най-силните витамини за очи

Най-силните витамини за очи: пълно ръководство

Д-р Мартин Христов

Често здравето на очите се приема за даденост, а когато се стигне до някакъв проблем е възможно да е прекалено късно за реакция. 

Кога последно посетихте профилактично офталмолог, измерихте диоптъра си или използвахте капки, с цел овлажняване на очите?

Очите ни, както и самите ни тела се нуждаят от редица хранителни вещества и витамини за правилно функциониране на оптимално високо ниво. 

Можем ли да подобрим здравето на очите ни по естествен начин, има ли значение храната, която приемаме за здравето на очите ни и как можем да оптимизираме ежедневието си, с цел да запазим зрението си за повече време? 

Това са въпроси, на които ще получите отговори в следващите редове.

Какво е значението и какви са ползите от приема на витамини за здравето на очите?

Прием на добавки за очи

Хранителните добавки за подобряване очното здраве са само допълнение към хранителния режим с прием на храни, богати на активни съставки с ползи за зрението. 

На първо място е важно той да бъде пълноценен, балансиран и да осигурява всички необходими за организма хранителни вещества, витамини и минерали.

Правилната диета ще допринесе за поддържането на здравословно тегло на тялото ви, което от своя страна ще намали риска за развитие на диабет – една от основните причини за нарушения в зрението и слепота.

Ползи от прием на витамини за очи

Ползи от прием на витамини за очи

Добавките за очно здраве често представляват комбинации от витамини, минерали, антиоксиданти и други. 

В следващите редове ще разгледаме някой от основните ползи от приема на витамини за очи.

Прием на витамин А за добро зрение

Витамин А е известен още като ретинол ацетат и е от жизненоважно значение за тялото, тъй като то не може да го синтезира самостоятелно и се налага той да бъде приеман от външни източници като храна (черен дроб, рибено масло и други) и хранителни добавки. 

Това автоматично го поставя в групата на незаменимите витамини. Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини и има редица полезни свойства за човешкия организъм. 

Той подпомага развитието и растежа на плода, съдейства при поддържането на здрава имунна система, участва в строежа на костите, косата и ноктите.

Витамин А е изключително важен по отношение на здравето на зрителната система, тъй като се свързва с протеина „опсин“ при формирането на родопсина – светлоабсорбиращата молекула, необходима за скотопичното и цветното зрение.

Този витамин се среща под две форми в храната: ретинол и каротеноиди. Ретинолът е незаменим фактор в пръчиците и колбичките (клетките на ретината), които реагират на светлината и изпращат сигнали с информация до мозъка.

Под формата на ретиноична киселина витамин А има съществена роля за поддържане на нормалната функция на конюнктивалния и роговичния епител.

Дефицитът му води до състояние, наречено ксерофталмия – сухота на очите, което при липса на лечение води до образуване на язви корнеалния слой и слепота.

Витамин Е и антиоксидантната защита на очите

Качествен източник на витамин Е, осигуряващ здрав имунитет и антиоксидантна защита на тялото.

Витамин Е е известен още като алфа токоферол и изпълнява ролята на универсален антиоксидант в организма. Витаминът е от групата на мастноразтворимите витамини, заедно с витамини А, D3 и К.

Освен изключително мощните си антиоксидантни свойства, той има и редица други функции като например профилактика на състояния като тромбози на коронарните съдове. Също така има протективно действие върху свободния тестостерон при мъжете и яйцеклетките при жените.

Именно силните антиоксидантни свойства на витамин Е са отговорни за протективните му действия по повод на очното здраве. Чрез намаляване вредните действия на свободните радикали, витаминът намалява увредите върху клетките на зрителната система, което е и един от механизмите на развитието на заболяването „катаракта“.

Витамин Ц и ролята му в здравето на роговицата

Също както витамин Е, витамин С (известен още като аскорбинова киселина или аскорбат) е мощен антиоксидант и има протективна функция спрямо клетките и тъканите на окото. 

Освен това витаминът е необходим при синтезата на колаген – съединение, което има пряко участие в изграждане на редица структури, като например роговицата и склерата. 

Има данни, че приемът на 500-600 мг/ден витамин C, може да намали риска за развитие на катаракта с над 50%.

Витамин Д и ролята му върху здравето на очите

Освен редица ползи за кожата и транспорта на редица йони в тялото, витамин Д има редица полезни свойства и що се касае до здравето на зрителния апарат.

Особено силно изразено е протективната му роля що се касае до дегенерацията на макулата. Заболяването няма дефинитивно лечение, но има доказателства, че витамин д3 може да забави развитието му и да намали последиците от него.

Освен витамините, за поддържане на добро очно здраве роля имат и някой лечебни растения, минерали и оксиданти.

Невен

Освен красиво цвете, невенът е изключително полезна билка за зрителната система, но и с многобройни ползи за организма на човек. Тинктурата от невен съдържа съединения като терпеноиди, флавоноиди, кумарини, хинини, етерични масла и каротеноиди, които имат благоприятен ефект върху различни аспекти от здравето на нашия организъм. 

Растението има силно противовъзпалително и антисептично действие. Приемано за вътрешно приложение има ползи при язвена болест, при хиперлипидемични състояния (висок холестерол), при диабет и като протектор на черния дроб. 

Подпомага зарастването на рани и регенерацията на тъкани и клетки. Чрез действията си по повод контролирането на кръвната захар, растението упражнява и своите благоприятни действия относно зрителната система, по вече описаните механизми.

Розмарин

Екстрактът от стръковете на това ароматно растение има мощни действия върху човешкото тяло. Основните действия са насочени към нервната система, но се наблюдават и редица други полезни свойства. 

Чай от растението е използван от дълбока древност като спазмолитично, обезболяващо и успокоително средство. Влизал е в употреба при нарушения в храносмилането и апетита. 

Прилаган е при главоболие, безсъние и депресивни състояния. Често се използва като инхалации срещу синузити, хрема и кашлица. 

Розмаринът упражнява положителните си ефекти върху зрителната система чрез засилване действието на антиоксидативните механизми и намаляване на оксидативния стрес в тялото.

Черна боровинка

Концентрираният екстракт от листата на черната боровинка е съставен от множество активни съставки, основно фенолни такива. 

Тинктурата има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, които имат полза при редица състояния на организма. Плодовете на растението са източник на витамин C, фибри, лутеин и известно количество захари.

Именно активните антиоксидантни свойства имат силно отношение по повод оксидативния стрес и предпазват от токсичното действие върху клетки и структури в областта на зрителните анализатори. 

Активните съставки имат добри показания още при:

  • Състояния на венозна клапна недостатъчност
  • Контрол на кръвната захар
  • Отлагането на атеросклеротични плаки по съдовете
  • Възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Омега 3 мастни киселини

Омега 3 е веган формула с високо съдържание на DHA, допринасяща за по-добри когнитивни функции и намаляване на възпалението.

Омега 3 мастните киселини са уникални съединения имат редица ползи за зрителния анализатор. Едно от тях е силното противовъзпалително свойство, което ограничава увредите на малките кръвоносни съдове при диабетно болни. 

Освен това клетъчните мембрани на ретината съдържат голямо количество Омега 3 мастни киселини, което ги прави важна съставна част от тях.

Друга важна функция на мастните киселини е при образуването на сълзи. Това е от съществено значение при състояния протичащи със сухота в очите.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са две съединения от групата на каротиноидите и са основни антиоксиданти, които предпазват очите от вредното действие на свободните радикали. Срещат се естествено в организма, като имат основна роля в процесите на отслабване на зрението с напредване на възрастта. Лутеинът се среща в по-високи концентрации в ретината, докато зеаксантинът е по-концентриран в макулата на окото. 

Двата каротеноида потенцират своите действия, когато са заедно и действат като филтър на очите и блокират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето. 

Естествени източници на лутеин и зеаксантин са:

  • Спанак
  • Зеле
  • Чушки
  • Киви
  • Грозде
  • Портокали и др.

Ето в обобщен табличен вид основните моменти, на които да обърнете внимание, когато стане въпрос за здравето на очите.


Витамин/продукт

Активни вещества

Полезни свойства

Препоръчва се при

Витамин А (ретинол)

Ретинол, Бета Каротин

Поддържа здравето на лигавицата; Подобрява нощното зрение

За хора с нощна слепота или сухота в очите

Витамин С (аскорбинова киселина)

Аскорбинова киселина

Антиоксидант; Намалява риска от катаракта и дегенерация на макулата

За предпазване от свързани с възрастта промени в зрението

Витамин Е (токоферол)

Алфа-токоферол

Предпазва клетките на очите от оксидативен стрес

За намаляване риска от катаракта и дегенерация на макулата

Омега 3 мастни киселини

DHA (докозахексаенова киселина)

Подобрява функциите на слъзните жлези; Намалява сухотата в очите

За хора със сухота в очите, особено при работа пред компютър

Лутеин и Зеаксантин

Лутеин, Зеаксантин

Филтрират вредната синя светлина; Предпазват от дегенерация на макулата

За предпазване и лечение на катаракта и макулна дегенерация

Какви витамини да комбинираме за оптимални резултати?

Комбинирането на различни витамини и добавки за очи с правилно и балансирано хранене би донесло максимално много ползи за здравето на вашата зрителна система. 

Именно ефектите от комбинацията на витамини А, Е, С и D води до профилактика на редица състояния и заболявания на зрителната система, което ще ви осигури добро зрение за дълго време.

Витамини за очи от VitaOn

Най-силните витамини за очи са и най-често срещаните на пазара. Витамините на VitaOn са с висока концентрация на активната съставка и са без добавена захар, ГМО или други изкуствени продукти. 

Именно приемът на истински качествени хранителни добавки би ви донесъл ползите, които очаквате от редовната суплементация. Не се колебайте, а заложете на качеството.

Заключение

съвети за очното здраве

Здравето на очите се определя от много фактори, сред които хранителен режим, вредни навици, прием на хранителни добавки, придружаващи заболявания и много други.

Поддържането на добра хигиена, редовното проследяване при офталмолог и прием на витамини, минерали и антиоксиданти може да забави или да ограничи развитието на редица очни заболявания, които в последствие могат да доведат до ограничаване на зрението и слепота. 

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Може ли тютюнопушенето да увреди зрението ми?

Вредните токсини в цигарения дим могат да увредят вътрешната стена на кръвоносните съдове, което да доведе до намаляване на кръвоснабдяването на определени структури и да намали доставката на кислород и хранителни вещества.

Кой е най-често използваният витамин за очно здраве?

Най-често витамин А се свързва с очното здраве. Витаминът има тези свойства, поради свързването му с определени съединения при образуване на някои молекули, важни за зрението.

Какви храни мога да приемам, за да подобря зрението си?

Едни от най-често използваните храни с цел подобряване на зрението са морковите, зеле, спанак, киви и други. Те са богати на витамини, лутеин и зеаксантин - съединения с доказани ползи за зрителния апарат. 

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.