Херпес на устата: Причини и как да се справим

Херпес на устата: Причини и как да се справим

Михаил Валентинов

Херпес симплекс вирус (HSV-1) е главният причинител на херпеса на устата, познат на всички ни като “афта”. Появата му може да се дължи както на дълго излагане на слънчева светлина, така и на стрес и различни болестни състояния.

Той има много висока контагиозност (висок риск от зараза) и се предава чрез целувка или чрез споделяне на предмети между двама души. След навлизане на вируса в тялото, вирусът се заселва в организма и може да се реактивира по всяко време, а това води до повтарящи се огнища.

Херпесът на устата няма лечение, но знаейки причините за неговата реактивация и появата на афти, огнищата могат да се сведат до минимум.

В тази статия ще разгледаме защо се появява херпес на устата, различните симптоми и усложнения и най-вече как да го лекуваме, като използваме различни лекарствени форми и хранителни добавки.

Защо се появява херпес на устните?

имунитет и появата на херпес

Когато човек се зарази с HSV-1, вирусът навлиза в тялото през мукозната мембрана на кожата. Предаването на вирусните частици става най-често чрез целувка.

След първоначалната инфекция вирусът остава в неактивна форма, в тригеминалния ганглион (съвкупност от всички нерви, отговарящи за сетивните функции на лицето) и се реактивира при появата на така наречените “тригъри” (фактори, които водят до реактивация на вируса).

Примери за такива тригъри са: 

  • Стрес
  • Потиснат имунитет
  • Излагане дълго време на слънчева светлина и други

Херпес симплекс вирус тип 1 се появява най-често като херпес на устната, защото населява нервните окончания около устните и устната кухина. 

Освен това устните и частите около тях са изложени постоянно на тригъри от външната среда като UV лъчи и сух въздух, което води до нарушения в защитния слой на кожата, а това от своя страна улеснява навлизането на вируса през нея. 

Причини за появата му 

Освен гореизброените фактори, редица болестни състояния и вредни навици също могат да допринесат за появата на херпеса. 

Например, имунодефицитни състояния като ХИВ или провеждането на химиотерапия могат да сринат имунитета и да доведат до рецидиви на вируса. Физическият и емоционалният стрес също водят до дисбаланс в тялото, който може да доведе до реактивация на HSV-1. 

Появата на афти може да се дължи също и на дехидратация или хранителни дефицити, водещи до липса на жизненоважни вещества като витамин В12, лизин и цинк.

Има различни рискови фактори за рецидивиране на заболяването. HSV-1 има разнообразна клинична картина, за която ще стане на въпрос по-надолу в статията.

Симптоми и усложнения

Клиничната картина при херпес симплекс тип 1 се представя от афти или мехури, намиращи се по повърхността на устните, около тях и вътре в устната кухина.

Преди появата на мехурите симптомите обикновено са изтръпване, сърбеж и чувство за парене в засегнатата област. След определен период, мехурите се пукат и засъхват, образувайки коричка. Целият процес от появата на мехура до отпадането на коричката трае от 7-10 дни.

Когато инфекцията е прясна (първа изява на вируса), симптоматиката е по-изразена и може да се наблюдават подути лимфни възли, главоболие, температура, мускулни болки и други, защото организма все още не е изградил антитела срещу вируса. 

При повечето хора инфекцията протича с много леки симптоми. Усложнения се наблюдават най-вече при хора с потиснат имунитет.

Някои от тези усложнения са: 

  • Постоянно рецидивиращи огнища: Поява на вируса непрекъснато, вследствие от постоянен стрес, слънчева светлина или други.
  • Разпространение по други части от тялото: В някои случаи херпес вируса може да дисеминира (навлиза в кръвта и отива до друга част на тялото) и да засегне зрителния анализатор. Състояние се нарича “херпесен кератит”. Може да възникнат увреждания на зрението.
  • Херпесен енцефалит: Това е рядко срещано състояние, засягащо едва 0,2% от болните с херпес симплекс вирус. То е изключително опасно, тъй като засяга мозъка и води до сериозни неврологични проблеми. Херпесният енцефалит е животозастрашаващ и затова лечението трябва да бъде започнато веднага след диагностицирането му.
  • Херпетичен панарициум: Така нареченият “херпетичен уитлоу” засяга пръстите. Наблюдават се тичните за херпеса болезнени мехури.

И накрая, към усложненията добавяме и херпес гладиаторум. Това е специфична форма на херпес симплекс, характерна за спортисти, занимаващи се предимно с бойни спортове. При тях се появяват обрив и мехури по главата, лицето и шията.

Заразно ли е? 

Заразен ли е херпесът?

Херпесът на устата има висока контагиозност (силно заразен е). Той се предава чрез директен контакт между болен и здрав при обмяна на слюнка през лигавица или наранена кожа.

Директният контакт се осъществява чрез целувка, използване на една и съща посуда за хранене или използване на една и съща кърпа.

HSV-1 е най-заразен във фазата на поява на мехурите. От друга страна, болният може да е заразен, дори когато няма изявени огнищни лезии и симптоматика.

За да намалите риска от трансмисия на вируса е важно да избягвате близкия контакт с болни от херпес симплекс и да поддържате добра лична хигиена.

Лечение

Лечението на херпеса на устата включва различни терапии и методи за намаляване честотата на реактивациите на вируса, избягване на усложненията и по-бързо възстановяване.

Ще разгледаме някои от основните лекарства, природни лекове и начини за справяне със симптомите на херпес симплекс вируса.

Антивирусна терапия

Тъй като става въпрос за вирусно заболяване, антивирусната терапия се явява като най-доброто лекарство за херпес на устата. Антивирусните лекарства намаляват тежестта на лезиите, понижават риска от предаване на вируса и ускоряват заздравяването. Най-често използваните антивирусни лекарства са ацикловир, валацикловир и фамцикловир.

Хранителни добавки и билки

Хранителните добавки могат да подсилят имунната система и да инхибират (потиснат) процеса на репликация на вируса.

Нека видим кои са най-ефективните билки и хранителни добавки, които могат да помогнат при лечението на херпеса на устата.

Витамин С

Есенциална добавка, осигуряваща неохбодимите количества витамин Ц за здрава съединителна тъкан, имунитет и цялостно здраве.

Витамин С от ВитаОн има мощни антиоксидантни свойства, подпомагащи борбата с инфекцията. Освен това стимулира имунната система и намалява шансовете за чести рецидиви.

За лечение на херпес на устата препоръчителната дневна доза не трябва да надвишава 1000 мг. ВитаОн предлага Витамин С под формата на капсули - за перорален прием.

В една капсула се съдържат 600 мг, което значи, че 1 капсула на ден е напълно достатъчна. Въпреки, че не лекува заболяването, витаминът може да подпомогне за по-бързата регенерация на кожата.

Витамин Е

Витамин Е е ключов за лечението на вирозата, заради своите антиоксидантни и заздравяващи кожата свойства. Когато се прилага локално като крем, витаминът облекчава болката и дискомфорта, намалява възпаленеито и лекува засегнатото място. Използва се и за заличаване на остатъчните белези. 

Като цяло Витамин Е укрепва функцията на имунната система и кожната регенерация, също така може да намали до минимум появата на рецидиви.

Цинк

Цинкът играе поддържаща роля в борбата с HSV-1 като укрепва имунната система и ускорява заздравяването на раните, причинени от пукането на мехурите около устните.

Цинкът от ВитаОн представлява качествена, лесно усвоима хранителна добавка под формата на капсули. Освен като хранителна добавка много хора използват цинка и за локално приложение, под формата на кремове.

Маточина

Билката е широко разпространена по нашите географски ширини. Ако имате неприятности, причинени от херпес симплекс, то маточината е идеалната билка за вас. Със своите многобройни лечебни свойства тя намалява болката, възпалението и ускорява процесите на регенерация. 

Освен това билката има и антивирусни свойства, които спират репликацията на вируса. ВитаОн предлага маточината под формата на билкова тинктура, която може да допълни антивирусното лечение.

Женско биле

Коренът от женско биле се използва в народната медицина, заради своите противовъзпалителни, антивирусни и имуностимулиращи свойства, полезни при лечението на херпес симплекс вирус тип 1 hsv.

Как да го предотвратите? 

Диета

За да предотвратите честите появи на орален херпес, причинен от HSV-1, спазвайте следните препоръки.

Промяна в начина на живот 

Контролирането на стреса и поддържането на здравословни навици са ключови за превенция от рецидивите на херпес симплекс. Практикуването на йога, медитациите и редовните упражнения се противопоставят на “тригърите”, които реактивират вируса.

Спазвайте диета

Балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци и високопротеинови храни стимулира имунната система.

Използвайте слънцезащита

УВ лъчите са част от факторите, водещи до рецидиви. Носете бели шапки и мажете лицето си винаги с висок фактор на слънцезащита, за да избегнете усложненията на hsv-1.

Грижете се за кожата си

Поддържайте засегнатата област винаги хидратирана. Хидратацията с балсам за устни или овлажнители, съдържащи съставки като алое вера подпомага по-бързото заздравяване на раните и намалява симптоматиката. 

Поддържайте добра лична хигиена 

Добрите хигиенни навици намаляват разпространението на вируса. Мийте ръцете си редовно, защото човек пипа лицето си стотици пъти дневно, без дори да подозира. Ръцете могат да бъдат добър “инкубатор” на микроби. Избягвайте да споделяте личните си вещи по време на огнищни лезии, тъй като може да предадете вируса на здрав човек. 

Кога да се консултирате с лекар?

Потърсете лекарска помощ, ако огнищата се появяват все по-често и симптоматиката се засилва. Това е индикация за започване на антивирусна терапия.

Също така, лекарска помощ трябва да потърсите, ако мехурите и афтите започнат да се разпространяват по други части на тялото или антивирусното лечение е безрезултатно повече от 2-3 седмици. Не пренебрегвайте сериозността на тази вироза, защото отлагането на лечението може да доведе до сериозни усложнения. 

Незабавно трябва да отидете на лекар и ако започнете да изпитвате силна болка, затруднение в преглъщането, зачервяване и излизане на гной от мехурите.

Ако имате отслабена имунна система заради имунодефицитно състояние, трябва да провеждате редовни медицински прегледи, с цел превенция от по-сериозни усложнения. 

Заключение 

Херпес на устата: Причини и как да се справим

Оралният херпес се причинява от вируса на HSV-1. Той може да засегне устните и устната кухина, както и други части на тялото. Вирусът има висока контагиозност и се поселява в нервните окончания, където остава в инактивирана форма до появата на тригерни фактори.

Тригерните фактори са отговорни за реактивацията на вируса и появата на първите симптоми като болка и изтръпване в засегнатата област, след което се появават афти и болезнени мехури. 

Започването на антивирусно лечение е един от първите начини за справяне с вирозата. Освен медикаментозното лечение, добра идея е да се подобри начина на живот, да се спазват необходимите хигиенни навици и да се приемат нужните хранителни добавки и билки, с цел превенция от по-чести реактивации и облекчаване на симптоматиката. 

Информираността относно HSV-1 и предприемането на проактивни стъпки може да помогне за минимизиране на въздействието му върху ежедневието и поддържане на цялостното ви здраве.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси?

Как се предава HSV-1?

Вирусът се трансмисира чрез директен контакт със заразена слюнка, кожа или лигавица. Основните начини на предаване са чрез целувка, споделяне на лични вещи, орален секс и докосване на активни херпесни места.

Може ли HSV-1 да бъде излекуван?

Не може да бъде излекуван, тоест веднъж заразен човек, остава носител на вируса за цял живот. След като вируса попадне в организма се поселва в нервните клетки и се инактивира.

Може периодично да се активира от появата на различни фактори, предизвиквайки рецидиви на херпеса. Съвременната медицина има на разположение антивирусната терапия и билковото лечение, които идват на помощ в борбата с вируса.

Каква е разликата между тип 1 и тип 2 HSV?

HSV-1 и HSV-2 са два тясно свързани, но различни типове вируси, причиняващи инфекции в различни части на тялото. HSV-1 се предава основно чрез орален контакт и предизвиква орални инфекции, докато HSV-2 се предава най-често чрез сексуален контакт и предизвиква инфекции в областта на гениталиите.

Назад към блога
М

Михаил Валентинов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.