6 натурални начини за справяне с главоболието по време на бременност

6 натурални начини за справяне с главоболието по време на бременност

Михаил Валентинов

Едва ли съществува човек, който да не е страдал от главоболие през живота си. Главоболието е много чест симптом и при бременните жени и справянето с него понякога е доста трудно. 

Причината се крие в това, че по време на бременност, майката не бива да приема обезболяващи лекарства, защото те могат да бъдат опасни за плода. 

В тази статия ще се запознаем с шест натурални начина за справяне с главоболието по време на бременност. 

Сигнал за тревога ли е главоболието по време на бременност? 

Сигнал за тревога ли е главоболието по време на бременност?

50-80% от жените имат главоболие при ранна бременност. Това е нормално явление при повечето бременни жени и не бива да ви тревожи, освен в случаите, когато се усилва и е придружено от замаяност, замъглено виждане или промяна в зрението. 

Тези симптоми са тревожни и налагат консултация със специалист. Постоянното главоболие в края на 2-ри или началото на 3-ти триместър може да е алармиращ признак за прееклампсия. 

Прееклампсията се характеризира с много високо кръвно налягане и симптоми на увреждане на черния дроб и бъбреците. 

Тя води до тежки увреждания за плода и бременната, така че най-малкото съмнение за това състояние налага преглед от специалист. 

На какво се дължи главоболието по време на бременност?

Специалистите не са открили точната причина за главоболието по време на бременност. Широко разпространено е твърдението, че през първия триместър на бременността, “бушуването” на хормоните и увеличеният приток на кръв са причина за появата на неприятния симптом.

Характерни са тъпи, опасващи болки по цялата глава, които водят до повишено налягане в очите. Други смятат, че главоболието е свързано с постоянното чувство на глад и ниските нива на кръвната захар при бременните. 

Майките, които са приемали кофеин преди бременността често имат главоболие, свързано с прекратяването на кофеиновия прием. Симптомът се свързва и с честото гадене и повръщане, водещо до дехидратация. 

Жените, страдащи от мигрена може да забележат обостряне на симптомите. Мигрената е болезнено, пулсиращо главоболие, локализирано в едната половина на главата. 

Тя се дължи на разширяване на кръвоносните съдове и увеличен приток на кръв към главата. Болките при мигрена могат да са толкова силни, че да предизвикат у бременната гадене, повръщане и изтръпвания по крайниците. 

Как можете да го предотвратите? 

Хранете се редовно

Ако страдате от главоболие по време на бременност може да приложите следните превантивни мерки.

Хранете се редовно

Редовното хранене предотвратява спадовете на кръвната захар по време на бременност. Яжте по малко през 2-3 часа. Включете храни, богати на протеини, мазнини, витамини и минерали. Не забравяйте междинните хранения, в които може да включите цитрусови плодове, ядки и други.

Хидратирайте се 

По време на бременност честите повръщания водят до дехидратация, която може да предизвика мъчителното главоболие. Стремете се да пиете около 2-3 литра вода дневно. Освен вода, може да включите и прясно изцедени фрешове, богати на витамини и минерали. 

Избягвайте високи нива на стрес

Високите нива на стрес водят до съкращаване на мускулите на врата и скалпа. Това увеличава налягането в главата и може да доведе до главоболие. 

Може да намалите нивата на стрес чрез различни упражнения за контрол на дишането, медитации или пренатална йога (йога за бременни).

Отделете около 30-40 минути на ден за провеждане на този вид упражнения, така ще намалите значително нивата на стрес и ще успокоите главоболието. 

Осигурете си адекватна почивка

Тялото на бременната жена се нуждае от двойно повече почивка, за да се справи с физическото натоварване и хормоналния дисбаланс. Умората и липсата на сън могат до доведат до обостряне на главоболието. 

Стремете се да спите поне 8-9 часа на денонощие. Специалистите препоръчват спане на лявата страна, защото по този начин се подобрява кръвотока от плацентата към плода. 

Може ли да приемате обезболяващи лекарства без лекарско предписание?

Ако решите да приемате болкоуспокоителни през бременността, трябва да съпоставите внимателно ползите от лекарствения прием и рисковете за вашето здраве и здравето на вашето бебе. 

Нестероидните противовъзпалителни лекарства, които са първи избор при главоболие кати ибупрофен, напроксен, аспирин и диклофенак не са подходящи за употреба през третия триместър от бременността.

Тяхната употреба може да има сериозни последици като незатваряне на дуктус артериозус (допълнителен кръвоносен съд на плода), намаляване на амниотичната течност, обилни кръвотечения, преносване на плода и много други. 

Други лекарства за главоболие като парацетамол, могат да се използват за леки до средно тежки главоболия. Парацетамолът е едно от малкото лекарства, които доказано нямат вредни ефекти за плода.

6 безопасни и натурални методи за справяне с главоболие при бременност

Предлагаме ви 6 натурални и изпитани метода, които могат да ви помогнат да се справите с главоболието по време на бременност.

1. Тренирайте

тренировка при бременност

Редовната физическа активност подобрява циркулацията, премахва отоците от краката и освобождава ендорфин (хормон, произвеждан от мозъка, който намалява нивата на стрес и действа като натурално обезболяващо). 

Важно е да не се претоварвате, така че леките разходки, плуване и пренаталната йога са идеалният избор по време на бременност. Винаги се съветвайте с вашия лекуващ лекар, преди да започнете да спортувате. 

2. Заемайте правилна поза

Бременната жена непрекъснато сменя позицията си по време на сън в опити да намери най-удобната. За целта е хубаво да имате удобни дрехи и възглавничка, която да използвате, за да избегнете крампите и ненужните болки в гърба и главата. Съществуват специални колани за бременни, които могат да коригират позата ви.

3. Топли и студени компреси

Бабините рецепти идват на помощ и тук. Главоболието може да бъде облекчено чрез прилагане на студени компреси - те свиват кръвоносните съдове и намаляват кръвотока към главата.

Топлите компреси, от своя страна ще намалят напрежението в мускулатурата на врата и главата. Терапията с компреси се провежда за около 10-15 минути, докато започнете да усещате подобрение. 

4. Хранителни добавки и билки 

Природната медицина играе ключова роля в справянето с главоболието по време на бременност. 

В селекцията на ВитаОн са подбрани хранителни добавки за бременни, които са подходящи при силно главоболие и мигренозни състояния по време на бременност.

Ето и някои от тях:

  • Магнезий: Магнезият се приема под формата на хранителна добавка или чрез храната, за да намали честотата и интензивността на главоболието. Приемът му регулира нервната функция и релаксира мускулатурата. 
  • Хранителната добавка от ВитаОн не само отстранява главоболието, но и подобрява функциите на сърдечно-съдовата система, помага още при тревожност и безсъние. Магнезият е идеален за бременни жени, защото понижава нивата на стрес и подобрява цялостната функция на майчиния организъм.

    Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

  • Витамин Б2: Витамин Б2, така нареченият (рибофлавин), намалява оксидативния стрес и подпомага енергийния баланс. Именно така той помага в борбата с тежките мигрени и главоболия. Рибофлавинът се приема в доза от 400 мг дневно. Може да го приемате под формата на капсули, таблетки и прахове.
  • Витамин Б6: Този витамин е известен още като пиридоксин. Той е водоразтворим витамин, който играе основна роля във важни физиологични процеси в организма. Специалистите го препоръчват на бременните, защото регулира нивата на серотонин.
  • Серотонинът е невротрансмитер, отговорен за настроението, съня и апетита. Нивата на серотонин в мозъка се свързват с различни видове главоболия. Пиридоксинът участва още в метаболизма на протеини и аминокиселини, в изграждането на хемоглобина и подсилва имунната система.

  • Мента: Билковата тинктура от мента има спазмолитичен ефект, който облекчава напрегната мускулатура. Освен при главоболие, ментата намира приложение при проблеми с храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Тя подобрява нервната функция и действа благоприятно при стрес и тревожност.
  • Зелен чай: При силно главоболие и мигрена може да приемате зелен чай. Той има силни антиоксидантни свойства и облекчава болката. Освен това той се използва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, подобрява оросяването на мозъка, концентрацията и паметта. 
  • Може да го приемате под формата на капсули или да го пиете вместо сутрешно кафе. При бременни, които имат непоносимост към кофеин, има специални безкофеинови зелени чайове.

  • Лавандула: Лавандуловото масло се използва за намаляване нивата на стреса. Високите нива на стрес, както споменахме, често са отключващ фактор за появата на главоболие. Използвайте лавандулово масло за ароматерапия или го добавете към принадлежностите ви за баня. 
  • За разлика от обезболяващите лекарства, натуралните хранителни добавки премахват главоболието, без риск за детето и майката.

    5. Спрете кофеина 

    Приемът на високи дози кофеин води до дехидратация и последващо главоболие. Ако пиете кафе, стремете се да намалите кафетата до едно на ден. Понякога рязкото спиране на кофеина води до абстинентно състояние, проявяващо се с тъпа, дразнеща болка в главата. 

    6. Спрете тютюнопушенето

    Спрете тютюнопушенето

    Тютюнопушенето вреди както на вас, така и на вашето бебе. Пушенето, а дори и излагането на тютюнев дим, може да е причина за появата на главоболие, гадене и повръщане по време на бременност

    Кога да се консултирате с лекар?

    Ако имате главоболие или мигрена по време на бременност, трябва да се потърсите лекар.

    Ето в кои случаи това е наложително:

    • Главоболието не минава или се влошава след прием на лекарства и прилагане на изпитани натурални методи за лечение
    • Главоболието се появява внезапно и е много силно
    • Имате промяна в зрението, което се изразява в замъглено виждане, тъмни петна, светкавици и други.
    • Болката е съпътствана с изпотявания и високо кръвно налягане - това са признаци на прееклампсия.
    • Главоболието е придружено от други симптоми като замаяност, повръщане, обърканост и други.

    Консултацията с лекар е наложителна и ако имате предишна история на мигрена или мигренозни пристъпи.

    Заключение 

    Главоболието и мигрената са чести симптоми, характерни за бременните жени. В повечето случаи главоболието отшумява след прием на парацетамол или прилагане на гореизброените методи. 

    Понякога обаче се появява силно главоболие при бременност, което може да е алармиращ симптом и трябва да потърсите лекарска помощ. Редовните медицински прегледи при специалист и откритата комуникация са от съществено значение за поддържане на здравето на майката и на бебето. 

    Често задавани въпроси

    Често задавани въпроси

    Нормално ли е да имам главоболие по време на бременност?

    Главоболието е често срещан симптом при бременните жени през първия триместър. Ако имате главоболие през втори или трети триместър е желателно да се консултирате със специалист, защото след 20-та гестационна седмица това е алармиращ симптом за прееклампсия. В повечето случаи главоболието е резултат от промени в хормоналния баланс на бременната, дехидратация, стрес и други. 

    Какво да пия за главоболие при бременност? 

    При бременни жени се използва парацетамол (ацетаминофен), тъй като е най-безопасен за прием. Избягвайте приема на нестероидни противовъзпалителни лекарства, защото могат да доведат до сериозни последици, както за вас, така и за бебето. 

    Има ли домашен лек за главоболие при бременност? 

    Домашните лекове включват студени компреси, ползотворна почивка, редовни упражнения, редовно хранене, прием на хранителни добавки и билки. Те значително подобряват симптомите при главоболие и мигрена. 

    Назад към блога
    М

    Михаил Валентинов

    Оставяне на коментар

    Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.