билки за отделителната система

Билки при заболявания на отделителната система

Martin Hristov

Отделителната система е много важна за правилното функциониране на организма и служи за елиминиране на токсичните продукти от обмяната на веществата. Често, поради лоши хранителни и други вредни навици, тя страда и органите и започват да изпитват затруднения, които могат да се изявят по различни начини. 

В тази статия ще научите за някои често срещани състояния, свързани с функцията и здравето на отделителната система и как билките могат да помогнат за справянето с тях.

    органи на отделителната система

    Какво представлява отделителната система в организма?

    Отделителната система е една от основните биологични системи в тялото ни и изпълнява важната функция да отстранява отпадните продукти от обмяната от кръвта, посредством урината. Тя служи за поддържане на хомеостазата и регулирането на водно-електролитния баланс.

    Отделителната система е съвкупност от следните органи:

    • Бъбреци: Бъбреците са най-важния орган на отделителната система. Те представляват паренхимен чифтен орган, който филтрира кръвта и я пречиства от неизползваеми метаболи, отпадни продукти и излишните течности като ги отделят под формата на урина.
    • Уретери: Представляват кухи тръбести структури, които служат за транспорт на урина от бъбреците в пикочния мехур, като за целта използват перисталтиката, задвижвана от мускулния слой в стената им.
    • Пикочен мехур: Пикочният мехур служи като резервоар за отделената урина, като има мускулен слой, който помага за изпразването му.
    • Уретра: Представлява куха тръбеста структура, която служи за извеждане на урината от пикочния мехур вън от тялото. Дължината ѝ се различава значително при мъжа и жената, като в стената ѝ са разположени мускулни влакна, чрез които може да се отпуска и свива волево (при акта на микция).

    Всеки един от органите, които съставляват отделителната система играе важна роля за премахването на крайните продукти и излишните вещества от организма и спомага за поддържането на баланса на течностите и електролитите.

    Чести заболявания на отделителната система

    Отделителните система е сложа и е съставена от немалко органи, с които вече се запознахме. По тази причина, както може да се досетите, че потенциалните заболявания, от които тя може да страда са много. Въпреки това, някои от тях се срещат и развиват в много по-голям процент от други.

    По-долу в тази статия ще ви запознаем със статистически най-често срещаните болести, които засягат отделителната система и нейните функции.

    Инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур (цистит)

    Инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур (цистит)

    Инфекциите на пикочния мехур и пикочните пътища представляват най-честата форма на бактериална инфекция при жените, като до 60% от всички жени се сблъскват с проблема поне веднъж в живота си.

    Тези инфекции могат да засягат всички участъци от пикочната система, но най-често засягат пикочния мехур и уретрата.

    Симптомите са типични и включват често уриниране, парене и болка при микция, мътна, понякога кървава урина, болка супрапубично и в таза.

    Инфекцията се причинява най-често от бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli).

    Бъбречно-каменна болест (нефролитиаза)

    Нефролитиазата засяга 1 на 10 души в Европа и САЩ. Изразява се в депозирането на твърди отлагания, съставени от минерали и соли (най-често калциев оксалат, урати и други) в бъбречното легенче.

    Протича безсимптомно до момента, в който по-голямо парче (камък) не се насочи към уретерите, като засядането или преминаването през тях води до силна болка в поясната област, кървава урина, гадене, повръщане, често уриниране, понякога треска. 

    Бъбречно-каменната болест се причинява от различни фактори, но най-често е в резултат на хронично обезводняване, висок прием на сол, както и някои зеленчуци, богати на оксалова киселина (зелена салата, спанак), висок прием на протеин, затлъстяване. Разбира се, генетичната предразположеност също е значим фактор.

    Хронична бъбречна болест (бъбречна недостатъчност)

      бъбречна болест

      Бъбречната недостатъчност засяга до 10% от световната популация и се изразява в постепенната загуба на бъбречната функция

      Симптомите ѝ са лесна уморяемост, подуване на глезените и краката, задух, високо кръвно налягане, а в по-напреднали стадии се наблюдава гадене, повръщане (поради интоксикацията с отпадни продукти). 

      Предимно се причинява от диабет и високо кръвно налягане, както и хроничен гломерулонефрит и бъбречна поликистоза.

      Остра бъбречна недостатъчност

      Това заболяване на отделителната система се случва с честота до 18 % от всички хоспитализирани пациенти. Представлява остро настъпило състояние на бъбречна увреда и се изразява с внезапно преустановяване на бъбречната дейност, отделянето на урина, умора и задух. 

      Причините могат да бъдат разнообразни като най-често са инфекциозни агенти, дехидратация, значителна кръвозагуба, лекарства и други.

      Симптоми и лечение

      Симптоми и лечение

      Болестите на отделителната система предизвикват цяла поредица от симптоми, които са свързани с нарушената бъбречна функция и последствията от нея. 

      Много от тях са сходни, а други са характерни за съответното състояние, затова адекватната преценка на специалист е от значение за диагностика и преценка на заболяването.

      Симптомите могат да варират или да са комбинация от следните няколко:

      • Болки в поясната област
      • Парене и болка при уриниране
      • Мътна и кървава урина
      • Често уриниране или липсата на уриниране
      • Температура
      • Отпадналост
      • Гадене
      • Повръщане
      • Високо кръвно
      • Анемия и други

      Ефективното лечение започва с правилната диагностика и най-често налага да се адресира подлежащата причина за заболяването. 

      То може да включва антибиотично лечение, промени в начина на живот и храненето, медикаментозна терапия при високо кръвно, по-добър контрол на диабета, ако е наличен и други.

      Лечебният процес може да е сравнително кратък, но може да бъде и доста продължителен и дори до живот, в зависимост от причината. 

      В някои случаи народната медицина използва ефективно природната сила на билките за справянето с някои състояния, а за други се налага по-сериозна намеса на конвенционалната медицина.

      Билки и билкови смеси за бъбреците

      билки за отделителната система

       

      Представяме ви някой от популярните в народната медицина билки и билкови смеси за бъбреци.

      Червена боровинка - Vaccinium macrocarpon

      Червената боровинка е медицинско растение, което се използва както в народната, така и в конвенционалната медицина за профилактика и лечение на инфекции на пикочните пътища.

      Клиничните проучвания са единодушни, че сок от червена боровинка и различните екстракти от нея могат да възпрепятстват развитието на пикочни инфекции. 

      Причината се крие в способността на някои от активните вещества, които съдържа (антоцианините) да блокират адхезията (прикрепването на бактериите) към вътрешния покривен епител на уринарните пътища.

      Препоръчителен дневен прием: 300-400 мг стандартизиран екстракт от червена боровинка 2-3 пъти дневно или 2-3 пъти по 5 мл тинктура от червена боровинка.

      Глухарче - корен (Taraxacum officinale)

      Растението е признато за лечебно, тъй като притежава диуретични качества, които увеличават продукцията на урина и подпомагат бъбречната функция. 

      Препоръчителен дневен прием: По 1-2 супени лъжици сушен корен или цяло растение, под формата на чай 3-4 пъти дневно или 500 мг сух екстракт 3 пъти дневно. При употреба на тинктура до 2-3 пъти по 5 мл на ден.

      Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)

      мечо грозде билка за отделителната система

       

      Растението се използва за лечението на леки уринарни инфекции и действа антимикробно. Активността му срещу бактериите се дължи на съдържанието на арбутин, който се превръща в хидрохинон в урината - силно антисептично вещество.

      Препоръчителен дневен прием: Два-три пъти дневно по 400-800 мг сух екстракт или 3 пъти дневно по 5 мл тинктура. Не се препоръчва приема над една седмица.

      Коприва (Urtica dioica) 

      коприва за отделителната система

      Копривата има цялостно благоприятно действие върху бъбречната функция и здраве, като помага за третиране на инфекции на уринарните пътища. Притежава диуретични и противовъзпалителни свойства, като ефективно намалява паренето и дискомфорта.

      Препоръчителен дневен прием: Една-две чаени лъжички сушени листа под формата на чай, 3-4 пъти дневно, или 300-600 мг сух екстракт 3 пъти на ден. Тинктурата се приема до 2-3 пъти дневно по 5 мл.

      Билките са съвместими и могат да бъдат комбинирани за по-добър и пълен ефект.

      Съвети за здрава отделителна система

      Най-доброто лечение за заболявания на бъбреците и на отделителната система е профилактиката. Спазването на някои основни принципи може да избегне появата на доста от заболяванията, свързани с отделителната система, както и да подпомогнат цялостното здраве на организма. 

      Те се изразяват в интегрирането на следните практики в начина си на живот: 

      • Прием на достатъчно количество вода - поне 2-3 литра на ден.
      • Спазването на балансирана диета, насочена към консумацията на пресни плодове, зеленчуци, риба, чисто месо и ядки.
      • Ограничаване на вредните храни - мазно, пържено, солено.
      • Контрол на подлежащи заболявания - диабет, високо кръвно.
      • Добра физическа активност.

      Спазвайки тези правила, в комбинация с приема на благотворни билки и растителни екстракти може значително да подобрим здравето на нашите бъбреци и пикочни пътища.

      Често задавани въпроси

      Често задавани въпроси

      Какви са основните неща, които трябва да спазваме за здрава отделителна система?

      За здравето на целия организъм и правилното  функциониране на всички органи и системи, включително и отделителната система, от първостепенно значение е спазването на здравословен хранителен режим и природосъобразен начин на живот, прием на достатъчно течности и редовни профилактични прегледи.

      Кои билки са най-ефективни за справяне със заболявания на отделителната система?

      Червената билка, бялата бреза, мечото грозде и копривата са едни от най-препоръчителните и ефективни билки за справяне с различни състояния на отделителната система.

      Може ли да се лекува с билки острата бъбречна недостатъчност?

      Не, това състояние е със сериозен риск за живота и се лекува в лечебни заведения под строг медицински контрол, медикаментозна терапия, а понякога и високоспециализирани процедури - хемодиализа.

      Назад към блога

      Оставяне на коментар

      Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.