оросяване на мозъка съвети

Какво да пием за оросяване на мозъка: Съвети и добри практики

Д-р Мартин Христов

Оросяване на мозъка: Какво е нужно да знаем

Под “оросяване на мозъка” или мозъчно кръвообращение, науката разбира обема кръв, който преминава през 100 грама от главния мозък за една минута. Нормалният мозъчен кръвоток на възрастен човек се равнява приблизително на 50-60 мл кръв/100 грама/минута.

Адекватният церебрален кръвоток осигурява продължителен и постоянен приток на богата на кислород и хранителни вещества кръв към мозъка, като едновременно с това отстранява отпадните продукти на метаболизма.

Нарушенията в процеса на оросяване на мозъка може да доведе до различни неврологични състояние, в това число мозъчен инсулт, транзитни исхемични атаки и хронична цереброваскуларна ( мозъчно-съдова) недостатъчност.

Регулация на мозъчното оросяване

същност на мозъчното оросяване

Регулацията на мозъчния кръвоток е сложен процес, който подлежи на комплексна регулация.

Мозъкът притежава механизми, чрез които да поддържа добър кръвоток, въпреки промените в системното кръвно налягане. Те се състоят предимно в релаксация и свиване на церебралните артерии като това е част от авторегулацията на мозъка. 

Кръвотокът на мозъка подлежи и на метаболитна регулация, която се осъществява чрез метаболитната активност на невроните. При увеличаване на тяхната активност, се увеличава и кръвотокът.

Оросяването се повлиява от нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта. Високите нива на въглероден диоксид водят до вазодилатация ( разширяване на съдовете) и увеличен кръвоток, а ниските - до вазоконстрикция (свиване) и редуциране на кръвотока.

Неврогенните фактори - автономната нервна система, включително симпатиковата и парасимпатиковата.

Измерване на мозъчния кръвоток

регулиране на оросяването на мозъка

Съществуват модерни техники и методи за измерване на този показател. Това са образните изследвания като Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), Компютърна аксиална томография ( CAT), транскраниална доплерова ехография и фотон-емисионна компютърна томография, която използва гама лъчи, за изготвянето на 3D  образи на разпределението на мозъчния кръвоток.

Посредством тези методи, се измерват перфузионните параметри и може да се направят точни и детайлни карти на мозъчните съдове, както и да се оцени тяхната проходимост.

Фактори, от които зависи кръвоснабдяването на мозъка

Мозъчното кръвообращение е важен параметър за цялостното състояние на организма. То зависи от множество фактори, които са значими за всички аспекти от човешкото здраве: 

Системното кръвно налягане - промените в кръвното налягане може да наруши церебралното кръвообращение, в случай, че авто регулаторните механизми не могат да компенсират или са нарушени.

Нивата на кислород и въглероден диоксид са също от важно значение. При високи нива на CO2 и ниски нива на O2, церебралния кръвоток се увеличава, за да подобри снабдяването на мозъка с кислород.

Възрастта е важен фактор, който определя мозъчното оросяване. С напредване на годините, мозъчното кръвоснабдяване има тенденция да се влошава, поради промени във функцията и структурата на кръвоносните съдове.

Придружаващи състояния и заболявания, като високо кръвно налягане, атеросклероза, диабет, тютюнопушене  и други, водят до увреждане на всички кръвоносни съдове в организма ни, в това число и тези на главния мозък.

Причини и симптоми за нарушено оросяване

причини за оросяването на мозъка

Причините за нарушено мозъчно кръвообращение може да са остри или хронични .

Сред острите състояния, които водят до мозъчна хипоперфузия се нареждат:

  1. Исхемичния инсулт - причините за него са блокиране на мозъчна артерия, вследствие на тромб или ембол. 
  2. Хеморагичен инсулт - руптура ( нарушаване целостта) на кръвоносен съд, водещи до мозъчен кръвоизлив. 
  3. Транзиторни исхемични атаки - временно блокиране на мозъчния кръвоток, вследствие от съдов спазъм.
  4. Ниско кръвно налягане (хипотония) - следствие от кръвозагуба, дехидратация, остри инфекции и сърдечни проблеми.
  5. Вазоспазъм - причините са свиване на съдовете, следствие от притискане, най-често при субарахноидален кръвоизлив.
  6. Мозъчна венозна тромбоза - формиране на тромб в мозъчната венозна система - най-често при състояние на свръхкоагулация, бременност или употреба на контрацептиви.
  7. Повишено вътречерепно налягане (ПВН), вследствие на остра инфекция, травма или тумор.

Хронични състояния:

  1. Атеросклероза - натрупването на плаки в съдовете, води до тяхното стесняване и нарушаване на еластичността им. Най-често причините са генетични, както и високите нива на холестерол и кръвно налягане, тютюнопушене, диабет и други.
  2. Сърдечни заболявания - сърдечна недостатъчност, аритмия, инфаркт.
  3. Каротидна артериална болест - стесняване или блокиране на каротидните артерии, които служат за кръвоснабдяване на мозъка.

Симптоми на нарушено мозъчно оросяване

симптоми недостатъчно оросяване на мозъка

Поради сложността и множеството функции, които мозъкът изпълнява, нарушенията на мозъчния кръвоток, водят до множество, различни по сила и характер, симптоми.

Може да се появят фокални неврологични дефицити - остра слабост или изтръпване, най-често от една страна на тялото. Хемипареза.

Характерни са също нарушения в говора (дизартрия ), неспособност за говорене (афазия), остра загуба на зрението на едното око или появата на двоен образ (диплопия) 

От страна на съзнанието могат да се появят когнитивни проблеми, като обърканост, невъзможност за вземане на решения и трудно разбиране, както и внезапна или прогресираща загуба на паметта.

Моторните и координационни нарушения, които могат да се наблюдават  са загуба на координация, трудност при вървене, замаяност, атаксия, както и внезапно остро главоболие.

При нарушения в мозъчното кръвообращение, могат да се появят сетивни смущения като изтръпване или мравучкане по лицето, ръцете, краката, най-често едностранно. В по-редки случаи, хората могат да загубят способността да усещат допир, температура и дори болка в някои части на тялото си.

Синкоп - състояние на загуба на съзнанието, което се получава при остър спад в кръвообращението.

Други неспецифични симптоми могат да са появата на гърчове, по-често при хеморагични инсулти, както и гадене и повръщане при повишено вътречерепно налягане.

Добри практики и препоръки за подобряване на оросяването на мозъка

съвети за добро оросяване на мозъка

Нарушеното мозъчни кръвообращение в над 90% от случаите се дължи на комбинация от вредни навици и нездравословен начин на живот с генетична предразположеност и наличие на придружаващи заболявания.

Най-добрият начин за справяне с проблема е преди всичко неговата профилактика и спазване на някои не твърде сложни “правила” за избягване на неговото получаване.

Ясно е, че всеки от нас се ражда с определен генетичен набор, който определя всички особености на организма ни, в това число и дали бихме имали или не проблеми с оросяването на мозъка, например. Хората, които нямат генетична предиспозиция и наследствени фактори, са много по-малко склонни да развият подобно състояние, дори и ако не полагат големи усилия. 

В обратния случай, хора, които имат генетична склонност от развиване на атеросклероза, тромбози и други подобни проблеми на кръвоносната система, са много по-склонни да страдат от някое от тях в даден етап от живота си.

Въпреки това, те не трябва да се отчайват. Съществуват доказани практики, които да благоприятстват и профилактират сърдечно-съдовата система и мозъчното кръвообращение.

На първо място, ние бихме поставили спорта. Извършването на редовни умерени физически усилия със сигурност намалява драстично шанса от възникването на проблеми с оросяването. Под умерени физически натоварвания попадат дори и едночасова разходка в парка с малко по-бързо темпо 3-4 пъти седмично

Разбира се, ако искаме да извлечем максималното от благоприятното действие на спорта и физическата активност, може да предприемем практикуването на някакъв вид спорт, който акцентира натоварването върху сърдечно-съдовата система. Подходящи примери са плуването, колоезденето и редица други. 

Що се отнася конкретно до подобряване на мозъчното кръвообращение и функции, доказано от науката е благоприятното действие на книгите върху мозъчното хранене.

Да, точно така - четенето на книги води до засилване на кръвотока в онези части на мозъка, отговорни за паметта, разбирането и когнитивните функции.

Четенето на книги е добър метод, за който науката разполага с редица доказателства, че може значително да намали риска от развитие на болест на Алцхаймер, деменция и корова атрофия. 

четене на книга за оросяване на мозъка

Не на последно място, трябва да отдадем нужното внимание и да акцентираме върху значението на начина на хранене. В модерния свят, в който хората не разполагат с твърде много време за подбор и подготовка на здравословна храна, често залагаме на полуфабрикати и бързи храни. Те са доста по-концентрирани на калории, за сметка, обаче, на полезни есенциални вещества, каквито са витамините и минералите.

Заедно с това, те са наситени с подобрители, овкусители и консерванти, за много от които науката разполага с ясни доказателства, че могат да инициират или засилят патологични процеси в организма. Редица от тях са свързани със здравето на кръвоносната система.

За да подобрим цялостното си здраве и да дадем възможност на организма ни да функционира на високо ниво във всеки един аспект, то ние сме длъжни да му предоставим качествено гориво. Правилното хранене е комбинация от балансирана храна, която да ни доставя нужните калории, макроелементи и микроелементи. 

За поддържане на добро здраве трябва да наблегнем на пресните плодове и зеленчуци, чисти протеини и полезни мазнини.

Често хората пренебрегват значението на храната и се отдават на консумацията на бързи и лесни храни, като бургери, пици, пържени и мазни вкусотии, както и много сладкарски изделия. Всички тези храни попадат в групата на “junk foods”, което от английски, макар и грозно, означава нездравословни храна или буквално “боклуци”.

Те водят до затлъстяване, повишаване на холестерола и триглицеридите, кръвното налягане, риска от диабет и редица други нежелани събития и ефекти, които със сигурност се отразяват на правилното кръвообращение в цялото тяло, в това число и мозъка.

Приемът на некачествена и вредна храни попада в графата “вредни навици”, които обаче не се свеждат само до това.  От голямо значение за здравето на целия организъм и особено за мозъка е употребата на цигари и алкохол.

Тези два порочни навика са сигурен начин да си докараме стеснени кръвоносни съдове, атеросклероза, високо кръвно, както и директно увреждане на нервните клетки на мозъка. По тази причина, ние съветваме да се дистанцирате от употребата на алкохол и пушенето на цигари и тютюневи изделия.

храна за оросяване на мозъка

 Изключение прави консумацията на малко количество качествено червено вино един до два пъти седмично. Причината е високата концентрация на ресвератрол - мощен антиоксидант, който профилактира акумулирането на атеросклеротични плаки и понижава нивата на холестерол и триглицериди.

Ако страдате от хронични системни заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, затлъстяване, хипертонична болест, бъбречна недостатъчност, автоимунни заболявания - лупус, артрит или хронични чревни възпаления, както и различни видове анемия, вие имате повишена възможност за нарушаване на мозъчното кръвообращение.

По тази причина, за Вас е важно да се спазват редовните профилактични прегледи от медицински специалист, с цел адресиране, профилактика и контрол на подлежащите заболявания и намаляване риска от усложнения. 

Как действат продуктите за оросяване на мозъка

Модерната фармакология и медицината са доста напреднали. Създадени са множество медикаменти, които да адресират всевъзможни проблеми, които се отнасят до различни аспекти на кръвоносната система, кръвообращението и мозъчната перфузия.

В случай, че имате диагностициран от специалист здравословен проблем, свързан с мозъчното оросяване, то той ще предпише подходящите за вас медикаменти с цел лечение и профилактика. Самоназначението на подобен тип лекарства е строго противопоказано, тъй като те често са придружени с множество странични ефекти, някои от които могат да са сериозни.

Хранителните добавки, от друга страна, не представляват лекарствени вещества и за тяхната  употреба няма нужда да страдате от сериозен, клинично развит проблем.

Те могат да служат като добра профилактика или за справяне със слабо изразени проблеми, като често биват допълнение към медикаментозната терапия. Употребата на хранителни добавки е добър начин за подпомагане различни аспекти от здравето, при положение, че сме осигурили необходимия минимум от грижи за тялото ни - правилно хранене, почивка и физическа активност.

Продуктите, които се предлагат на пазара с цел подобряване на мозъчното оросяване може да действат по различен начин, директно или индиректно, например: 

  1. Директна релаксация на съдовата стена, водеща до подобрен кръвоток - например Л-аргинин, гинко билоба, готу кола и други.
  2. Намаляване възпалителната реакция в съдовете - Коензим Q10, Л-карнитин, зелен чай
  3. Профилактика на атеросклерозата и обструкцията на съдовете
  4. Редуциране на вискозитета на кръвта
  5. Регулация на кръвното налягане
  6. Усилване на мозъчната функция и сигнализацията на невротрансмитерите.

Билки и хранителни добавки за добро оросяване на мозъка

билки и хранителни добавки за мозъчно оросяване

Ето какво казва науката за някои от подходящите за мозъчната дейност и перфузия хранителни добавки : 

Омега 3 Мастни киселини - омега три мастните киселини са група от есенциални хранителни вещества, които изпълняват множество функции. Що се отнася до мозъчното здраве, от по-голямо значение е DHA. Тази мастна киселина подобрява структурата и здравината на клетъчните мембрани на мозъчните клетките и подобрява ефективността на мозъчната сигнализация. 

Освен това високата концентрация на веществото има вазодилатиращ ефект - тоест разширява кръвоносните съдове, което подобрява мозъчната перфузия. Също така имат свойството да намалява вискозитета на кръвта, тоест да намаляват нейната гъстота, което благоприятства преминаването и през малките мозъчни капиляри и артериоли. Както DHA, така и EPA, подобряват цялостното функциониране и благосъстояние на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от образуване на атеросклеротични плаки. Те имат и директен позитивен ефект върху когнитивните функции на мозъка.

Коензим Q10 - важно вещество, което играе основна роля за регулацията на митохондриалната активност и клетъчния енергиен метаболизъм, Освен това, съединението известно още като убихинон е мощен антиоксидант, който може да предпази от вредното действие на свободните радикали и да подпомогне поддържането на интегритета на кръвоносните съдове. Заедно с това, коензимът има  невропротективно действие и може да се отрази положително върху когнитивните функции на мозъка.

Л-карнитин - отново вещество, което играе незаменима роля в транспорта на мазнините в митохондриите и обмяната на енергия. Той има известно антиоксидантно действие, а освен това може да профилактира хиперхолестеролемията, както и наслагването на атеросклеротични плаки. По този начин, косвено това съединение може да подобри мозъчния кръвоток и да предпази невроните от увреждане, причинено от свободните радикали.

Ашваганда - много популярна билка за източната народна медицина, която има множество ползи за човешкото здраве. Тя се използва най-вече заради адаптогенните и свойства и способността и да намалява нивата на хормона на стреса - кортизол. Този хормон се повишава при прекомерна физическа и психическа натовареност, а при трайно високи стойности може да бъде предразполагащ фактор за повишаване на кръвното налягане, нарушаване ендотелната функция и  отлагане на атеросклеротични плаки.

Приемът на екстракт от билката може да подобри мозъчните функции и да подпомогне запазване целостта и функциите на кръвоносните съдове, с което да подобри мозъчната перфузия.

Розмарин - тази билка съдържа множество полезни съединения, като например розмаринова киселина и карнозна киселина. Те имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, благодарение на които предпазват от възпаление и акумулиране на атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове. Също така, розмаринът, дори само при инхалация на етеричното му масло, води до повишаване кръвотока в мозъка и увеличаване на когнитивните способности, концентрацията и паметта.

билкова тинктура розмарин за мозъка

Мента - друга известна и популярна билка, която има доказан съдоразширяващ ефект. Причината за него е в съдържанието на съединението ментол, което има и други стимулиращи свойства. Също както при розмарина, дори вдишването на етеричните масла на ментата, води до усилен кръвоток в мозъка, подобряване на фокуса, паметта и когнитивните функции.

Джинджифил - друга много полезна билка с източни корени. Растението и неговите екстракти са богати на редица биоактивни вещества, които могат да подобрят кръвотока и функцията на мозъка.

Други известни билкови представители са небезизвестното растение Гинко билоба, Готу кола, женшен и редица други.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.