Бабини рецепти за замъглено зрение

3 бабини рецепти за замъглено зрение

Д-р Томас Велев

 Замъгленото зрение е проблем, с който всеки човек може да се сблъска в даден момент от живота си. 

Срещата с този проблем обикновено е плашеща, тъй като се нарушава една от основните системи на човешкото тяло, с което то приема информация от външния свят - зрителната система. 

Причините за това състояние могат да бъдат безобидни, но могат и да са симптом на сериозен здравословен проблем.

Какво е замъглено зрение и какво го причинява?

Замъгленото зрение съответства на липсата на острота на зрението, което води до невъзможност обектите да бъдат виждани ясно. Може да се наблюдава както в едното око, така и двустранно. Може също така да засяга цялото зрително поле или само отделни части от него. 


Това състояние прави обектите да изглеждат размазани, мъгливи и неясни.

Хората със замъглено зрение могат да имат затруднения във фокусирането на обекти, които са разположени близо или далеч от очите им, като може да се наблюдава и комбиниран вариант. 

Тези различия зависят пряко от причините и факторите, водещи до появата на замъгленото зрение.

Зрителният процес започва, когато светлината попадне в окото и се концентрира върху ретината в задната част на окото. Ретината преобразува светлината в електрически сигнали, които се изпращат до главния мозък за интерпретация. 

Замъгленото зрение се проявява, когато има нарушение в който и да е елемент от този процес. Нарушенията могат да се дължат на дефекти в структурите на окото, проблеми с ретината, както и на проблеми с обработката на зрителната информация от мозъчните структури в централната нервна система. 

Яснотата на зрението зависи от правилното функциониране и координацията на компоненти на окото, включвайки корнея, леща, ретина и зрителен нерв.

Замъгленото зрение може да прогресира или да се прояви рязко и може да варира като тежест на симптомите. Понякога е придружено от други симптоми като двойно виждане, главоболие или свръхчувствителност на светлина.

Вземайки участие в ежедневни процеси като четене, шофиране, разпознаване на лица, замъгленото зрение може да наруши качеството на живот на човек. 

Важно е третирането на замъгленото зрение да е насочено строго към намирането на основната причина за него, както и лечението на евентуални придружаващи симптоми и състояния.

Крайната цел е възстановяване на нормалното зрение и цялостното здраве на зрителния апарат.

Какви са причините за замъглено зрение?

Причини за замъглено зрение

Рефрактерни грешки

Рефактерните грешки, които най-често са виновни за появата на замъглено зрение са:

  • Миопия (Късогледство): Затруднение при гледане на далечни обекти.
  • Хиперопия (Далекогледство): Затруднение при гледане на близки обекти.
  • Астигматизъм: Неравни извивки по корнеята, водещи до нарушение в зрението.
  • Пресбиопия: Нарушения в зрението, свързани с напредването на възрастта.

Заболявания на очите

Сред заболяванията на очите, които оказват влияние за замъгленото зрение са:

  • Катаракта: Замъгляването на очната леща може да доведе до замъгляване на зрението.
  • Глаукома: Повишеното вътреочно налягане води до увреждане на зрителния нерв, което от своя страна може да доведе до нарушения в зрението.
  • Дегенерация на макулата: Влошаването на състоянието на централната част на ретината може да доведе до замъглено централно зрение.
  • Диабетна ретинопатия: Увредата на кръвоносните съдове на ретината, като последица на диабет тип 2 често води до проблеми със зрението.
  • Отлепване на ретината: Отделянето на ретината от подлежащите й меки тъкани води до внезапна поява на замъглено зрение.

Инфекции и възпалителни процеси

инфекции на очите

Възпалителните процеси, които са възможна причина за замъгляване на зрението са:

  • Конюнктивити (Зачервено око): Възпалението на конюнкитивата води до зачервяване и често до замъгляване на зрението.
  • Увеити: Възпалението на увеята има потенциал да доведе до болка и промяна в зрителната острота.
  • Кератити: Представлява възпаление или инфекция на корнеята.

Травми

Такива травми са някой от следните:

  • Абразия на корнеята: Одраскване на корнеята най-често е съпроводено с промяна в зрителната острота.
  • Очна травма: Физическа травма на окото логично води до проблеми с яснотата на зрението.

Системни заболявания

Сред системните заболявания, причиняващи замъглено зрение са:

  • Хипертония: Високото кръвно налягане често е причина за промяна в качеството на зрителния образ.
  • Множествена склероза: Заболяването засяга зрителния нерв, което от своя страна води до замъглено зрение.
  • Мигрена: Зрителни смущения, включващи замъгляване на зрението могат да се появят по време на мигненозен пристъп (аура).

Прием на медикаменти

Някои лекарства могат да имат странични ефекти, като проблеми със зрението.

Фактори на околната среда

Продължителното излагане на ярки светлини, сред които и екрани на телефони и монитори, могат да доведат до болки в очите, водещи до временно замъгляване на зрението.

Качествената диагностика и лечение на симптомите и причините за замъглено зрение са от ключово значение за възстановяването и поддържането на здравето на зрението.

Природно лечение на замъглено зрение

Замъгленото зрение понякога може да бъде третирано с билки, които имат свойства, подпомагащи здравето на зрителната система. 

Такива билки обикновено съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни фактори, както и активни съединения, които подобряват доставката на кислород чрез кръвта до редица органи и системи, сред които и зрителната. 

Тези екстракти могат да бъдат приемани под редица форми - като чай, хранителни добавки или тинктури (екстракти). 

Докато билколечението може да повлияе някои симптоми като замъглено зрение или леки възпаления, то трябва да се знае, че билките не са лек за сериозни заболявания, свързани с нарушения в зрението.

Замъгленото зрение може да бъде симптом на редица сериозни заболявания като диабет, глаукома, катаракта - състояния, които изискват професионална медицински контрол и терапия.

Въпреки това, добавянето на билки с доказани ползи за очите и зрението, могат да допълнят лечението с класически фармацевтични препарати и да подобрят неговите ефекти. 

Представяме ви няколко примера за билки с подчертан ефект върху очното здраве.

Невен

Невен при лошо зрение

Невенът, особено неговият екстракт - лутеин, има подчертани функции за поддържане на доброто очно здраве. 

Лутеинът има силни антиоксидантни свойства, които предпазват очите от оксидативен стрес и леки форми на увреди, което има данни за подобряване на яснотата на зрението. 

Има данни, че лутеинът намалява риска от възрастови изменения в областта на макулата - т.нар. макулна дегенерация.

Розмарин

Розмаринът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни активни съединения, които поддържат здравето на зрителната система и подобряват кръвната циркулация в областта.

Тези негови свойства спомагат за редуциране на симптоми като замъглено зрение, причинено от пренапрежение на очите или възпалителни процеси.

Черна боровинка

Черната боровинка е богата на антиоксиданти, особено антоцианини, които имат доказани свойства, насочени към подобряване на очното здраве, чрез стимулиране на циркулацията на кръв и намаляване на оксидативния стрес.

Тези нейни свойства могат да облекчат симптомите на замъглено зрение, породени от пренапрежение в очите или слабо кръвоснабдяване.

3 бабини рецепти против замъглено зрение

Третирането на замъгленото зрение чрез правилен хранителен режим означава включването на определени микро и макронутриенти в храната, които са с основно значение за здравето на очите. 

Омега 3 мастните киселини, които се съдържат предимно в риби като сьомга, риба тон и скумрия, както и в семена като ленено семе и чия са с доказано действие за намаляване на риска от възпаления на зрителната система и подобряват общото ѝ здраве.

Антиоксиданти като витамин А, C и Е играят основна роля в профилактиката и защитата на очите от оксидативен стрес, който може да доведе до състояния като макулна дегенерация и катаракта.

Витамин А, намиращ се във висока концентрация в морковите, сладките картофи и листните зеленчуци е от изключително значение за профилактиката на нощната слепота и поддържането на добро зрение.

Витамин C, на който са богати цитрусовите плодове, ягодите и камбите, помага за профилактиката на заболявания на кръвоносните съдове на очите.

Витамин Е, представен в ядките, семената и зелените зеленчуци има силни антиоксидантни свойства. Цинкът, представен в стридите, говеждото месо и бобовите растения е есенциален елемент за профилактиката на възрастовите изменения на зрителната система.

Приемът на достатъчно количество вода и течности като цяло е важен фактор, тъй като дехидратацията може да доведе до временни разстройства на зрението като например замъглено зрение.

Докато богатата на хранителни вещества диета може да подпомогне и подобри здравето на очите, то въпреки това при продължителни проблеми със зрението е необходимо да се направи консултация със специалист по очни болести, с цел ранна диагностика и лечение на заболявания като диабет, глаукома и др.

храни за добро зрение

Ето няколко примера за лесни и вкусни рецепти, които могат да подпомогнат здравето на вашето зрение.

Печена сьомга със салата от спанак и киноа 

Съставки: филе от сьомга, 1 чаша киноа, 2 чаши пресен спанак, 1 нарязано авокадо, ½ чаша чери домати, ¼ чаша червен лук (тънко нарязан), 1 супена лъжица зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Сгответе киноатаспрямо инструкциите върху пакета или етикета. Нагорещете грила или скарата на средна температура, след което овкусете филето от сьомга със сол, черен пипер и зехтин. Изпечете сьомгата за 4 до 5 минути на страна или до изпичане до желаното състояние по ваш вкус.

В голяма купа смесете приготвената киноа, спанака, чери доматите, авокадото и червения лук. Овкусете със зехтин и сол, след което внимателно разбъркайте. Сервирайте рибата върху канапе от салатата.

Смути с горски плодове и ядки

Съставки: 1 чаша смесени горски плодове (боровинки, ягоди, малини), 1 банан, ½ чаша спанак, ¼ чаша бадеми или орехи, 1 чаша бадемово мляко (или друго мляко по избор), 1 супена лъжица семена от чиа, 1 супена лъжица мен (по желание).

Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в блендер. Разбийте до получаване на мека и кремообразна консистенция. Опитайте и добавете мед до получаване на желаната сладост. Охладете в хладилник. Налейте в чаша и се насладете на вкуса.

Супа от моркови и леща

Съставки: 1 супена лъжица зехтин, 1 глава лук, нарязан, 2 скилидки чесън, настъргани, 4 големи моркова, обелени и нарязани, 1 чаша червена леща, 4 чаши зеленчуков бульон, 1 супена лъжица кимион и кориандър, сол и черен пипер на вкус, свеж магданоз за декорация, трохи от лимонова кора.

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина на средна температура в голяма тенджера. Добавете лука и зехтина и приготвяйте докато придобият лек златист загар. Добавете нарязаните моркови и гответе за още 5 минути.

Разбъркайте лещата със зеленчуковия бульон, кориандъра, сол и пипер. 

Оставете всичко да заври, след което го оставете да къкри на по-ниска температура за около 20-25 минути или докато лещата и морковите омекнат. Използвайте блендер, за да разбиете до подходяща консистенция. Добавете подправки на вкус. Сервирайте, като декорирате със свеж магданоз. 

Супата е пример за рецепта за добро зрение, тъй като е богата на хранителни вещества, които поддържат здравето на зрителната система, като бета-каротен от морковите, който тялото превръща във Витамин А, който е есенциален за доброто зрение. Лещата е източник на протеини, фибри и есенциални минерали като цинк. 

Гореизброените рецепти са богати на витамини А, C и Е, омега 3 мастни киселини и антиоксиданти. 

Всички тези активни съединения поддържат общото здраве на зрителната система и могат да помогнат за подобряване на симптомите на замъглено зрение.

Хранителни добавки за справяне с проблема

Добавки за мозъчна дейност.

Освен чрез правилен хранителен режим, въздържане от някои вредни навици, както и редовни профилактични прегледи, здравето на очите може да бъде поддържано и подобряване чрез прием на определени хранителни добавки. 

Ето кои са най-често използваните витамини за добро зрение.

Витамин А

Витамина А е есенциален за поддържането на здравето на зрителната система. Той подпомага функционирането на ретината, особено в тъмната част на деня и може да помогне за предотвратяване на състояния като нощна слепота.

Адекватният прием на витамин А чрез консумация на хранителни продукти като моркови, сладки картофи и листни зеленчуци или добавки може да помогне за намаляване на симптоми като замъглено зрение.

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва клетките в зрителния апарат от вредите, причинени от оксидативен стрес. Витаминът подпомага общото здраве на очите.

Освен това може да намали риска от развитие на катаракта и възрастови изменения в зрителната система, като макулна дегенерация, тъй като и двете състояния могат да предизвикат замъглено зрение. 

Източници на този витамин са хранителни продукти като ядки, семена и листни зеленчуци.

Заключение

Замъгленото зрение е симптом, който е неспецифичен и може да се прояви при всеки човек. Дискомфортът, който предизвиква може да бъде временен или постоянен и зависи от причината, която го причинява.

Важно е да се установи първоизточника, за да може да се вземат адекватни мерки спрямо проблема.

Освен традиционното медикаментозно лечение, съществуват и редица други варианти, които да облекчат или излекуват това състояние.

Примери за такива варианти са прием на хранителни добавки (витамини А и Е) или билкови тинктури (невен, розмарин, черна боровинка).

Промени в диетата и избор на подходящи хранителни продукти, богати на микро- и макроелементи също има своята роля, що се касае до очното здраве. 

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Кого може да засегне замъгленото зрение?

Замъгленото зрение е симптом, който може да засегне почти всеки човек, тъй като редица състояния и заболявания могат да се проявят със замъглено зрение. 

На първо място е важно да се установи дали замъгленото зрение се дължи на някакво друго придружаващо заболяване или проблемът е свързан със зрителната система.

Има ли хранителни добавки, които могат да помогнат при някои очни състояния?

Има много хранителни добавки, които могат да подпомогнат общото здраве на зрителната система. 

Редица от тях като невен, розмарин и черна боровинка имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подобряват кръвоснабдяването и намаляват оксидативния стрес в областта.

Мога ли да направя корекции в диетата си и по този начин да повлияя симптомите на замъглено зрение?

Съществуват много рецепти, които могат да снабдят организма с много витамини и минерали с доказани ползи за очите и зрението. Подобни са разнообразни рецепти от плодови смутита, редица варива и др.

 

Назад към блога
Д-р Томас Велев

Д-р Томас Велев

Д-р Томас Велев е ортопед-травматолог, член на Български лекарски съюз и част от екипа на VitaON.

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.