Прием на колаген - коса-кожа нокти

Важен ли е приемът на колаген за коса, кожа и нокти?

Д-р Томас Велев

Колаген! Всички сме виждали или чели реклами за продукти с колаген и неговите разнообразни функции в тялото. Този есенциален и незаменим протеин е наистина необходим, за да забави и намали процесите на стареене на кожата, както и за да поддържа косата и ноктите ни здрави и силни. 

Именно поради тези причини е време да отделим няколко реда на функциите на колагена и как можем да се възползваме от тях максимално.

Колагенът е най-често срещаният протеин сред бозайниците, в случая хората, като той представлява около 30 до 40% от общото количество протеин в нашите тела. 

Той е основен компонент на съединителната тъкан, която изгражда структури като сухожилия, лигаменти (ставни връзки), кожа и мускули, като по този начин „свързва“ целия организъм в едно цяло. 

Има и редица други функции като структурна единица в кожата и поддържане на здравината на костите.

Извести са 28 вида колаген, като за човек най-важни са типовете 1, 2 и 3. Именно те са отговорни за здравето на нашата кожа, коса, зрителна система, а дори и част от здравето на храносмилателния тракт.

Колагенът се натрупва в тялото ни по два начина – собствен синтез (ендогенен колаген) и прием от външни източници (храна и хранителни добавки):

Ролята на колагена в организма: какви функции изпълнява?

Ролята на колагена

За производството на собствен колаген, тялото има нужда от изходни продукти, които в случая са специфични аминокиселини – глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. Интересното за тях е, че различни комбинации на аминокиселините са застъпени в съответните подвидове на колагеновите субединици. 

Един от основните „отговорници“ за контрола на синтез на колаген е хормонът кортизол. Именно той може да стимулира разграждането на колагена до изходните му аминокиселини. За обратния процес на синтез на колаген са необходими определени витамини и минерали, а именно – витамини А, C и Е, както и мед и цинк. 

Именно за постоянното и достатъчно постъпване на последните в тялото е важно спазването на хранителен режим с прием на разнообразни и пълноценни продукти.

Друг фактор, който никой от нас не може да избегне е времето, по-конкретно възрастта и остаряването на организма. Именно с напредване на възрастта тялото ни започва да губи потенциал за синтезиране на редица вещества (предимно анаболни процеси) и постепенно започват да преобладават катаболитните процеси (процеси на разграждане). 

Вземайки предвид последното е важно да се знае, че с напредване на времето, човек е необходимо да прави корекции в своето хранене и/или суплементация, с цел да осигурява на тялото, необходимите на тялото му изходни вещества и ”материали“ за поддържане синтеза на редица съединения.

Намаляване на колагена с възрастта и свързаните с това ефекти

Остаряването на кожата е физиологичен процес, който засилва своето проявление с напредване на възрастта. Постепенно кожата започва да губи своите свойства като блясък, еластичност и пигментация, поради отпадане на някои физиологични процеси в нея, както и нарушения в нейната структура.

 Тези процеси често имат се влияят от множество фактори като генетика, хормонален баланс, метаболизъм, както и външни фактори като тютюнопушене, излагане на слънце, замърсяване на въздуха, както и хранителен режим.

Колагенът, който е отговорен за поддържането на състоянието на кожата е от 1ви тип. Именно той изгражда скелетът на кожата, поддържа нейната здравина, еластичност и способност за регенерация. 

Каква е връзката между колагена и здравето на кожата?

Ролята на колагена - функции за кожата и ноктите

Важна функция на колагенът е заздравяването на стената на кръвоносните съдове, поради което той ускорява процесите на заздравяване на рани и дефекти на кожата, както и подобрява нейното кръвоснабдяване.

Липсата на колаген води до редица симптоми на кожата, които по един или друг начин често нарушават увереността и нормалния живот на човек. Кожата става нееластична и отпусната, често изтънява (дори става леко прозрачна), изсушава се и губи своя блясък. Покрай тези събития се появяват и първите признаци на стареене с образуването на бръчки – от фини такива до силно изразени с времето.

Влиянието на колагена върху здравето на косата

Основният структурен протеин на косъма е кератинът. Тялото ни използва различни аминокиселини за производството на кератин, някои от които са налични именно в колагена. В случая основната такава е пролинът, която тялото може да използва за изграждане на „структурните блокове“ при синтеза на кератин.

Колагенът може да изпълнява ролята на антиоксидант и да се бори с оксидативния стрес, причинен от действието на свободните радикали.

 Те са естествени продукти и резултат на множество метаболитни процеси на тялото, като могат да бъдат образувани и в резултат на тютюнопушене, прием на алкохол, замърсяване на въздуха и др. 

Свободните радикали имат ДОКАЗАНО вредно влияние върху нормалната структура на космените фоликули.

Колагенът изгражда до 70% от дермата (средният слой на кожата), който съдържа основата на всеки косъм. 

В частност, колагенът поддържа еластичността и здравината на този кожен слой. Тъй като растежът на косъма започва от кожата – именно поддържането на нейното здраве подобряване на здравето на косъма и намаляването на неговото изтъняване.

Загубата на цвят на косата (посивяване) се дължи на генетични процеси, но също така има доказателства, че увреди на клетките, отговорни за продукцията на пигмент, често е резултат на действие на свободни радикали. Именно тук отново функцията на колагенът като антиоксидант има положително влияние, що се касае до намаляване загубите на пигменти.

Колаген за здрава коса

Значението на колагена за здравето на ноктите

Здравето на нашите нокти е често подценявана тема, но то може да повлияе значително общото състояние на организма! Не е случайно това, че именно състоянието на ноктите може да бъде показателно и да се използва за диагностициране на някои общи заболявания на организма.

Както вече споменахме, колагенът съдържа някои аминокиселини, като пролин и аргинин, които имат пряко отношение към здравето и растежът на нашите нокти. Аргининът подпомага доставката на кислород и хранителни вещества към тъканите, докато пролинът, както вече знаем има пряко отношение към синтезата на кератин.

Проучвания показват резултатите на група от около 50 жени, които приемали колаген в продължение на 24 седмици, като по-голямата част от изследваните са показали значително подобрение в здравето на техните нокти. Симптомите, които били изследвани били предимно растеж, здравина, както и якост (неподатливост на огъване) на ноктите.

 Резултатите са наблюдавани в края на 24тата седмица, както и 4 седмици, след спиране на приема на колаген. Повечето от изследваните дами били очаровани от резултатите и споделили, че биха включили приема на колаген като редовна част от тяхната суплементация.

Какво да включваме в хранителния си режим за поддържане на оптимални нива на колаген?

Храни богати на колаген

Както вече споменахме, колагенът се синтезира от нашето тяло, но често неговото количество не може да уравновеси процесите на разграждане на колаген, откъдето и се появяват симптомите на колагенов дефицит.

 Един от начините да помогнем на тялото ни да се справи с този недоимък е като включим в диетата ни храни, които са с богато колагеново съдържание. Повечето такива храни са с животински произход. Съществуват храни с растителен произход, които по-скоро засилват ендогенната синтеза на колаген, отколкото да ни доставят готов колаген за използване.

  • Костен бульон 

Колкото и да звучи странно за някои хора, именно костният бульон е една от храните с най-високо съдържание на колаген! Дори повече, ако търсите най-високо съдържание именно на колаген тип 1 (по повод здраве на кости, нокти, коса), то бульонът от телешки кокали би доставил именно най-голяма концентрация на този важен протеин.

  • Риба

Колагенът, който се намира в рибните продукти е различен от този в животните-бозайници. Разликата се изразява в риск от предаване на болести, цена, начин на извличане, усвояемост, както и молекулно тегло.

  • Стриди

Стридите изиграват своята роля, осигурявайки на тялото високи дози цинк, който е важен елемент в синтезата на ендогенен колаген.

  • Алое вера

Растението е богати на редица химични съединения, които имат директна полезна роля при синтеза на колаген. Алое верата е богата на аминокиселини, които са структурни градивни елементи на колагена. Също се наблюдава високо съдържание на витамини като С и Е, както и Цинк, които имат ключова роля в стабилизацията на колагеновата молекула. Силните антиоксидантни свойства на растението предпазват молекулата на колагена от вредното действие на свободните радикали.

  • Авокадо

Научно доказано е, че маслото от този продукт стимулира мощно синтезата на естествен, ендогенен колаген. Полезното в случая е, че освен колаген, авокадото съдържа и много витамини, минерали, като има още и холестеролопонижаващи ефекти.

  • Пиле 

Пилето е известно с високото си съдържание на колаген тип 2, който има пряко отношение към еластичните хрущяли и здравето на ставите на организма. Ефектите по повод на кожата са именно подобряване на нейната еластичност и борба с един от най-неприятните симптоми на остаряването – бръчките.

Различни видове колагенови добавки 

Когато приемаме богата на протеини храна, тялото ни използва аминокиселинити, за да произведе колаген. Той обаче, в неговата натурална форма е труден за усвояване, тъй като се състои от дълги и плътни колагенови фибри. Повечето хранителни добавки използват по-малки съставни части на колагена с цел по-лесно и бързо усвояване. Те се наричат хидролизиран колаген или колагенови пептиди. Можем да разделим хранителните добавки с колаген на три групи:

  • Хидролизиран колаген – още познат като колагенови пептиди/колаген хидролизат, получен чрез излагане на висока температура, която предизвиква разпад на колагена на по-малки протеини
  • Желатин – с частично разпаднат колаген на по-малки протеини
  • Непреработен/суров – липсва каквато и да е денатурация и се съдържат цели колагенови протеини.

Дозировка и режим на прием на колаген

Колаген смути - източник на хидролизиран колаген, осигуряващ здрава съединителна тъкан, здрави стави, коса и кожа.

Приемът на колаген едновременно с витамин С дава на тялото най-добра възможност за усвояване на протеина. Витаминът е важен елемент в усвояването на колагена, тъй като повишава неговата бионаличност (степента на наличност в кръвта).

Препоръчваната доза на колаген на ден, ако целим подобряване състоянието на нашата кожа, коса и нокти е около 5-8 гр колагенови пептиди/ден за период от 8 до 12 седмици. След това се препоръчва кратко прекъсване на курса – около 1-2 седмици, след което нов курс от 8-12 седмици.

Изключително удобна и лесно усвоима форма на хранителна добавка с колаген е колагеновото смути. То представлява частично хидролизиран телешки колаген в прахообразна форма. Именно приеман като вкусен шейк, той може да се приема по всяко време на деня, дори и на работното място, след като бъде смесен и разбъркан с вода, сок или напитка по избор.

Какви са възможните ефекти и за кого е подходящ?

Колагенът е изключително застъпен в човешкия организъм протеин, който има множество структурни, защитни и регенеративни функции. Именно той е отговорен за състоянието и здравето на нашата кожа, коса, нокти и много други.

 Колагенът, който тялото ни произвежда, често е недостатъчен за уравновесяване на процесите на разграждане на колаген. Оттук и необходимостта от прием на колаген от външни източници. Такива могат да бъдат храни и хранителни добавки. 

Храните с високо съдържание на колаген са предимно от животински произход, но има и такива с растителен произход, които играят определена роля в синтезата на колаген от тялото.

 Хранителните добавки често съдържат колаген в разпадната форма – така наречените колагенови пептиди или хидролизиран колаген, което е много по-лесно усвоима форма на колагена. 

Изключително удобна форма на хранителна добавка с колаген е колагеновото смути, лесно и бързо разтворимо с вода или сок. Колагенът е добавка, която следва да се приема с цел поддържане на добро здраве на редица органи и системи.

 Това е добавка, подходяща както за хора в по-млада, така и за хора в напреднала възраст. Все пак, млад или стар, спортист или не, всеки човек заслужава добро здраве, хубава кожа и по едно вкусно колагеново смути на ден!

Назад към блога
Д

Д-р Томас Велев

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.