методи и билки за увеличаване на семенната течност

Естествени методи и билки за увеличаване на семенната течност

Д-р Мартин Христов

От какво зависи количеството на семенната течност?

Семенната течност представлява сивкаво-бяла, понякога жълтеникава течност. Тя се секретира от половите жлези на мъжете и съдържа сперматозоиди, простатен секрет, фруктоза, ензими и хормони, които имат за цел да помогнат на спермата да оцелее и да осъществи самото оплождане.

Качеството на семенната течност се измерва посредством извършване на семенен анализ - спермограма. Това изследване е златният стандарт за оценка на мъжката плодовитост и помага за анализиране на тежестта на безплодието при мъжете, ако е налично такова.

Анализът на семенната течност предоставя информация за четири основни характеристики на спермата: обем на семенната течност, концентрация на сперма, подвижност и морфология.

Всички характеристики на семенната течност са важни, за да се осъществи оплождане, като само количеството ѝ не е от определящо значение.

Статистическите данни сочат, че при мъже с хиперспермия (повишено количество на семенната течност) се наблюдават напълно нормални останали показатели. Нормалното количество семенна течност при една еякулация се счита между 1,5 и 5 мл.

Хипоспермия (намалено количество сперма) се определя, когато еякулатът е с обем под 1,5 мл. Наличието на хипоспермия не означава задължително, че мъжът не е фертилен. То може да се дължи на лесно отстранима причина, но все пак подлежи на внимание с цел профилактика на по-сериозни нарушения в качествата на спермата.

Намаленото съдържание на сперматозоиди в семенната течност се нарича олигоспермия. При олигоспермия се наблюдава значителен спад в репродуктивните възможности на мъжкия пол.

Фактори, които може да доведат до хипоспермия

фактори влияещи на семенната течност

Ретроградна еякулация

Това състояние означава феномен, при който спермата се връща обратно в пикочния мехур по време на еякулация. Обикновено причината за възникването му е оперативна интервенция на простатата или прием на медикаменти за стеснен простатен канал, наречени алфа-блокери.

Нарушена сетивност на андрогенните рецептори

Генетично състояние, при което мъжът е резистентен или хипосензитивен към действието на половите хормони (андрогени), които тялото произвежда. Може да бъде пълно или частично.

Абстиненция

При дълги периоди на въздържание от еякулация, може да се наблюдава намалено количество на отделена сперма.

Обструкция в еякулационните пътища

Обструкцията в евакуационните пътища представлява блокаж или скарификация след оперативни намеси, инфекции или генетични аномалии може да доведе до понижени нива на отделена сперма.

Неврогенна еректилна дисфункция

При неврогенната еректилна дисфункция нервните окончания, разположени по пениса, които са отговорни за транспорта на импулсите, може да имат нарушена функция. Поради тази причина, намалената сетивност може да доведе до по-малка стимулация и слабо отделяне на сперма.

Хормонален дисбаланс

Недостатъчен синтез на собствени андрогени (тестостерон) могат да доведат до намален обем на спермата. При прием на екзогенни стероиди, въпреки високите нива на тестостерон в кръвта, тестисите спират производството на тестостерон и хипоспермията е много вероятно състояние.

Прием на алкохол и тютюнопушене

вредни навици при фертилитет

Алкохолът и тютюнопушенето са вредни навици, които имат както негативно въздействие върху общото здраве, така и силно спермицидно действие.

Съдържание на семенната течност

При преминаването си през еякулаторните канали, спермата се смесва със секрети и течности, отделени от семенните мехурчета, простатата и булбоуретралните жлези.

Семенните везикули (мехурчета) произвеждат гъста течност, която е богата на фруктоза и съставлява до 70% от семенната течност. Ролята на фруктозата е да служи за храна и енергия на сперматозоидите.

Простатните жлези отделят секрет, богат на ензими, лимонена киселина, липиди и кисела фосфатаза. Тя образува до 25-30% от спермата и на нея се дължи белия и цвят.

При акта на еякулация се отделят от 200 до 500 милиона малки подвижни клетки, наречени сперматозоиди, които се произвеждат в тестисите. Те възлизат на 2-5 % от цялото количество на спермата.

В състава на семенната течност влиза и секрет, който се образува от булбоуретралните жлези и чиято роля е да подпомага мобилността на сперматозоидите. Той представлява незначителен процент от цялото количество на отделена сперма.

Семенната течност е богата на множество вещества, чиято функция е да подпомагат виталността и свойствата на сперматозоидите, докато изпълняват своята роля. 

Някой от важните вещества, които съдържа са:

  • Фруктоза
  • Аскорбинова киселина
  • Минерали като цинк, калций, хлор, калий, магнезий, натрий и фосфор
  • Лимонена, млечна и пикочна киселина
  • Азот
  • ДНК
  • Витамин Б12
  • Кръвногрупови антигени

Въпреки че семенната течност се характеризира по 4 основни показателя, причините за тяхното нарушаване обикновено са едни и същи и съвпадат с тези, които посочихме в подтема причини за намалено количество сперма.

Други причини за намаляване на производството на сперматозоиди или нарушаване на тяхната морфология и подвижност

Медицински фактори

Медицинските фактори могат да са доста, но най-често срещаните са няколко.

Ето кои са те:

  • Варикоцеле: Представлява разширен венозен плексус, който се разполага в тестисите. Нарушаване на венозния оток, води до задръжка на бедна на кислород кръв, която също така повишава локалната температура и има спермициден ефект.
  • Инфекции: Полово предаваните инфекции като хламидия и гонорея, както и хроничните простатити и орхити (възпаления на простата и тестиси) могат да нарушат функциите на половите органи и да доведат до стерилитет.
  • Крипторхизъм: рядко състояние, при което единия или двата тестиса не се спускат в скротума. Обикновено се диагностицира в съвсем ранна детска възраст и подлежи на оперативно лечение.

Житейски фактори и фактори на средата

фактори влияещи на семенната течност

Средата, в която живеем и начина на живот, който водим също оказват немалко влияние върху производството на сперматозоиди и могат да доведат до тяхното намаляване.

Сред факторите, които оказват подобно влияние са:

  • Стрес: Стресът и произтичащото от него увеличено производство на свободни радикали води до директно увреждане на сперматозоидите. Освен това високият стрес може да повиши нивата на кортизола и едновременно да понижи синтеза на тестостерон. Комбинирано, тези два фактора могат да допринесат за намалена фертилност (плодовитост).
  • Диета: Бедна на есенциални вещества (витамини и минерали) храна, може да доведе до дефицит на редица съединения, които имат ключова роля за синтеза на сперматозоиди и продукцията на сперма.
  • Прекомерно излагане на топлина: Горещи вани, сауни, тесни дрехи води до нарушаване във виталността и подвижността на сперматозоидите.
  • Излагане на различни химически агенти: Пестициди, инсектициди, консерванти.

Някои генетични фактори и хромозомни нарушения също могат да имат негативно влияние върху сперматогенезата като последствията от тях обикновено са необратими и придружени с траен стерилитет.

Естествени начини за подобряване количеството и качеството на спермата

Съществуват множество известни методи и начини за справяне с проблема с лошите параметри на спермограмата. За някои от тях е необходим лекарски контрол и мнението и препоръките на медицински специалист, а за останалите може да се погрижим сами.

Истината е, че много често причините за нарушена плодовитост се крият в индивидуалните особености на живота. В модерния свят на стрес и напрежение хората лесно се осланят на вредни навици, прием на вкусна, но вредна храна. Неприродосъобразният начин на живот съвсем логично може да доведе до редица здравословни проблеми, включващи и намален фертилитет.

За щастие, както вече споменахме, има естествени методи, чрез които може да се подобри количеството и качеството на спермата.

Ролята на храната за подобряване на фертилитета

храни за подобряване на  фертилитета

За да може тялото адекватно да извършва сложния процес на сперматогенеза, ние трябва да му предоставим съответните условия затова.

Спазването на природосъобразна, здравословна и балансирана диета е от ключово значение. Тя трябва да бъде богата на пресни плодове и зеленчуци, чисти протеини, както и на полезни мазнини. Набавянето на всички есенциални вещества - витамини и минерали е добра основа, върху която може да изградим репродуктивното си здраве.

Тялото е сложна система, в която всеки процес е важен и за правилното му осъществяване съществуват различни регулаторни механизми. Поддържането на хомеостазата е от изключително значение за всеки аспект от здравето на човека, както и за поддържане на фертилитета.

Някои вещества имат особено значение за цялостното сексуално здраве, в това число и сперматогенезата:

  • Цинк: Този незаменим микроелемент участва в метаболизма на тестостерона и продукцията на сперма. Съдържа се в морските дарове, червеното месо, ядките и млечните продукти. Въпреки това, често се наблюдават дефицити на този минерал и затова при нарушени фертилни способности може да се изследват неговите нива и да се приема под формата на хранителна добавка.
  • Селен: Незаменим минерал, който е необходим на организма в много малки количества, но въпреки това има редица важни функции. Отговорен е за формация на сперматозоидите и тяхната подвижност. Източници на селен са някои ядки, особено бразилския орех, яйца, мляко.
  • Витамин С: Мощен естествен антиоксидант, който предпазва сперматозоидите от негативното влияние на свободните радикали, а също така подобрява броят и подвижността им.
  • Витамин Е: Мастноразтворим витамин, който е известен с това, че подпомага качествените характеристики на спермата. Източници на витамин Е са семената и ядките, растителните масла.
  • Витамин Б9 (фолат): Водоразтворим витамин, който се съдържа в семена, бобови култури, ядки, зелени зеленчуци. Отговорен е за синтеза на ДНК и адекватните му стойности в кръвта се свързват с повишен брой на сперматозоидите и тяхната морфология.
  • Омега 3 мастни киселини: Незаменими вещества, които се съдържат най-вече в мазните риби и някои ядки. Те осигуряват здрава клетъчна мембрана и подобряват цялостното репродуктивно здраве, като се свързват с повишен синтез и подобрена морфология на сперматозоидите.
  • Коензим Q10: Важно вещество за енергийния синтез и митохондриалния метаболизъм, което притежава силни антиоксидантни качества. Счита се, че това вещество осигурява защита на спермата от оксидативния стрес и подобрява подвижността и виталността на сперматозоидите.
  • Л-карнитин: Участва в клетъчния метаболизъм и синтеза на енергия, подобрява синтеза и функционалността на организма.
  • Витамин Д: Важен витамин, който по същество представлява хормон. Той изпълнява множество роли като е доказана връзката му с нивата на тестостерона и репродуктивните способности и у двата пола.
  • Л-аргинин: Представлява незаменима аминокиселина, която си набавяме от месото. Проучвания сочат, че добавянето между 2-5 грама Л-аргинин на ден, може да повиши еректилната функция, да увеличи количеството на произведената сперма и да подобри подвижността на сперматозоидите.

В случай, че имаме установени дефицити на някое от тези вещества, ние лесно може да ги попълним чрез употребата на хранителни добавки и натурални билкови тинктури.

Важно е да приемаме полезна храна, но не по-малко важно е да избягваме прекомерната концентрация на вредни храни. Трябва да страним от приема на транс-мазнини (хидрогенирани растителни мазнини), преработени храни, богати на емулгатори, консерванти и други вещества, водещи до образуване на свободни радикали.

Освен храненето, съществуват редица важни детайли, които може да окажат влияние върху репродуктивното здраве.

Важно е да се хидратираме

хидратиране при фертилитет

Специалисти съветват да поддържаме добра хидратация - лесно можем да осъществим тези препоръки чрез консумацията на достатъчно количество вода - около 2-3 литра на ден. Тя осигурява по-ниския вискозитет на спермата и по-добрата подвижност на сперматозоидите.

В състояние на дехидратация тялото концентрира водните си запаси само за най-належащите процеси, като това може да доведе до намаляване обема на спермата и повишената и гъстота.

Намаляване на вредните навици

Малко хора знаят, но алкохолът и цигарите са мощен спермицид (унищожава сперматозоидите). Дори и в малки количества, редовната употреба на етанол и тютюневи изделия драстично намаляват подвижността, броя и нарушават морфологията на сперматозоидите.

Същото важи и за злоупотребата с кафе и кофеинови напитки, макар че по тази тема данните не са толкова красноречиви. Със сигурност може да кажем, че чаша силно ароматно кафе сутрин, няма да се отрази негативно на вашата спермограма.

Средата, в която работим или прекарваме повече време, също е от значение. Съществуват множество клинични проучвания, които категорично доказват връзката между замърсената околна среда и въздух върху репродуктивните способности.

Работа с пестициди и други агресивни химикали също е рискова, както за цялостното добруване на организма, така и върху репродуктивните възможности. Тези вещества могат да имат тератогенно действие и да изменят генетичния материал, носен от сперматозоидите, което да доведе до поява на малформации в поколението.

Значение на спорта и физическата активност

Както знаете, редица от заболяванията на модерното общество се дължат на комбинация от заседнал начин на живот, липса на активност и лоши хранителни навици. Човекът е програмиран да бъде активен и да извършва физическа дейност.

Липсата на такава води до нарушения от всякакъв характер. Заседналият начин на живот води до нарушения в хормоналната хомеостаза, метаболизма на веществата, нарушено хранене и снабдяване с кислород на тъканите и редица други проблеми. По каскаден механизъм се нарушават всички функции на тялото, в това число и репродуктивното здраве.
Инкорпорирането на умерено до средно тежко натоварване води до подобряване на кръвоснабдяването, повишаване на имунитета и адаптационните качества, регулиране на хормоналните нива и куп други ползи, които пряко или непряко засягат фертилността на индивида.

Ролята на билките и хранителните добавки за подобряване качествата на спермата

Билки и хранителни добавки при фертилитет

Причините за влошаване количеството и качеството на спермата са различни и справянето с тях съответно налагат различни мерки.

В някои случаи е необходима сериозна намеса от квалифициран специалист, който с помощта на лекарствени препарати ще се помъчи да подобри параметрите на спермограмата.

Препаратите, които се използват за постигане на тази цел най-често са човешкия хорионгонадотропин и кломифен цитрат. Лечението трае продължително време, минимум 3 месеца и резултатите биват проследявани и интерпретирани на равни интервали.

Често медицинските специалисти комбинират лекарствените препарати с хранителни добавки, които да осигурят необходимия минимум от важните незаменими вещества, които участват в производство на семенна течност и сперматозоиди.

Модерната медицина е много напреднала, но въпреки това, често се допитва до знанията на природата. От векове хората са опирали до билките и техните екстракти, за да решат проблема с безплодието.

За много лечебни растения науката разполага с твърди доказателства, че действително са ефективни в този аспект. Освен статистическите данни, за някои по-добре изучени билки, учените разполагат с точните механизми, чрез които те подобряват фертилитета.

Трибулус терестрис

трибулус терестрис при фертилитет ниско либидо

Трибулус терестрис е билка, която по нашите земи е позната като бабини зъби. Растението е популярно в цял свят поради свойствата му на афродизиак, както и заради редица други качества, свързани с човешкото здраве.

Спекулира се, че билката повишава нивата на тестостерона, но няма убедителни научни данни затова. Не е такава ситуацията с качествата на растението да подобрява качествените характеристики на спермата и да повишава фертилността.

Трибулус е доказало се във времето растение, което дори конвенционалната медицина признава като лечебно, а медицинските специалисти често препоръчват употребата му при безплодие. Важно е да знаем, че бабините зъби стимулират фертилитета и при двата пола.

Ашваганда

Екстракт от ашваганда, известен със своите адаптогенни, енергийни и елиминиращи стреса  свойства.

Ашваганда е друга билка, която е характерна за източната медицина. Наричана е още индийски женшен. Растението е най-популярно с адаптогенните си качества, но науката сочи, че е ашваганда е полезна за повишаване на количеството на семенната течност, както и за подвижността и морфологията на сперматозоидите. Съществуват още данни, че косвено може да повиши нивата на тестостерона и да намали оксидативния стрес, който е враг номер една на половите клетки.

Мака

В другия край на света, на територията на Перу, вирее друг мощен адаптоген, който е силно застъпен в местната традиционна медицина. Както се досещате, това е маката.

Тази билка се възприема като “панацея” сред местното население, а според науката тя значително подобрява качествените и количествените характеристики на спермата. Често съпровожда ашвагандата и трибулуса в случаи на безплодие.

Коприва

Копривата е много популярно растение, което освен добрите си органолептични качества и богатството на витамини и минерали се използва поради своите силни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства.

Тя е богата на веществото бета-ситостерол, за което науката твърди, че взема участие в метаболизма на половите хормони при двата пола. Освен това, има сведения, че приемът на коприва се свързва със SHBG - важен хормон, който е отговорен за количеството на свободния тестостерон.

Активните вещества в копривата се свързват с него като по този начин в организма се отделя по-голямо количество несвързан свободен тестостерон. Мъжкият полов хормон е пряко свързан с процеса на производство на сперма.

Сминдух

Сминдух е много популярна подправка в средиземноморската, азиатската и българската народна кухня. Освен това, семената на това растение представляват по същество потентна билка.

Екстрактите на това растение се използват по различни предназначения. Счита се, а и съществуват научни данни, че билката помага за повишаване на тестостерона и подобрява качествата и количеството на семенната течност.

Какви резултати може да очаквате и в какъв период?

резултати при фертилитет

В зависимост от тежестта и етиологията на проблема, резултатите които може да очакваме също ще се различават.

При някои тежки случаи, при които има установени трайни анатомо-физиологични промени, оптимизирането на начина на живот и хранене, употребата на добавки, а дори и на медикаменти, може да има незначителен ефект.

За щастие, тези случаи са доста по-редки. Според статистически данни сред най-честата причини за олигоспермия и инфертилитет при мъжете са хормонални нарушения, нарушено качество на живота и стрес.

Голям процент от случаите се повлияват много добре от въвеждане на ред и хармония в живота, посредством спазване на холистичните принципи - правилно хранене, физическа активност, добра почивка и пълноценен сън, употреба на хранителни добавки и билки.

В случаите, в които се касае за генетичен проблем, варикоцеле (разширени скротални вени), постинфекциозни промени и травми, лечението отнема много време, често налага хирургична намеса и медикаментозна терапия.

Успеваемостта на правилно структурирано и проведено лечение може да се различава въз основа на редица фактори.

В останалите случаи, минималния курс на лечение следва да бъде поне 3 месеца като този срок не е произволно избран, а се определя от времето, необходимо за синтез и производство на сперматозоиди и семенна течност.

Периодът отнема между 64 до 72 дни, като към него следва да бъде прибавен етапа на зреене на сперматозоидите. Цялото време възлиза на 74 до 93 дни, като множество индивидуални фактори са определящи за точното времетраене.

Сами разбирате, че наистина очакването на резултати след само 3 месеца лечение, под каквото и да е било форма е крайно максималистична и периода, в който може да се наблюдават сигнификантни подобрения често надхвърля 6 месеца до година.

Резултатите най-често са комбинация от увеличена продукция на сперма, чиито сперматозоиди са с подобрена виталност, подвижност и морфология, което се изразява цялостно в значително увеличен шанс за оплождане на яйцеклетка.

Защо да се доверите на продуктите на VitaOn?

Ние имаме пълна гама от продукти, с помощта на които може да проведете ефективно лечение при олиго - или хипоспермия. Нашите продукти са с доказано премиум качество, като може да се възползвате както от единични продукти, които сами да комбинирате, така и от предложени от нас съчетания. 

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Ефективни ли са билките за увеличаване качеството и количеството на спермата?

Да, някои билки и растителни видове са признати от съвременната медицина и често са част от терапията при нарушения във фертилитета.

Вредят ли тютюнопушенето и консумацията на алкохол върху качеството на спермата?

Да, те потискат сперматогенезата и имат директен спермициден ефект.

Може ли прекомерният стрес да наруши фертилните способности?

Стресът представлява враг на сперматозоидите, тъй като по различни механизми пречи на техния синтез и нарушава движението и морфологията им.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

1 коментар

Доста изчерпателна и полезна статия !

Andrei

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.