Причини за замъглено зрение

17 причини за замъглено зрение и как да го излекуваме

Д-р Томас Велев

 Благодарение на зрението ние получаваме около 80% от информацията за заобикалящата ни среда. Поддържането на здравето на зрителната система е от първостепенно значение за здравето на целия организъм.

„Очите са прозорец към душата“ е не просто израз, а реално описание на значимостта на органите на зрението, тъй като те са един от най-ценните активи, които притежаваме. 

Често именно очите са първите органи, които ни предупреждават за заболявания на други органи и системи на тялото, а често тяхното здраве и практиките, които го поддържат са пренебрегвани или непознати на повечето хора. 

В следващите редове ще обърнем внимание на най-честите причини за замъглено зрение, какви са симптомите и как да ги разпознаем, как можем да подобрим здравето на зрителната система чрез прием на хранителни добавки и витамини. 

Приятно четене!

Какво причинява замъгляването на зрението и какви са симптомите?

Всичко за замъгленото зрение

Всеки от нас поне веднъж е имал проблеми със зрението и е изпитвал дискомфорта да не успее да види предмет, разположен сравнително близо до очите му. 

Зрението сякаш се замъглява, все едно гледаме през запотено стъкло и се налага да присвием очи, за да фокусираме нормално. 

Факт е, че замъгленото зрение е симптом на заболяване на самия орган на зрението, но има и редица случаи, в които то може да ни насочи към заболявания на много други системи. 

Списъкът от очни заболявания е близък до безкраен, но ето някои от основните причини за замъгленото зрение.

Обикновена умора на зрителния апарат

Прекалено дългото напрягане на очите и умората при гледане наблизо, особено на дигитални устройства и екрани е една от най-често срещаните, сравнително безобидни причини, чийто резултат е замъглено зрение. 

Често опитите за фокусиране в такива случаи се придружават от сухота в очите, което ни дава усещане за дразнене.

Рефракционни грешки

Това състояние се дължи на неправилно пречупване на светлината при преминаването ѝ през структурите на зрителния анализатор и са едни от най-честите причини за замъгляване на зрението в световен мащаб. 

Най-честите варианти са два: късогледство (когато човек не вижда надалеч) и далекогледство (когато човек не вижда наблизо).

Има и трети, сравнително по-рядък вариант на рефракционни грешки, който се нарича астигматизъм. Това е състояние, при което светлината се пречупва различно в двете ни очи, при което мозъкът се затруднява с бързата обработка на образа. 

Положителното в тези случаи е, че всеки проблем може да се коригира, стига да е забелязан на време. Рефракционните грешки се съчетават с напрежение в очите, с цел компенсация и по-бърза адаптация към даденото състояние.

17 причини за замъглено зрение

симптоми на замъгленото зрение

Причините, поради които зрението се замъглява са доста, но в този материал сме събрали само най-основните и ще ви запознаем с тях сега.

1. Мигрена 

Мигрената е заболяване от групата на неврологичните, при което се наблюдава пристъп на главоболие, което често се съчетава с фоточувствителност и моментни нарушения в зрението. 

По време на тези пристъпи от страна на зрителната система могат да се наблюдават усещане за чуждо тяло, замъглено зрение, болка и други. Най-често това е преходно състояние.

2. Синдром на сухото око

Синдромът на сухото око е свързан с недостатъчно производство на слъзна течност или прекалено бързото ѝ елиминиране. Това води до симптоми като зачервяване, болка, силен дискомфорт и други. 

3. Клъстерно главоболие

Разликата между мигрената и клъстерното главоболие обикновено е в интензитета и силата на главоболието, както и в локализацията на самите симптоми. 

Обикновено клъстерното главоболие е по-силно и често се съчетава с усещане за точна локализация на симптомите. Често протича със замъгляване на зрението, особено ако симптоматиката е локализирана около очните ябълките.

4. Глаукома

Глаукомата е заболяване на очния апарат, което е свързано с повишено вътреочно налягане. Това заболяване, ако не бъде контролирано, може да започне с леки симптоми като замъглено зрение и с възрастта да доведе до пълна слепота.

Именно затова глаукомата е заболяване, което трябва да бъде следено редовно от специалисти по очни болести и да се лекува със съответни лекарства и способи.

5. Заболявания на ретината

Увредите на ретината могат да са генетични или придобити (най-често травми). Симптомите, свързани с тези състояния могат да са изключително разнообразни и често зависят от степента на увредата. 

Могат да се наблюдават както замъглено зрение и загуба на части от зрителното поле, така и двойно виждане и проблясъци в зрителните полета.

6. Стресови и депресивни ситуации

Мигрена и лошо зрение

В днешно време стресът е основна причина за редица болести, като той може да е и една от причините за упорито главоболие. Най-често причината за главоболието в тези случаи е чисто психологическа, резултат на стрес и психическо пренапрежение

7. Бременност

Бременността е особено състояние за женския организъм, свързано с редица промени, които обуславят редица изменения в усещанията за тялото на жената.

Често срещаните симптоми като сутрешно гадене, повръщане, умора и често уриниране могат да са съпроводени от замъгляване на зрението. 

Този симптом по време на бременност може да насочва към определени състояния, свързани с целия процес на износване на плода, затова е най-добре състоянието на зрителния апарат да бъде следен от офталмолог.

8. Изменения в кръвното налягане 

Както ниското кръвно налягане (хипотония), така и високото (хипертония), могат да протичат със симптоми от страна на зрителната система. При хипотонията се наблюдават симптоми като „загуба“ на остротата на зрението, замъгляване,  и намаляване на зрителното поле. При високото кръвно налягане пък се наблюдава напрежение в очите, усещане за „стягане“ около главата и други.

9. Неврит на зрителния нерв

Замъгленото зрение може да е пряк симптом на увреда на някоя от структурите в пътя на приемане, пренасяне и обработка на зрителната информация. Такъв случай е и възпалението на зрителния нерв, който пренася информацията от съответното око за обработка в главния мозък. 

Наблюдават се още симптоми като проблясъци в областта на периферното зрение, болка и други, като признаците могат да са от страна само на едно око. 

10. Конюнктивит

Това е често срещано състояние на очите, което се характеризира с възпаление на конюнктивата. Симптоми могат да бъдат зачервяване на очите, болки, усещане за чуждо тяло, сърбежи, както и образуване на секрети и силно сълзене от страна на засегнатото око (може да бъде и двустранен). Най-често възпалението е бактериално или алергично.

11. Катаракта (перде на окото)

Катарактата е заболяване, което се среща по-често с напредването на възрастта. Протича със симптом, който е точно описание на народното име на болестта, тъй като започва постепенно замъгляване на зрението, сякаш пред окото „бавно се спуска перде с напредване на времето“.

12. Очна инфекция

Тъй като очите имат директен контакт с външната среда, то те са в постоянен риск от възникване на инфекция. Различни причинители като вирусни, бактериални и гъбични инфекции могат да предизвикат инфекциозен процес, протичащ със зачервяване, сухота, повишена локална (местна) или обща телесна температура, както и понякога с нарушения в зрението.

13. Макулна дегенерация

Макулата представлява малък участък, разположен почти в центъра на ретината, който представлява „зрителния център на окото“. Макулната дегенерация се свързва с напредналата възраст, като предразполагащи фактори са женския пол, тютюнопушенето и захарния диабет. 

Симптоми на това заболяване са замъгляване, дори изкривяване и загуба на части от зрителното поле, както и засягане на остротата на зрението.

14. Дегенерация на роговицата

Това е последица от възпалителни или други фактори, довели до промени в ДНК или структурите на клетки в някои или всички слоеве на роговицата, които се демонстрират с различни помътнявания.

15. Диабет

Диабета и нарушено зрение

Диабетът е изключително опасно заболяване, що се касае до зрението, най-вече когато контролът на кръвната захар е лош.

В тези случаи се получава намаляване на зрителната острота и увреда на малките кръвоносни съдове, които изхранват ретината и тя не получава необходимите й кислород и хранителни вещества. 

Това може да доведе до загуба на зрение до крайни степени, тъй като лечението на тези усложнения често е само симптоматично. 

16. Инсулт

Причина за временно замъгляване на зрението може да се окаже инсултът. Това е състояние, свързано с рязко нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което протича най-често с парализа на едната половина на лицето (по-рядко двете), загуба на сила в едната половина на тялото, нарушение в речта, понякога припадъци.

Инсултът може да бъде животозастрашаващо състояние, затова при наличие на някой или някои от горепосочените симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ.

17. Шипове в областта на врата

Това е сравнително по-рядка причина за замъглено зрение, но все пак влиза в диференциалната диагноза. Шиповете на врата са особено вероятна диагноза при наличие и на други симптоми като световъртеж, главоболие, болки във врата и др. 

Прием на витамини и минерали при замъглено зрение

Приемът на витамини е от ключово значение за здравето и правилното функциониране на зрителната система и на очите като орган. 

Ето и списък на най-важните витамини с благоприятно действие върху зрението.

Витамин А

витамин а за по-добро зрение

Витамин А (ретинол ацетат) е съединение, което е от съществено значение за организма на човек. Особеното в случая е, че тялото не може да го синтезира само и се налага прием от външни източници.

По този начин витаминът се озовава в групата на незаменимите витамини. Ретинол ацетат е мастноразтворим витамин и има редица функции, сред които подпомагане на правилното развитие на плода, поддържане на имунната система, участие в строежа на костите, косата и други.

Витамин А е силно застъпен, когато става въпрос за здравето на зрителната система, тъй като чрез негови свързвания се образува молекула, отговорна за цветното и скотопичното зрение.

Дефицитът на витамин А води до състояние, наречено ксерофталмия - сухота в очите, което при липса на лечение може да доведе до образуване на язви и дефекти по корнеята (външен слой на окото).

Витамин С

Витамин С, още познат като аскорбинова киселина или аскорбат е силен антиоксидант и има защитна функция спрямо структурите на окото. 

Витаминът има още важна роля при синтезата на колаген - съединение, участващо в изграждането на склерата и роговицата (структури на окото). 

Има данни, че прием на 500-600 мг/ден витамин С намалява риска за развитие на катаракта с повече от 50%!

Витамин Е

Витамин Е (алфа токоферол) е универсален антиоксидант и е от групата на мастноразтворимите витамини, заедно с витамин А, D3 и К.

Витаминът, освен като мощен антиоксидант играе важна роля за предотвратяване на тромбози на коронарните съдове. Осве това има защитно действие спрямо свободния тестостерон при мъжете и яйцеклетките при жените. 

Чрез силните си антиоксидантни свойства витаминът играе протективна роля по повод увредите на зрителната система от свободни радикали (продукти на редица химични процеси)

Лечение на замъглено зрение с добавки и билки

билки за добро зрение

Поддържането здравето на зрителната система е обусловено от множество фактори, част от които са добра хигиена, балансирано хранене, редовни профилактични прегледи при офталмолог, избягване на някои вредни навици и използването на капки за очи. 

В случай, че менюто ви не е достатъчно богато на витамини и минерали, можете да се обърнете към допълнителен прием на някои билки или техни директни извлеци. Съществуват редица билки, които имат множество ползи за здравето на очите и зрението. Много от познатите бабини рецепти за замъглено зрение също не бива да бъдат подценявани. 

Невен

Невенът е билка, която е полезна за тялото по много начини. Екстрактът от билката съдържа терпеноиди, кумарини и други, които имат благоприятен ефект върху организма. Билката има силни противовъзпалителни и антисептични действия

Растението има полезни свойства при заболявания като гастрит, язва, висок холестерол и диабет. Има данни за ускоряване на процесите на зарастване на рани. 

Розмарин

Розмаринът е полезна билка, що се касае до проблеми с нервната система. Приемът на чай от растението показва и много добри обезболяващи и спазмолитични действия.

Често розмаринът се използва при главоболие, безсъние и депресии. Има добри свойства при астма и други белодробни проблеми. Свойствата му, свързани със зрителната система се проявяват благодарение на антиоксидантните му ефекти. 

Черна боровинка

Черната боровинка е изключително богата на фенолни съединения, притежаващи силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В състава на растението има още витамин С, фибри и някои захари. 

Омега 3 мастни киселини

Свойствата на Омега 3 мастните киселини са концентрирани около противовъзпалитените им качества. Това се изразява в ограничаване на увредите на малките кръвоносни съдове. 

Мастните киселини участват в процеса на образуване на сълзи. Това е от значимост при състояния, протичащи със сухота в очите. 

Заключение

Здравето на зрителната система и наличието на добро зрение е от изключително значение, тъй като именно чрез очите ние получаваме огромна част от информацията за заобикалящата ни среда. 

Очите са в директен контакт с външната среда, което ги прави изложени на постоянен риск от инфекции или увреди.

Естествените защитни механизми понякога не успяват да се справят с повишения оксидативен стрес или последиците от вредни фактори, а с напредването на възрастта защитните механизми отслабват и се налага прием на хранителни добавки, витамини, минерали и билки за очи с цел подсилване на защитните сили. 

Човек трябва да се възпитава да се грижи за здравето на очите си от дете, тъй като този ценен орган ни служи от раждането до края на живота.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво представлява замъгленото зрение?

Замъгленото зрение е симптом, който може да възникне при редица заболявания и състояния. Хората най-често го описват сякаш гледат през запотено стъкло. Дискомфортът, който причинява обикновено стряска повечето хора, но понякога причината може да е тривиална. 

Мога ли да получа замъгляване на зрението по време на бременност?

Бременността е особено състояние на женския организъм, при което много системи претърпяват промени, една от които е зрителната.

При бременност често се наблюдава промяна във вътреочното налягане, както и замъгляване на зрението. Обикновено и двете състояния са временни, но следенето им от специалист е задължително.

Кои билки мога да приемам при замъглено зрение?

Редица билки имат положителни свойства спрямо зрителната система и могат да облекчат симптоми като замъглено зрение. Примери за такива билки са невен, розмарин, черна боровинка и други. 

Назад към блога
Д

Д-р Томас Велев

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.