Най-добрия пробиотик за дебело черво

Кой е най-добрият пробиотик за дебелото черво?

Д-р Мартин Христов

Какво представляват пробиотиците и защо са полезни за здравето

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, най-често бактерии или дрожди, които имат ползотворно действие върху човешкото здраве, когато се приемат в достатъчно количество. 

Тези полезни микроби естествено се срещат в човешките черва, както и в множество ферментирали храни (кисело мляко, кефир), както и в концентриран вид под формата на хранителни добавки.

Основните представители принадлежат към родовете Lactobacillus, Bifidobacterium и Streptococcus, както и дрождите Saccharomyces boulardii.

Защо пробиотиците са важни за човешкото здраве?

Пробиотиците изпълняват повече от една полезна роля за човешкото здраве. Основно свързани със здравето на червата и храносмилателната система, те имат и редица други ползи.

Ползата на хората от пробиотиците, що се отнася до чревното здраве са безброй. Попаднали в червата, те имат фундаменталната задача да въдворят и да поддържат устойчив баланс на чревната микробиота, важни фактори за цялостното здраве на чревния апарат.

Те имат спомагателно действие при осъществяване на храносмилателните процеси, както и за усвояването на някои вещества. Някои щамове могат да предотвратят появата на диария или значително да намалят нейната тежест, особено когато е причинена от антибиотици.

Пробиотиците често биват предписвани като част от комплексното лечение на синдрома на раздразненото дебело черво и заболяванията Улцерозен колит и болест на Крон, където могат да облекчат симптоми като подуване, флатуленция, метеоризъм (газове) и абдоминални крампи, както и да намалят шанса от хранителни дефицити.

Създавайки колонии от различни щамове, които работят в синергия, пробиотичните микроорганизми пречат на размножаване на други бактерии, които също населяват нашите черва, но при определени условия могат да се превърнат в заплаха за нашето здраве. 

Пробиотик важен за човешкото здраве

При нарушен чревен микробиом, патологичните бактерии или условно патологичните, ако трябва да сме напълно точни превалират. Те извършват различни процеси, при които се отделят множество метаболити, голяма част от които биват токсични за червата. Това води до постоянна възпалителна реакция, както и до производството на множество свободни радикали от постоянната намеса на имунната ни система, за да държи популациите на тези бактерии в някакви допустими норми.

Всичко това, може да доведе до две неща - поява на хронично възпаление и свръхактивност на имунитета, която е основна за патофизиологията на автоимунните заболявания. Така че, няма да е грешно, ако кажем, че пробиотиците представляват и играят ролята на имунорегулатори и имуностимулатори.

Друга полза от приема на пробиотици, отново свързана с имунитета, е намаления шанс от развитие на алергии и повишен толеранс към алергени.

Сравнително нови проучвания сочат, че някои пробиотични щамове могат да повлияят менталното и психо-емоционалното здраве чрез така наречената ос черва - мозък, която служи за комуникация и даването на команди от мозъка и изпращане на обратна връзка от червата към нервната система.

Учените твърдят, че определени пробиотици могат да намалят симптомите на тревожност и депресия, като допринесат за по-добро и устойчиво настроение.

Съществуват все още непотвърдени от достатъчно доказателства теории, че микробиота може да определи как организмът ни усвоява веществата и по този начин пробиотиците да помагат за регулация на теглото и за сваляне на излишни килограми.

Тези микроорганизми вземат участие за усвояването и метаболизма на холестерола като по този начин могат да имат профилактично действие при развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Пробиотиците и кожата 

Пробиотичните бактерии не населяват само нашите черва. Те са навсякъде - например върху кожата ни. Там те отново, също както при червата, служат за бариера на тялото от навлизане на патогенни микроорганизми, като контролират размножаването на потенциално вредните щамове бактерии, които нормално населяват кожата ни.

Пробиотиците и женското здраве

Пробиотик за женското здраве

Млечнокиселите бактерии, каквото е другото общо название на пробиотиците, населяват влагалището при жените, където поддържат ниско pH и предпазват от развитието на болестотворни микроорганизми като бактерии и гъбички.

В тази статия, ние ще се съсредоточим върху ролята на пробиотиците върху чревното здраве, тъй като приемът на пробиотици под формата на хранителни добавки може да повлияе само чревната микробиота, противно на това, което виждате всеки ден по рекламите на различни пробиотични добавки.

Защо е важно нормалното функциониране на червата

Нормалното изпълнение на разнообразните функции на червата е жизненоважно и до голяма част основно и определящо за цялостното здраве и благоденствие. Храносмилателната система изпълнява немалко ключови роли, които се отразяват на всички органи и системи.

Нормалната функция на червата е свързана с оптималното усвояване на веществата. През чревната лигавица, по различни механизми, се случва абсорбцията на есенциални витамини, минерали, макронутриенти - протеини, мазнини, въглехидрати и други полезни вещества. От своя страна, те служат за поддържане на останалите функции на тялото ни, като недостигът на всяко едно от тях води до съответните последствия.

В края на храносмилателната система, дисталните отдели на червата са отговорни за изхвърлянето на отпадните продукти от храносмилането, токсините и други вредни вещества , като по този начин се профилактика натрупването им и преминаването им в кръвообращението през лигавицата на червата.

Мало известен за повечето хора факт е, че голяма част от имунитета намира подслон именно в червата. Добрата функция на тънките и дебелите черва  подпомагат нормалната функция на имунната ни система.

В червата се извършват и различни етапи от метаболизма на отделни хормони. Чревните структури могат да синтезират и да регулират разнообразни хормони, които определят апетита, настроението и цялостната метаболитна дейност на организма.

Някои от тях са свързани със здравето на ЦНС, поради споменатата по-горе ос мозък-черва и механизмите за обратна връзка, които съществуват между тях. Хората, които страдат от чревни проблеми, често се оплакват от депресия, апатия и тревожност, или просто лошо настроение.

Ако сте забелязали, между функциите на червата и спомагателната роля на пробиотиците, има огромно препокриване. Това само доказва степента на значение на млечно-киселите бактерии.

Често срещани проблеми с дебелото черво

Проблеми с дебелото черво

Проблемите, свързани с функциите и здравето на дебелото черво могат значително да повлияят качеството на живот на отделния индивид, в отрицателна насока. Причините за повишаваща се честота на такъв тип чревни проблеми са свързани с характеристиките на съвременния начин на живот - динамичен, наситен със стрес, нередовно хранене с некачествени храни и ограничен прием на вода, за сметка на други газирани или кофеинови напитки. 

Някои от основните проблеми с дебелото черва, според световните статистики са следните състояния и заболявания: 

Синдром на дразнимото дебело черво - представлява хронично нарушение, характеризиращо се с постоянно появяващи се коремни болки със спастичен характер и промени в ритъма на дефекация  като диария, запек или редуване на двете. При това заболяване не се откриват морфологични проблеми и нарушения в структурата на червата.

Симптомите на това много неприятно състояние са болки в корема, подуване, образуване на газове, и предоминантно присъствие на диария (IBS- D), запек (IBS-D) или редуващи се епизоди от диария и запек - IBS- M.

Точните причини за това състояние са неизвестни,  но факторите, към които доказателствата клонят са свързани с нарушения в комуникацията между мозъка и червата, проблем с чревния пасаж, свръхчувствителност и сенсибилизиране, след инфекциозни проблеми и дисбаланс в чревната микробиота.

Друго, доста по-сериозно и притеснително  заболяване, което става все по-често срещано, е възпалителната болест на червата. За разлика от синдрома на дразнимото черво, при това заболяване се наблюдават сериозни промени в чревната тъкан.

Названието възпалителна болест на червата е обобщаващ термин за две близки, но все пак разграничени от науката заболявания - болестта на Крон и улцерозния колит (ХУК)

Симптомите отново са болки в корема, подуване и тежки постоянни диарии, придружени с отделянето на слуз и кръв. Това заболяване е свързано с цялостно изтощение на организма, постоянна умора, депресия, загуба на тегло и развиване на хранителни дефицити и малнутриция.

Синдром на дразнимото дебело черво

Точни причини все още не могат да бъдат посочени от науката, но при всички случаи става въпрос за комбинация от генетична предразположеност, малфункция на имунната система и фактори на средата.

Дивертикулоза и дивертикулит са други нозологични единици, които се характеризират с образуване на малки джоб-образни разклонения в стената на дебелото черво (дивертикули), които могат да се инфектират и възпалят (дивертикулит).

Често дивертикулозата не е асоциирана с никакви симптоми, докато даден дивертикул не се възпали. В такъв случай, пациентите се оплакват от остри болки в корема, температура, гадене и промени в дефекацията. Понякога, възпалението може да засегне цялата чревна стена, което води до перфорация и изтичане на дебелочревно съдържимо в коремната кухина - състоянието води до фекулентен перитонит, което представлява медицинска спешност, носеща реална опасност за живота.

Отново и при това заболяване, точните причини не са ясни, но се отдава на бедна на фибри диета, възрастови промени и нелекуван хроничен запек.

Цьолиакия (глутенова ентеропатия) - типично доказателство за свързаността на имунната система с червата. Това заболяване е с автоимунна генеза, при което приемът на храни, съдържащи глутен води до сенсибилизиране на имунната система и неадекватен отговор, при който тя синтезира автоантитела, които атакуват глутена И собствената лигавица. Засяга предимно тънките черва. 

Симптомите са тежка диария, умора, загуба на тегло, подуване на корема, анемия и различни дефицити на есенциални вещества. При някои хора, развили подобно заболяване, интересен факт е липсата на храносмилателни симптоми, но наличието на анемия и съобщаване за постоянна хронична умора.

Причините за развитието са генетични фактори, които се задействат от приема на глутен - белтък, срещащ се в пшеницата, ръжта и малца.

Хроничният запек е друг, доста често срещан проблем. Той може да е част от синдрома на дразнимото черво или самостоятелно състояние.

Във втория случай, причините могат да са комбинация от бедна на фибри диета, обезводняване, липса на физическа активност, следствие от медицинско състояние (хипотиреоидизъм) и прием на различни медикаменти (някои антидепресанти, например).

Кой е най-добрият пробиотик за раздразнено дебело черво

Най добрия пробиотик за дебело черво

Съществуват много разнообразни щамове от открити пробиотични бактерии, както и много представители, които са синтезирани в лабораторни условия, с цел фокусиране на действието им към постигането на конкретни цели.

За редица от щамовете науката разполага с много стабилни доказателства за действието им, което ги прави силно предпочитани за цялостно поддържане на чревното здраве, както и при синдрома на дразнимото черво.

Ето и някои от тях  - това са бактериите Lactobaciullus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaris, Bifidobacterium spp и Lactobacillus bulgaricus.

Те действат синергично като формират големи колонии, където живеят в симбиоза между отделните щамове и в симбиоза с човешкия организъм. Съвместното им съжителство ги прави по-устойчиви и засилва индивидуалните им характеристики.

В тази статия ще може да се запознаете с някои от по-важните от тях : 

  • Lactobacillus acidophilus - добре изучен представител на рода си, известен със способността си да балансира чревната микробиота. Този бацил помага за намаляване на подуването, коремната болка и нередовното перисталтично движение. Освен това, подпомага за поддържане то на интегритета на чревната лигавица и засилва нейните бариерни качества.
  • Streptococcus thermophilus -  този представител на род Streptococcus e единственият, който е полезен за човека и не е болестотворен. Този бацил има свойството да разгражда млечната захар и е много полезен при хора, страдащи от лактозна нетолерантност. Подпомага полезните ферментационни процеси и поддържа реакцията на чревната среда кисела, което действа профилактично против заселване и разпространение на патогенни бактериални видове.
  • Lactobacillus bulgaricus -  първият и най-известен представител на млечно-киселите бактерии, който е отговорен за неповторимия вкус на българското кисело мляко. Подпомага храносмилането  и полезните ферментни процеси, като по този начин помага за намаляване продукцията на газове и облекчава симптоми като метеоризъм и подуване на корема.
  • Bifidobacterium spp -всички познати щамове на този род са полезни и притежават пробиотични характеристики. Доста добре изучени с оглед конкретно синдрома на дразнимото черво. Тези млечнокисели бацили подпомагат физиологичната перисталтика, намаляват възпалението, облекчават подуването и болките в корема.  
  • Lactobacillus casei - популярен представител на рода си и често използван при различни състояния, свързани с нарушено чревно здраве. Тази бактерия може да намали симптомите на дразнимо черво, като има особено полезно действие за регулация на дефекацията като облекчава диарията и помага при запек, което води и до намалено чревно възпаление и дискомфорта, с който е свързано.

Дали ще ги приемаме от естествени източници като например кисело мляко, кефир или ферментирали зеленчуци или посредством хранителни добавки - те винаги си вървят по няколко щама, “в комплект”. Доказано е синергичното действие и по-добрите резултати при комбинирането им приемане.

Колко време се приемат пробиотиците за дебелото черво и как действат

Колко време се приема пробиотик за дебело черво

В научните среди съществува единодушното мнение, че пробиотичните добавки за в списъка със задължителните хранителни добавки, от които всеки човек би извлякъл реални ползи, засягащи различни аспекти на здравето.

По тази причина, всеобщо мнение е, което ние, от екипа на ВитаОН подкрепяме, че пробиотиците могат и е желателно да бъдат приемани постоянно. Много проучвания и мнения на специалисти са категорични, че ако трябва да изберем само една добавка, която да приемаме за поддържане на здравословното ни състояние, това са пробиотиците.

Причината е проста - храносмилателната система, заедно с кожата и лигавицата на дихателните пътища представляват първата бариери на имунната система. Поддържайки здрави червата, пробиотиците подпомагат и стимулират ефективната функция на имунитета и осигуряват максимално добро усвояване на есенциалните вещества. 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.