Най-добрите добавки за сърце

Кои са най-добрите хранителни добавки за сърце?

Д-р Мартин Христов

 Често срещани проблеми със сърцето

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са огромен проблем в световен план поради своята висока честота и значителни последствия за човешкото здраве. Информираността на всеки индивид, относно някои от най-честите сърдечно-съдови проблеми може да помогне за ранното разпознаване на симптомите и вземането на адекватни мерки.

Сърдечно-съдовите заболявания, особено високото кръвно, коронарната болест и системната атеросклероза са значим фактор, отговорен за животите на милиони хора ежедневно.

В условията на модерния свят, ръста в честотата на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове придобива пандемични характеристики.

Основната причина затова са особеностите на съвременния живот, които се изразяват във високи нива на стрес, ниска физическа активност, невъзможност за активна почивка и възстановяване и може би на първо място - лошите хранителни навици. Всички те, поставят сърдечно-съдовата система (ССС) под огромен натиск.

Именно затова ССС, която включва сърдечния мускул и кръвоносните съдове, често страдат от различни заболявания.

1.Артериална хипертония - високо кръвно налягане

Хипертония

Хипертоничната болест е медицинско състояние, което се характеризира с повишен натиск на кръвта срещу артериалната стена. Стойностите на артериалното налягане се измерват в милиметри живачен стълб (mmHg) и се изразява чрез две стойности - систолично и диастолично.

Систоличното налягане се измерва, когато сърцето се съкращава, а диастоличното - във времето, в което сърцето се пълни преди следващото изпомпване. 

За хипертония медиците говорят, когато стойностите на кръвното налягане редовно надминават определените за допустими от СЗО - 130/80 mmHG. 

Заболяването протича в пет стадия, като за нормално кръвно налягане се считат познатите на всички стойности 120/80 mmHg.

За повишени стойности се говори при стойности на систоличното - 120-129 mmHg, а диастоличното до 80 mmHg.

Хипертонична болест първи стадий се характеризира със систола 130-139 mmHg, а диастола 80-89 mmHg.

Хипертонична болест втори стадий - систолично налягане от 140 mmHg или по-високо, с диастолно - 90 mmHg или по-високо.

При стойности на кръвното налягане над 180/120 се говори за хипертонична криза и представлява спешно медицинско състояние.

Механизми за възникване на артериалната хипертония

Според причините, хипертонична болест се разделя на два вида - първична (есенциална) хипертония и вторична хипертония.

За есенциалната хипертония няма идентифицируема причина, като обикновено се развива постепенно през годините. Факторите, които се посочват за развитието и са генетични, възрастови, индивидуални особености в начина на живота, особено начина на хранене.

Вторичната хипертония се причинява от друго подлежащо заболяване, най-често бъбречна недостатъчност, хормонални смущения или употребата на някои медикаменти. Тя обикновено има внезапно начало и причинява по-високи стойности на артериалното налягане от тези, характерни за есенциалната хипертония.

В дългосрочен план, нелекуваната хипертония води след себе си редица рискове за здравето като хипертрофия на сърдечния мускул и кардиомиопатия, повишен риск от инсулт и инфаркт, нарушена бъбречна функция, загуба на зрението и периферна артериална недостатъчност.

2.Коронарна съдова болест

Коронарна болест

Представлява нарушена функция на ендотелния слой и намалена проходимост на артериите, които хранят сърдечния мускул.

Основната причина за възникване на това заболяване е атеросклерозата, при която се отлагат натрупвания от холестерол, мастни киселини и имунни клетки, по стената на коронарните артерии. 

Процесът включва увреждане на ендотела под действието на фактори като хипертонична болест, тютюнопушене и високия холестерол.

Под влиянието на дразнители (най-често LDL) и действието на свободните радикали, се инициира възпалителна реакция в ендотела. В отговор на това, белите кръвни клетки (макрофаги) “поглъщат” окислените холестеролови молекули, като се превръщат в пенести клетки, които се натрупват по стените на артериите. С времето те увеличават своя размер.

Намалената проходимост на кръвоносните съдове води до получаване на ангинозни пристъпи, в които се намалява снабдяването на сърдечния мускул с кръв и кислород.

В по-напредналите етапи на заболяването може да настъпи руптура на атеросклеротичната плака, което да доведе до формиране на кръвен съсирек и развитието на инфаркт.

3.Ритъмни нарушения (аритмия)

Представляват неравномерно контрахиране на сърдечния мускул, което е следствие от нарушения в проводната система на сърцето.

Механизмите за това са различни - увреда на сърдечния мускул след инфаркт може да наруши проводимостта на сърцето, нарушена функция на синоатриалния възел може да доведе до ускорено или забавяне на сърдечната дейност и други.

4.Сърдечна недостатъчност

Това е състояние, при което сърдечния мускул не може да изпълнява коректно своите функции. Тя е резултат от продължителното действие на различни заболявания като коронарна болест, хипертония, прекарани сърдечни инфаркти, кардиомиопатия и други.

Други заболявания, които са по-малко разпространени и нямат толкова голямо значение в статистически план са: генетични аномалии, клапни пороци и други.

Симптоми и как да ги познаем

Исхемична болест на сърцето

 Симптомите на сърдечно-съдовите заболявания обикновено се развиват постепенно и доста често не предизвикват тревога до момента, в които състоянието е клинично изявено и нарушава качеството на живота.

Разпознаването на симптомите и признаците на заболяванията на сърдечно-съдовата система на време е от решаващо значение за профилактика на усложненията и забавяне на развитието на патологичния процес.

Симптоми на сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат: 

  • Главоболие: Пулсиращите болки и скованост в задната част на главата и врата често са едни от първите признаци на високото кръвно налягане.
  • Кръвоизливи от носа: Поради високите стойности на кръвното налягане, понякога малките артериоли и капиляри по носната лигавица могат спонтанно да руптурират и да предизвикат епистаксис (кървене от носа).
  • Замаяност и замъглено зрение: Високото артериално налягане може да доведе до появата на транзиторни исхемични атаки в мозъка, повишено вътречерепно налягане и нарушено мозъчно кръвообращение, което води до замаяност и “звездички посред бял ден”.
  • Гадене и повръщане: Това обикновено е симптом, който се наблюдава в някои случаи на изявена хипертонична криза.
  • Задух при леки физически усилия: Нарушената помпена функция на сърцето затруднява доставката на кислород и хранителни вещества до периферията на тялото, което се изразява със задух и учестено дишане.
  • Чувство за умора, без ясна причина: Всъщност причина има и тя се дължи на нарушаване на цялостното кръвообращение, което е важно както за храненето на тъканите, така и за изхвърляне на токсичните отпадни продукит.
  • Усещане за сърцебиене и “прескачане” на сърцето.
  • Болки в гърдите (ангина): При налична коронарна болест, физически усилия могат да доведат до спазъм на коронарните съдове, което причинява временна исхемична атака и се изявява с болка в гръдната област, задух, изпотяване и тревожност.
  • Поява на отоци по долните крайници: При нарушена диастолна функция на сърцето, кръвта остава в долните крайници, което води до появата на застойни отоци - характерни при десностранна сърдечна недостатъчност.
  • Цианоза: Посиняване на лигавиците и пръстите, поради нарушено кръвоснабдяване.
  • В по-късните етапи: Може да се развие бъбречна недостатъчност, системни отоци (аназарка) и други притеснителни прояви.

Защо трябва да приемаме хранителни добавки за сърце?

Добавки за сърце

Профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания е основна мярка за превенция на развитието им. Мерките, които всеки от нас трябва да вземе не са специфични - правилата за същите, които се отнасят и за поддържане на цялостното здраве.

Основните принципи, които трябва да имаме на ум, се свеждат до следното

  • Спазване не рационален и здравословен начин на хранене. Включва консумацията на много пресни плодове и зеленчуци, източници на полезни мазнини, чисти протеини и избягване употребата на рафинирани храни, богати на захар, транс мазнини и натрий.
  • Поддържане на добра физическа форма чрез спорт или други активности.
  • Адекватна почивка и намаляване нивата на стрес.
  • Изключване или минимизиране на вредните навици - алкохол, цигари, безразборно хранене.

Приемът на хранителни добавки е важен фактор, който значително може да намали риска от развитието на сърдечно-съдовите заболявания, както и задълбочаването им при вече налични първоначални признаци. 

Те могат да са есенциални вещества и да служат за компенсиране на недостатъчен прием или да свързани с различни аспекти на сърдечното здраве. 

Различните хранителни добавки за сърце могат да повлияват различни патогенетични механизми за възникване на определени заболявания и за това приемът им е препоръчителен за хора с повишен рискови фактори.

Някои могат да се отнасят до намаляване на кръвното налягане, потискане на атерогенезата (отлагането на атеросклеротични плаки), подобряване защитата от свободните радикали, поддържане на водно-електролитния баланс и отстраняване на отоците, както и подобрено хранене на сърцето и контрактилитет на миокарда.

Най-добрите хранителни добавки за сърце

Индустрията с хранителните добавки е непрестанно развиваща се и предлага огромно разнообразие от формули и различни суплементи, които са насочени към здравето и функционалността на сърдечно-съдовата система.

Предлагат се безброй специални формули, някои от които не са подкрепени от клинични изследвания и научни доказателства. 

Истината за реалната ефективност на добавките за сърце и кръвоносна система е, че малка част от тях имат научна обосновка за тяхната употреба с цел превенция или поддържане/лечение на заболяване, свързано със. ССС.

Омега-3 мастни киселини

Омега 3 е веган формула с високо съдържание на DHA, допринасяща за по-добри когнитивни функции и намаляване на възпалението.

Омега 3 мастните киселини се срещат естествено в студеноводните риби - сьомга, пъстърва, скумрия и други, са важни за здравето на човека. Приемът на достатъчно количества от тях (минимум 500-1000 мг) може да намали риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Те притежават противовъзпалителни качества, които са важни за намаляване възпалението в ендотела на кръвоносните съдове. 

Освен това, Омега 3 мастните киселини, особено EPA имат способността на понижават нивата на триглицеридите в кръвта, които са важни за генезата на атеросклеротичните плаки.

Адекватният прием на Омега 3 мастни киселини намалява риска от развитието на атеросклероза и увреждане функционалността и интегритета на съдовата стена.

Коензим Q10

Коензим Q10 е силен естествен антиоксидант, който играе ключова роля в поддържането на клетъчния енергиен метаболизъм, в това число и на кардиомиоцитите. 

Веществото помага за намаляване оксидативния стрес, който е един от основните фактори за атеросклерозата и сърдечните заболявания. Освен това подобрява сърдечния контрактилитет (помпената функция) и понижава кръвното налягане.

Макар, че тялото синтезира само този коензим e установено, че нивата на веществото в серума на хора със сърдечно заболяване са значително по-ниски от нивата при здрав човек. 

Приемът под формата на хранителна добавка може да окаже значителен благоприятен ефект, като дозите могат да бъдат доста високи, без да са наблюдавани съществени рискове и странични ефекти.

Магнезий

Магнезият е макроелемент и минерал, който изпълнява различни функции и роли в нашето тяло. Той подпомага регулацията на сърдечния ритъм и мускулната функция, като намалява високите нива на кръвното налягане (като води до релаксация на съдовата стена). Ниските нива при магнезий, както в случая с коензим Q10 са свързани с повишен риск от развитието на сърдечна патология. 

Въпреки, че е сравнително широко разпространен в природата, доста често хората страдат от някаква форма и степен на дефицит на този елемент. В такива случаи, специалистите съветват да го приемаме допълнително като суплемент.

Висококачествен източник на магнезий, подпомагащ ензимните процеси, мускулната функция, релаксацията и цялостното здраве.

Витамин D

Ниските нива на витамин Д се свързват (на базата на клинични проучвания), с повишен риск от сърдечни заболявания. Добавки, съдържащи витамин D могат да помогнат за компенсиране ниските нива на това често дефицитно вещество за хората. Поддържане на необходимите му серумни нива може да подпомогне ендотелната функция, да намали възпалението и да подкрепят цялостното сърдечно здраве.

L-карнитин

L-карнитин е вещество, което е аминокиселинно производно и има ключови функции, отнасящи се до енергийния метаболизъм на клетките. Има данни, че приемът му помага за подобряване на аеробния физически капацитет и сърдечната функция, особено при хора, при които има нарушения и сърдечна недостатъчност.

Освен есенциални за човешкото здраве вещества, хранителните добавки включват в широката си група и екстрактите на полезни растения/билки. Те са богати на различни вещества, които могат да имат разнообразни ефекти върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Ето някой от най-полезните билкови екстракти и билки за сърце.

Зелен чай

Зеления чай е много популярно растение в азиатската култура, което има множество полезни свойства. Екстрактът от билката е богат на антиоксиданти, най-изобилно от които се наричат катехини. 

За тях научни изследвания сочат, че подпомагат функцията и здравината на кръвоносните съдове, намаляват нивата на лошия холестерол като редовната употреба на напитката или под формата на концентриран екстракт може да регулира нивата на кръвното налягане. 

Глог

Глог- билка за сърце

Глог е много популярно растение в народната медицина. През вековете то е доказало полезните си качества за човешкото здраве и е може би най-полезното медицинско растение, отнасящи се до здравето и функцията на сърдечно-съдовата система. 

Екстрактът от глог е богат на множество биоактивни вещества, които намират приложение за подобряване на сърдечната функция, перфузията на органите с богата на кислород и хранителни вещества кръв, намаляване на кръвното налягане и други.

Куркума

Куркумата е растение, което се използва широко в азиатската народна медицина. Съдържа множество вещества, с най-голямо значение за човешкото здраве, от които се нарича куркумин. То има силни противовъзпалителни качества, като може да подобри интегритета и функцията на ендотела.

Джинджифил

Родственик на куркуамата, екстрактът от това растение е известен със способностите си да понижава кръвното налягане, да намалява нивата на холестерола и да предотвратява образуването на тромби, което го прави много полезен за хора с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Черна боровинка

Листата и плодовете на черната боровинка притежават лечебни свойства. Те са богати на редица активни вещества, от които най-значими са антоцианините. Те могат да подобрят здравината и функцията на кръвоносните съдове, като ги предпазват от възпаление и от увреждащото действие на свободните радикали.

Астрагалус

Традиционно използвано в Китайската медицина, то е популярно растение и сред нашата народна медицина. Богато е на антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които могат да доведат до регулиране нивата на холестерол, намален оксидативен стрес, понижение на кръвното налягане и други ползи за сърдечното здраве.

Хранителни добавки за сърце от VitaOn

Нашият екип ви предлага широка гама от висококачествени хранителни добавки и билкови тинктури, предназначени за подобряване цялостното сърдечно-съдово здраве. 

Ние сме верни на нашите разбирания и принципи, поради което нашите продукти са с научно доказано действие, базирано на клинични изследвания и проучвания. За производството им залагаме само на премиум суровини, с доказан произход.

Комбинацията от високо качество и правилно подбиране на продуктите ви осигуряват сигурност и подпомагат работата и цялостното състояние на сърдечно-съдовата система. 

За да направите правилния избор за хранителни добавки, подходящи за вас може да се възползвате от подробната информация за тяхното действие, която ви доставяме, както и да се консултирате с нашия екип или медицински специалист. 

За оптимален ефект ви съветваме да съчетаете употреба на хранителни добавки и билкови тинктури със здравословен и рационален режим и начин на живот, който да е съсредоточен около качествената храна, физическата активност и практики за намаляване на стреса, както и изключване на вредните фактори.

Често задавани въпроси

въпроси за добавки за сърце

Кои са най-често срещаните проблеми със сърдечно-съдовата система?

Това без съмнение са артериалната хипертония (високо кръвно), атеросклерозата и коронарната болест, ритъмните нарушения и различните видове и степени на сърдечна недостатъчност.

Кои са основните правила, които трябва да се спазват за профилактика на сърдечното здраве?

Спазването на здравословен и балансиран начин на хранене, включване на достатъчно физическа активност, намаляване нивата на стреса, за сметка на времето за активна почивка и отдих, са основата на цялостното здраве на човека, включително и сърдечно-съдовото.

Кои са най-подходящите билки за профилактика и лечение на сърдечните заболявания?

Това са билките глог, куркума, джинджифил, астрагалус, черна боровинка, както и зеления чай.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.