
Успокояване на дебелото черво с билки и бабини рецепти
Др. Мартин ХристовСиндромът на раздразненото черво (СРЧ) е функционално нарушение на храносмилателната система, което се изразява в подуване и болки в корема, газове, запек и/или диария.
Причините за възникването му все още не са напълно изяснени, но все пак е доказано, че няколко са основните фактори, отговорни за състоянието -стрес, неправилно хранене и дисбаланс в чревната микробиота. Смята се, че влияние оказват и различни генетични фактори.
Конвенционалната медицина разчита на промени в диетата, прием на хранителни добавки и пробиотици и медикаменти, като спазмолитици, а редица от засегнатите хора прибягват към натурални лечебни средства за облекчаване на симптомите.
Ще разгледаме някои от най-популярните бабини рецепти за раздразнено дебело черво и билкови лекове, като ще се опитаме да дадем и научна обосновка за тяхната ефективност и употреба.
# Ферментирали храни и напитки

Ферментиралите храни и продукти са естествен източник на живи микроорганизми, наречени пробиотици, които населяват нашите черва и балансират чревната микробиота. Те подпомагат и участват в поддържането на кисела реакция на средата и по този начин пречат на патогенните микроорганизми да се размножават.
Пробиотиците подпомагат храносмилането и участват в поддържането на функционална имунна система.
Те помагат за намаляване на газообразуването, подуването и балансират ритъма на дефекация, като са благоприятни както при разстройство, така и при запек.
Храни с високо естествено съдържание на пробиотици са:
Кисело мляко - богато на бактерии от род Lactobacillus, Bifidobacterium и Streptococcus thermophilus, неговите ползи за здравето на храносмилателната система и целия организъм са доказани и изпитани от векове, както и подкрепени от науката.
Кефир – подобен на киселото мляко, но с още по-богат пробиотичен профил, както от лактобацили и бифидобактерии, така и от дрожди от род Saccharomyces. Кефирът е широко използван в традиционната кухня на много държави поради неговия уникален млечно-кисел вкус, както и заради лечебни и здравословни ползи.
Кисело зеле и комбуча– съдържат естествени пробиотици и органични киселини, които поддържат здравословна чревна среда.
# Билки чайове и тинктури

Чайовете представляват запарки от растения, които притежават естествени лечебни качества. Те се дължат на активните вещества в състава им.
Немалко билки се използват от векове при проблеми с червата, а за доста от тях науката разполага и с доказателства за тяхното действие.
Билките, които са ефективни при синдром на раздразненото черво, са доста и могат да попаднат в голяма група от растения, които действат благоприятно на храносмилателната система и нейните функции. Освен като чай, те могат да бъдат приемани под формата на сухи екстракти или за още по-висока усвояемост и ефективност - под формата на тинктури.
Тинктурите представляват водно-алкохолен екстракт на билката, който има максимални концентрации на активните вещества, извлечени благодарение на качествата на етанола като органичен разтворител.
В тази част ще разгледаме някои от най-популярните билки, които действат добре на храносмилателната система.
# Лайка
Лайката е доказано ефективна за успокояване на подуването, крампите и възпалението, свързани със синдрома на раздразненото черво.
Тя ефективно повлиява раздразнената лигавица и релаксира гладката мускулатура на червата.
Запарката може да се приготвя от една-две супени лъжици сух цвят от билката в 250-500 мл вода, като се приема 1-2 пъти дневно по една чаена чаша.
# Мента
Ментата е богата на множество активни вещества, едно от които е ментолът. Благодарение на него и други фитонутриенти, ментата има благоприятен ефект върху симптомите на раздразненото черво и ефективно отстранява болезнените чревни спазми, намалява подуването и подобрява перисталтиката.
Ментата има и противомикробно действие и помага за регулиране растежа на патогенните бактерии в червата.
Чаят от мента се приготвя като една супена лъжица изсушени листа от мента се запарват за 10 мин в 250-500мл гореща вода, като количеството може да се приема на един или два приема през деня.
# Маточина
Маточината е растение от семейството на ментата, което води до релаксация на гладките мускули на чревната стена и намалява спазмите.
Освен тези си качества, маточината има и лек противовъзпалителен ефект.
Запарката (чай) от маточина се приготвя като една супена лъжицасе запарва в 250-500 мл гореща вода, като може да се приема един - два пъти през деня.
# Джинджифил

Джинджифилът има антисептично и противовъзпалително действие.
Той регулира и перисталтиката, което го прави подходящ при синдром на раздразненото черво.
Запарката от джинджифил се приготвя като 50 грама от пресните ризоми на растението се настъргват на ситно и се запарва за 15 мин в 250-500 мл гореща вода, след което се прецежца и се приема след храна, за да не дразни стомаха.
# Копър
Копърът доказано намалява газовете и подуването, като стимулира чревните ензими и перисталтиката.
Чаят от копър може да се приготвя от пресни или изсушени стръкове, които се накисват за 15 мин. в гореща вода.
# Риган
Билката е известна със силното си антиоксидантно, противовъзпалително и антисептично действие.
Това до голяма степен се дължи на съдържанието на веществото карвакрол - фенолен монотерпен.
Риганът е силно ароматен и обикновено вкусът му не е особено приятен под формата на чай, но все пак една чаена лъжичка може да се запари с 500 мл гореща вода и да се изпие на няколко пъти през деня.
# Мащерка
Мащерката е друга билка и подправка, която подобно на ригана, е богата на карвакрол, както и на други полифеноли.
Тя действа благоприятно на цялата храносмилателна система. Мащерката е много ароматна и приятна на вкус, като една чаена лъжичка сушена билка е достатъчно заприготвянето на две чаши чай.
# Жълт кантарион

Жълтият кантарион е много специфично и единствено по рода сии действието си растение. Той доказано помага за регулирането нивата на невтротрансмитерите серотонин и допамин.
По този начин жълтият кантарион влияе на нервната система и може да облекчи симптомите на стрес-индуциран СРЧ.
Чаят от жълт кантарион се приготвя от цял стрък сушена билка, като за целта се запарват 2 супени лъжици от билката с 500 мл вода за 10-15 мини количеството се прецежда и изпива на 2-3 пъти през деня.
# Глог
Глогът е мощен източник на антиоксиданти. Той помага в борбата срещу свободните радикали и може да намали нивата на токсините в червата.
Тази билка подпомага нервната регулация на червата и намалява тревожността.
Чаят от глог се приготвя от сушени плодове и листа на растението, като една-две супени лъжицисе изварят за 10 мин в 500 мл вода, прецеждат се и се консумират на един или два приема през деня.
# Сода за хляб(мит)
Употребата на сода при синдром на раздразнено дебело черво не може да бъде оправдана по никакъв начин.
При хора с установен СРЧ често се наблюдава алкална реакция в чревния лумен, където при нормални обстоятелства трябва да бъде измерено кисело pH. Алкалната реакция води до нарушения в чревната микробиота, стимулира растежа на вредни бактерии и потиска нормалното развитие на полезните пробиотични щамове.
Приемът на допълнително алкализиращи вещества, каквото е содата за хляб, може допълнително да разстрои чревния баланс и да бъде предпоставка за инвазия с патогенни микроорганизми.
# Хранителни добавки

Освен билките и техните екстракти, някои хранителни добавки за храносмилателната система също могат да бъдат ефективни при синдром на раздразненото дебело черво за намаляване на симптомите и подобряване на състоянието.
Употребата им по различен начин може да повлияе и благоприятства функциите и здравето на дебелите черва като заедно с останалите методи представляват част от холистичния подход към СРЧ.
# Л глутамин
Л-глутаминът е есенциална аминокиселина, която доказано благоприятства различни патологични състояния и заболявания, свързани с дебелите черва.
Л-глутамин помага завъзстановяването на чревната лигавица и е особено подходяща при налична повишена пропускливост на червата. Аминокиселината подпомага здравословния растеж на полезната бактериална флора в чревния лумен и поддържането на нейния баланс.
# Пробиотици и пребиотици

Науката е доказала важната роля, която играят пробиотиците за чревното здраве. Те помагат за поддържането на здрав и функционален чревен микробиом, регулират чревното pH, потискат развитието на патологични бактерии и помагат за поддържането на оста мозък - дебели черва.
Пробиотичните микроорганизми допринасят за синтеза на късо-верижни мастни киселини, които в колона играят роля за синтеза на серотонин - невротрансмитер с доказана роля в патофизиологията на синдрома на раздразненото черво.
# Храносмилателни ензими
Въпреки че СРЧ засяга дебелите черва, където не се извършват процеси на храносмилане или абсорбция на хранителни вещества, приема на храносмилателни ензими може значително да подобри състоянието.
Причината затова е, че недостигът на ензими води до преминаване на несмлени хранителни материи от тънките в дебелите черва и по-късното им ферментиране от чревните бактерии.
Това е причина за подуване, появата на газове и отделяне на токсини, които дразнят чревната лигавица.
# Други естествени методи за успокояване на раздразненото дебело черво
Раздразненото дебело черво представлява функционално разстройство и няма морфологични изяви върху дебелочревната лигавица. До голяма степен се отдава на намалени нива на серотонин в червата и мозъка, както и нарушена връзка между тези органи.
За справянето със състоянието е важно да се отдаде внимание на цялостния начин на живот. Често разковничето към решението на проблема се крие в правилното менажиране на стреса и намаляване на неговото влияние върху организма.
Подборът на правилните храни и избягването на тези, за които е доказано, че имат негативен ефект, също е от ключово значение.
# Спазване на подходяща диета
Диета с ниско съдържание на FODMAP (ферментация, олигозахариди, дизахариди, монозахариди, полиоли) е много подходяща за това състояние.
Изброените вещества са част от ферментните процеси на чревните бактерии. Именно заради тях се отделят газове и токсин, водещи до дразнене на чревната лигавица и изява на състоянието.
Спазването на подходяща диета е ключово за облекчаване на симптомите на раздразненото черво.
# Водене на активен начин на живот

Редовната физическа активност е от особена важност за здравето на организма. Това може да включва дълги разходки няколко пъти седмично или практикуването на даден вид спорт.
Движението води до подобряване на перисталтиката и намаляване на стреса. Физическите натоварвания доказано увеличават нивата на някои невротрансмитери в мозъка, като например тези на серотонина.
# Здравословно хранене
Освен избягването на FODMAP, важно е да се спазват и други принципи на здравословното хранене.
Добре е диетата да е изградена основно върху консумацията на плодове, зеленчуци и чисти източници на протеини и полезни мазнини.
Ограничаването на рафинираните, подправените и пържените храни значително подобряват състоянието при СРЧ.
# Намаляване на стреса
Стресът е пряко свързан със състоянието на червата. Практики за намаляване на стреса са изключително важни за подобряване на симптомите на СРЧ.
Техники като практикуването на йога, медитация, както и отделяне на достатъчно време за активен отдих и хобита са особено важно за подобряване симптомите, като тяхната ефективност е доказана.
# Често задавани въпроси

# Помагат ли билките при СРЧ
Да, някои билки могат значително да подобрят изявата на състоянието.
# Може ли да се лекува СРЧ чрез приема на добавки
СРЧ не е нозологичн единица, но въпреки това, приемът на някои добавки като пробиотици, л-глутамин или ензими могат значително да намаляват симптомите при това функционално нарушение.
# До каква степен стресът влияе на СРЧ
Тъй като е доказана ролята на серотонина за появата на СРЧ, а стресът влияе негативно на този невротрансмитер, то спокойно може да се каже, че стресът е един от основните фактори за появата на синдрома.
# Източници