от растението, за да овкусите своите ястия. Растението добавя вкус и може да упражни контрол над нивата на кръвната захар и по този начин да профилактира чувството на глад. 

Билкова тинктура

Добавянето на билкова тинктура за отслабване в диетата или под формата на масло за грижа за кожата може допълнително да улесни загубата на излишни килограми.

Запомнете, джинджифилът може да подпомогне загубата на килограми, само ако е комбиниран с добре балансирана диета и редовни физически упражнения.

 

    Тинктурата от джинджифил подпомага функцията на черния дроб, имунната система и сърдечно-съдовата система.

    3 начина за бързо отслабване с джинджифил

    Ето примери за някои бързи и вкусни рецепти с джинджифил, които препоръчваме да опитате възможно най-скоро.

    1.Пържено пиле с джинджифил

    Съставки:

    • 400 гр нарязани пилешки гърди
    • 1 с.л. настърган пресен джинджифил
    • 2 скилидки чесън, нарязани
    • 1 камба, нарязана
    • 1 чаша цвят на броколи
    • 2 ч.л. соев сос
    • 1 ч.л. зехтин
    • 1 ч.л. мед

    Начин на приготвяне:

    1. Нагорещете зехтина в тиган на средна температура.
    2. Добавете чесъна и джинджифила, сотирайте за 1 минута.
    3. Добавете пилешкото и гответе до получаване на златист загар.
    4. Прибавете камбите и броколите, гответе до омекване на зеленчуците.
    5. Добавете соевия сос и меда и довършете в тигана, докато всичко се запечата.
    6. Сервирайте с ориз или киноа.
    Пиле с джинджифил за отслабване

    2.Супа с моркови и джинджифил

    Съставки:

    • 400 гр моркови, обелени и нарязани
    • 1 глава лук, нарязан
    • 1 с.л. пресен джинджифил, настърган
    • 2 скилидки чесън, намачкани
    • 4 чаши зеленчуков бульон
    • 1 с.л. зехтин
    • Сол и пипер на вкус

    Начин на приготвяне:

    1. Нагорещете зехтина на средна температура в голям тиган.
    2. Добавете лука, чесъна и джинджифила, сотирайте, докато ароматите се смесят.
    3. Добавете морковите и бульона и оставете да заври.
    4. Намалете температурата на котлона и варете, докато морковите омекнат, около 20 минути.
    5. Разбийте полученото с блендер до получаване на гладка консистенция.
    6. Овкусете със сол и пипер, сервирайте докато е топло.

    3. Сьомга с мед и джинджифил

    Съставки:

    • 4 филета от сьомга
    • 2 с.л. пресен джинджифил, настърган
    • 3 с.л. мед
    • 2 с.л. соев сос
    • 1 с.л. зехтин
    • 1 средно голям лимон, нарязан

    Начин на приготвяне:

    1. Загрейте фурната до 375°F (190°C).
    2. В малка купа смесете джинджифил, мед, соев сос и зехтин.
    3. Поставете филетата от сьомга върху лист за печене, покрит с хартия за печене.
    4. Намажете с джинджифилова смес филетата сьомга.
    5. Отгоре наредете резенчета лимон.
    6. Печете 15-20 минути, докато сьомгата се сготви.
    7. Сервирайте със задушени зеленчуци или гарнитура.

    Джинджифилът в рецептите придава приятен вкус и аромат на ястията и в същото време помага за тяхното по-лесно и пълно храносмилане. Термогенният ефект от това растение, както и в билковите тинктури с джинджифил допринася за по-бързо изгаряне на приетите калории.

    Често задавани въпроси

    въпроси за джинджифил за отслабване

    Как помага джинджифилът за отслабване?

    Джинджифилът ускорява метаболизма, потиска апетита и подобрява храносмилането.

    С какво да съчетаем приемът на джинджифил за по-бързо сваляне на килограми?

    Спазването на правилен хранителен режим и редовната физическа активност са два фактора, без които няма как да свалим излишните килограми.

    Може ли да очакваме странични ефекти от прекалена консумация на джинджифил?

    Да, понякога при по-голямо количество приет джинджифил за отслабване може да се появят киселини и стомашно неразположения.

        Назад към блога
        Д-р Томас Велев

        Д-р Томас Велев

        Д-р Томас Велев е ортопед-травматолог, член на Български лекарски съюз и част от екипа на VitaON.

        Виж повече за автора

        Оставяне на коментар

        Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.