Висок кортизол симптоми и лечение

Висок кортизол: Симтоми, лечение и превенция

Мартин Христов

Какво представлява кортизолът

Кортизолът е хормон, който се синтезира от малки жлези,  наречени надбъбречни поради разположението им над горния полюс на всеки бъбрек. Той изпълнява важна роля в регулацията на отговора на тялото към стрес. 

Хормонът кортизол участва в регулацията на метаболизма, модулира възпалението, и помага в реакцията на организма към различни стресори, като повишава нивата на кръвната захар, мобилизира процеса на запаметяване и регулира нивата на сол и течности в тялото. 

Неслучайно този хормон е известен, още като хормона на стреса. Той помага на тялото да отговори по най-добрия за момента начин на фактори, които могат да бъдат физически, психологически и емоционални по характер.

Неговите функции в тялото са незаменими, а механизмите, чрез които нивата на хормона се регулират са комплексни.

Симптоми при висок кортизол

симптоми висок кортизол

Високите нива на кортизол в медицинската литература се наричат с термина 'хиперкортицизъм". Той може да бъде първичен, вследствие на различни фактори, както и ятрогенен - причинен от приема на синтетични аналози на хормона като кортизон, например.

Поради широкото участие на този хормон, в много аспекти от работата на организма, то логично симптомите при високи нива на този хормон са доста разнообразни: 

  1. Наддаване на тегло - типично за хиперкортицизма е покачване на мазнини около корема и талията.
  2. Загуба на мускулна маса - кортизолът има обратни функции на анаболните хормони, той е катаболен и участва в разграждането на веществата. Прекомерните концентрации на кортизол в кръвта кара тялото да консумира собствените си мускули, в резултат на което хората с високи нива на кортизол съобщават за загуба на мускулна сила и маса. Постепенно всички придобиват подобен вид - едър торс, голямо количество поясни мазнини и слаби крайници.
  3. Хипертония - високото кръвно налягане е следствие от водната и натриевата задръжка.
  4. Промени в настроенията - тревожност, депресия и раздразнителност са типични за състоянието.
  5. Нарушени когнитивни функции - проблеми с концентрацията и паметта.
  6. Нарушения в съня - инсомния или разпокъсан и непълноценен сън.
  7. Проблеми с храносмилателната система - високите нива на кортизол често водят до проблеми с храносмилането, подуване и развиване на синдром на дразнимото черво
  8. Увеличена жажда и микция (отделяне на урина) - поради нарушената водно-солева хомеостаза.
  9. Потисната имунна система - кортизолът е важен за имунитета, но високите нива водят до влошаване на имунния отговор. Неслучайно синтетичните варианти на хормона се използват като имуносупресори при автоимунни заболявания, при които се цели потискане на собствения имунитет.
  10. Намалено либидо

Хиперкортицизмът не е безобидно състояния, а някои от симптомите и следствието от тях, могат да представляват сериозен риск за здравето на човека.

Как да овладеем високия кортизол: съвети

Установяването на контрол върху нивата на кортизола включва разнообразни методи и техники, свързани с промяна в начина на живот, както и медицинска намеса в по-тежките случаи. Профилактиката на състоянието е по-лесно постижимо и изисква по-малко жертви от лечението на клинично изявен хиперкортицизъм.

Промени в начина на живота: 

Причини при пропускливи черва.
  1. Техники за справяне със стрес - медитация, различни видове йога,    упражнения за дълбоко дишане - много уважавани практики, особено  в азиатските държави, които  според мнението на участниците в тях, са  незаменими за контрол на стреса.
  2.  Редовни упражнения и физическа активност - редовната двигателна активност води до понижаване нивата на кортизола и подобряване на настроението. Доказано е, че комбинацията от аеробни активности - бягане, колоездене и други с някакъв вид тренировки със съпротивление - вдигане на тежести, фитнес упражнения - има по-голяма ефективност.
  3. Привикване към здравословни хранителни навици - изключително важен фактор за цялостното здраве, хормоналното равновесие и функциониране на организма. Фокусът трябва да е насочен към  приема на пресни плодове, зеленчуци, чисти източници на протеин, ядки, полезни мазнини, заедно с ограничаването на празните калории, мазните, солени, пържени храна, както и сладките захарни изделия.
  4. Приемът на алкохол и кофеин в големи количества може да наруши качеството на съня и да допринесе за повишен кортизол.
  5. Придържане към постоянен режим сън-бодърстване - важно е да си осигурим между 6-8, понякога и повече часове, качествен, непрекъснат сън, както и да спазваме часовете за лягане и събуждане.

Медицинска намеса:

  1. Прием на лекарства, предписани от специалист, може да бъде необходим за третиране някои от симптомите на хиперкортицизма като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност, особено при клинично разгърнат синдром на Кушинг. 
  2. Когнитивно- поведенческа терапия или друг тип психотерапия, извършвана системно и методично от опитен специалист може да подобри възприятията ни и да ни помогне по-лесно да се справим с високите нива на стрес, което ще се отрази благоприятно върху нивата на хормона кортизол.
  3. Прием на хранителни добавки и билкови екстракти - някои билки имат силни лечебни свойства и могат да помогнат в редуцирането на кортизола.

Витамини и хранителен режим за понижаване на кортизола

Добавки за мозъчна дейност.

Осигуряването на нужните препоръчителни количества от есенциални витамини и минерали е ключово за поддържане функциите и състоянието на организма.

Когато говорим за кортизол, има няколко от тези вещества, които изпъкват по своето значение: 

Витамин C - среща се широко в цитрусите, горските плодове, и в много други растителни представители, които влизат в менюто на човека. Този витамин се бори със оксидативния стрес, възпалението и регулира нивата на кортизол. Освен това подпомага функцията на имунната система.

Витамин B комплекс - Витамините от тази група се срещат в ядките, зърнените и бобовите храни, както и в месните продукти и субпродукти. Те са важни за енергийния метаболизъм и помагат за по-доброто адаптиране на тялото при стрес, като стабилизират нивата на кортизола.

Витамин D - “слънчевият витамин” - участва в регулацията на множество процеси и изпълнява важни функции в тялото ни. Новите проучвания доказват регулаторната му роля върху оста хипоталамус-хипофиза- надбъбречни жлези и ролята му за контрола на адренокортикотропните хормони, стимулиращи синтеза на кортизол.

Магнезий - важен за изпълнението на редица процеси в човешкото тяло, като също помага за постигане на спокойствие и понижава нивата на кортизола.

Хранителен режим

храна кортизол

Както вече стана ясно, ролята на храната е ключова И за регулацията на този хормон.

За да държим нивата на кортизол ниски, трябва да консумираме достатъчно протеин от чисти източници като пуешки, риба, морски деликатеси, червени меса в умерени количества. 

Приемът на есенциални мазнини е от голямо значение за редица аспекти на здравето, като консумацията на авокадо, зехтин, ядки и мазни студеноводни риби като сьомга има благоприятно влияние върху стреса и нивата на кортизола.

Редовното хранене е друг важен аспект, на който трябва да се обърне внимание. Когато тялото остава гладно за по-дълги периоди от време, нивата на кортизол се повишават. Това не прави режимите, през които се гладува 18 часа и се храним само в прозореца от 6 часа вредни, важното е да се създаде режим, с който тялото да свикне.

Приемът на въглехидрати е важен от гледна точка на снабдяване на организма с постоянни нива на енергия - именно затова трябва да наблегнем на комплексните такива - сладки картофи, киноа, пълнозърнести, овесени ядки. Захарта е един от най-вредните фактори, които повишават нивата на кортизол, заедно с редица други вредни ефекти като инсулинова резистентност, хипергликемия и други.

Естествено, за цялостното правилно и адекватно функциониране на организма, се нуждаем от достатъчно количество вода и течности. Обезводняването води до драстично повишаване в нивата на кортизола, който служи за задръжка на течностите в организма.

Естествена помощ от билките

Билки при висок кортизол

За допълнителна подкрепа в борбата срещу високия кортизол, благодарение на данните от народната медицина, събирани през вековете, хората са установили,че някои билки могат да редуцират стреса и нивата на стрес-хормона.  За част от тях, модерната наука е установила и доказа ползотворното им действие за регулиране на кортизола и подпомагане организма при стрес.

Тази категория от билки се наричат с наименованието “адаптогенни”, тъй като помагат на тялото да отговори адекватно на стреса, без значение от неговия произход.

Пример за такива билки са ашваганда, златен корен (rhodiola rosea), маточина, сладък корен, валериана и много други. За тези представители на лечебните растения е доказано действието им и механизмите, по които го осъществяват по отношение нивата на кортизола в организма. Те са много добро допълнение към холистичния принцип за здраве и справяне със стреса.

Назад към блога
М

Мартин Христов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.