Билки от народната медицина

Най-популярните видове лечебни билки в България

Д-р Мартин Христов

Мястото на билките в народната медицина на страната

България е разположена на стратегическо географско място, което предоставя уникални условия за флората и фауната. Климатичните особености, различните обитания, разнообразните богати почви и други фактори създават предпоставка за голямо биоразнообразие.

Същите тези фактори са определящи и за уникалното разнообразие на лечебни треви, растения и билки по нашите земи.

Те представляват незаменима част от българския фолклор и народното лечение, като различни рецепти се предават от поколение на поколение от векове.

Билкарството и традиционните методи за лечение включват различни форми и начини за употреба на медицинските растения под формата на чай, натурални билкови тинктури, сиропи, като употребата им е застъпена и в нашето съвремие.

Билките и рецептите, в които се включват често представляват първи избор и първа линия на защита от болести, поради тяхната природна ефикасност, която се съчетава с безопасност.

Във всяко българско семейство има “таен” запас от изсушени билки, готови да бъдат включени в някоя лечебна отвара или друга рецепта.

Традициите в билкарството са с дълбоки корени в нашата страна и се предават от човек на човек като представляват израз на уважение към “природната аптека” и признание към нейната ефективност за поддържане на доброто здраве на българското население.

С настоящата статия ще навлезем в дълбините на билковото царство и ще ви запознаем с някои от най-значимите и популярни видове билки на България и техните уникални характеристики, както и ролята им в традиционната и съвременната медицина.

Най-популярните лечебни билки в България

Най-популярните лечебни билки в България

Поради огромното разнообразие на билки, които виреят на територията на България, всяка къща, особено в по-малките населени места, има тефтер с бабини рецепти, включващи всякакви билки. През вековете те са били единствената надежда на хората за поддържане и възстановяване на тяхното здраве след боледуване.

Всеки край на страната си има предпочитани билки и те най-често се определят от местното биоразнообразие. Много растения притежават медицински качества, без дори да подозираме, а други са популярни и известни на всички.

В тази статия ще ви запознаем с най-популярните билки на България, техните свойства и за какво влизат в употреба, а също така и с лечебното действие на някои по-малко известни растения, за които хората не предполагат, че имат лечебен ефект.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от най-известните билки по нашите територии. Тя е сравнително често срещана билка, която намира много приложения, благодарение на уникалния си химичен състав.

Едно от най-почитаните качества на тази билка е способността и да се справя с леки до средно тежки форми на депресия и тревожност.

Някои от биологично активните вещества на билката, в частност хиперфорин и хиперицин имат модулиращо действие върху важните за мозъка невротрансмитери - серотонин, допамин и норадреналин. Техният ефект наподобява до голяма степен фармацевтичните антидепресанти, известни като SSRI.

Други, по-малко известни вещества, за които се смята, че също могат да имат антидепресивен ефект са така наречените ксантони - мангиферин и изомангиферин.

Дали под формата на чай или концентриран екстракт (тинктура), жълтият кантарион се препоръчва също при гастрит, язвена болест и възпалителни заболявания на червата. Помага също за регулиране на съня и действа като имуностимулант.

Компреси с жълт кантарион могат да се използват за по-бързо зарастване на рани. Действа благоприятно за женското здраве, като облекчава симптомите на предменструалния синдром, както и при навлизане в менопауза.

Коприва (Urtica dioica)

Копривата е изключително ценно растение за нашия народ, което се използва доста често заради кулинарните му качества. Освен това представлява и мощна билка, която има значителни противовъзпалителни, антиоксидантни, антиалергични и диуретични качества.

В състава си копривата съдържа редица витамини и минерали, както и пълен набор от незаменимите аминокиселини, което е рядкост в растителното царство.

Освен това е богата на множество фитохимикали, благодарение на които оказва благоприятното си действие при възпалителни заболявания, артрит, висока кръвна захар и доброкачествена хиперплазия на простатата.

Бял равнец (Achillea millefolium)

Белият равнец е често срещана билка с характерни бели цветове и с много приятна, леко цитрусова миризма. Богата на редица фитохимикали като сесквитерпенови лактони, флавоноиди, фенолни киселини и етерични масла, на които дължи полезните си свойства за човешкото здраве, билката намира приложение при редица проблеми.

Притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Ефективно намалява възпалението, особено при артрит и при някои състояния на храносмилателната система като гастрит, язва, синдром на дразнимото черво и други.

Стимулира апетита и подобрява храносмилането. Помага за регулацията на менструалния цикъл и облекчава спазмите на матката.

Растението също така има естествени антипиретични свойства - тоест, понижава температурата при трескави състояния.

Български трибулус (Tribulus Terrestris)

Билката вирее на няколко континента, но се нарича Български Трибулус поради факта, че за пръв път именно ние я популяризираме. Освен това, нашият трибулус има по-специфично съдържание, поради което се счита, че е много по-ефективен от останалите.

Растението и неговите концентрирани екстракти се използват поради силните си качества на афродизиак. Стимулират либидото и подобряват качеството на сексуалния акт. Освен това благоприятстват сперматогенезата и подобряват фертилитета при двата пола.

Трибулус има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система, тъй като има свойството да регулира кръвното налягане, а освен това подобрява усвояването на глюкозата при хора с инсулинова резистентност. 

Български трибулус

Мурсалски чай (Sideritis scardica)

Известен още като български планински чай, билката представлява ендемичен вид, който се среща по-високите планини в България. Притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и общоукрепващи свойства.

Благоприятен е при инфекции и простудни заболявания, засягащи горните дихателни пътища. Освен това се счита за афродизиак. Има тонизиращи качества, повишава имунитета и енергията. Облекчава раздразнения на стомашно-чревния тракт.

Глог (Crataegus monogyna)

Лечебното растение е широко използвано в България поради незаменимите му качества, свързани със сърдечно-съдовата система. Листата, плодовете и цветовете му са богати на активни съставки, които помагат за профилактика на атеросклерозата, регулират кръвното налягане, повлияват добре аритмии. 

Кардиопротективните му качества правят глога едно от най-ценните медицински растения. Силните антиоксиданти в биохимичния състав на растението подпомагат борбата със свободните радикали и редуцират щетите върху стените на кръвоносната система. Може да се използва още като имуностимулатор и в борбата с оксидативния стрес.

Маточина (Melissa officinalis)

Маточината е растителен вид от семейството на ментата. Притежава уникален лимонов аромат и е много ценена поради нейните успокоителни качества, които помагат за овладяване на тревожност и нервно напрежение.

Помага при нарушения на съня и може да подобри настроението. Билката е удачна като част от “анти-стрес” терапия, тъй като е богата на антиоксиданти и други полезни за организма вещества.

Има все още недоказани твърдения, че тя може да подпомогне когнитивните функции и да подобри паметта.

Както всички представители на семейство Laminacea, маточината е благоприятна при раздразнения на храносмилателния тракт и затруднено храносмилане.

Валериана (Дилянка) - Valeriana officinalis

Валерианата е много известна билка, широко използвана в България, поради своите успокоителни и слаби седативни свойства.

Помага при разстройства на съня, а също така помага на хората да се справят с тревожни чувства и мисли. Има релаксиращ ефект върху скелетната мускулатура, с което на практика помага за отпускане на духа и тялото и допринася за по-ползотворна почивка. По-рядко се използва при раздразнения на храносмилателната система.

Черен бъз (Sambucus nigra)

Черен бъз (Sambucus nigra)

Ценен заради своите имуностимулиращи качества, черния бъз се използва при вирусни и простудни заболявания, грип и други респираторни инфекции.

Научно доказана е способността на билката и нейните екстракти да помагат за по-бързо възстановяване и по-леко боледуване от вирусни инфекции, особено ако приемът се започне още в първите часове от появата на симптомите.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмарин е много популярна подправка, която също така притежава медицински свойства. Използва се в ароматерапията, както и под формата на етерично масло и тинктури.

Богата е на карнозна и розмаринова киселина, както и на редица други фенолни съединения. Подобрява храносмилането и намалява мускулните болки.

Едни от най-изявените качества на растението, поради което е толкова търсено, обаче е невропротективното му действие (екстракта от розмарин предпазва мозъка от увреждащото действие на оксидативния стрес). Счита се, че подобрява паметта и когнитивните способности.

Мента (Mentha piperita)

Тази ароматна билка често се използва поради нейните органолептични качества както за приготовление на ароматен чай, така и като подправка към напитки и десерти. Освен вкусовите и ароматните си качества, ментата е признато медицинско растение, което притежава редица лечебни свойства.

Съдържа веществата ментол, ментон и други активни флавоноиди, които действат благоприятно при храносмилателни проблеми - облекчават симптомите на раздразнените черва, успокояват чревната и стомашната лигавица и стимулират отделянето на храносмилателни ензими.

Ефективна е още при простудни заболявания за отпушване на горните дихателни пътища, а също така облекчава главоболието. Вдишване на етерично масло от мента повишава фокуса и концентрацията, както и когнитивните функции.

Глухарче (Taraxacum officinale)

Глухарчето е често срещано и познато на всички растение, което малцина свързват с полезни ефекти върху тялото, но то представлява истинска химическа лаборатория за активни вещества с благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Богато е на различни фенолни съединения, сесквитерпенови лактони, тараксацин и тараксастерол. Изключително полезна билка за подобряване здравето и функциите на черния дроб, помага при детоксикация и активно се бори със свободните радикали.

Освен това, глухарчето има изразено диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Ефективно е за контрол на кръвната захар при диабетици, а също така стимулира отделянето на жлъчка и подобрява храносмилането.

Котешка стъпка (Clinopodium vulgare)

Билката има разнообразни благоприятни свойства. Високото съдържание на фитохимикали са отговорни за нейните антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи качества.

Билката има изразено антимикробно действие и е ефективна при някои възпалителни и инфекциозни заболявания на дихателната система. Може да облекчи симптомите при раздразнение на стомаха и червата като подуване, газове и дискомфорт.

Лайка (Matricaria chamomilla)

Лайката е известна билка сред народа, която най-често хората използват за приготвянето на силно ароматен чай с успокояващо действие. Лайката е богата на флавоноиди като апигенин, кверцетин и лутеолин, на които дължи антиоксидантните си качества.

Освен това в състава на етеричните си масла съдържа алкохолът бизаболол, който има противовъзпалителен и антимикробен ефект, а също така успокоява кожата и облекчава кожни раздразнения. 

Други качества, заради които лайката е толкова предпочитана са нейните общо успокояващи свойства, като помага при тревожност и инсомния.

Живовляк (Plantago major)

Богат на много фитохимикали, в състава му се откриват в големи концентрации веществата аукубин, алантоин и други феноли, които имат много добро действие при възпалителни състояния на храносмилателната система - гастрит, язва, синдром на раздразнените черва, колит и други. 

Адстрингентните (свиващи) способности на живовляка, които се дължат на високото съдържание на танини, са много полезни за спиране на диарията. 

Освен, че подпомага храносмилането и отстранява газовете и подуването, живовляка има много добро действие при различни състояния на дихателната система. Приложен локално, се използва за лечение на рани.

Невен (Calendula officinalis)

невен - лечебни билки

По-познат на хората като красиво декоративно растение, невенът също така притежава силни лековити качества. Богат е на множество активни вещества като кверцетин, кемпферол, тараксастерол, лутеин, календулен и много други, невенът намира приложение като антиоксидант и противовъзпалителен ефект.

Ефективен е при раздразнения и кожни възпаления, като се прилага локално или се включва в различни козметични препарати. Освен това, невенът помага за профилактика и лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника. 

Притежава имуномодулиращо действие и нови изследвания сочат, че може да се окаже полезен при борба с рака.

Златен корен (Rhodiola rosea)

Билката е световноизвестна с мощните си адаптогенни качества и е представител на естествената флора на нашата страна. Тя е много популярна сред хората. 

Тази билка се различава значително по своя състав от повечето български билки. Нейното уникално съдържание определя и доста по-различното ѝ действие, поради което тя е една от най-популярните билки в света, наред с ашваганда, мака и женшен.

В биохимичния състав на златния корен се срещат вещества, наречени розавини с представителите розавин, розарин, розин, салидрозид. Салидрозидът, известен още като родиолосид е ключов компонент, отговорен за адаптогенните качества на билката. Други важни вещества за качествата на растението са тирозол и хидрокситирозол. 

Разнообразието на уникални фитонутриенти правят билката много търсена. Освен обичайните антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, родиолата е адаптоген. 

Това означава, че тази билка помага на тялото да се адаптира към стрес и да засили неговата устойчивост. Освен това, тя може да увеличи силата, издръжливостта и цялостно да подобри физическия капацитет на тялото.

Помага също за поддържане на по-голяма острота на ума, подобрява когнитивните способности и е ефикасна в периоди на психологически стрес. Също така, поради нейните ефекти върху нервната система, тя се използва за подобряване на настроението.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е растение, което се отглежда в големи култури. Познато на всеки със силния си аромат, тази билка притежава и доста лечебни качества. Богата на етерични масла, съдържащи линалол, линалилацетат, камфор и синиол, както и на фенолни съединения, фенолни киселини и тритерпени.

Лавандулата, под различни форми (като чай, етерично масло или тинктура), се използва за успокоение и релакс, като намалява тревожността и нервното напрежение. Освен това подобрява качеството на съня и е доста чест избор на хората, страдащи от инсомния.

Тя има силни антимикробни качества, които са насочени срещу бактерии и гъбички и по тази причина често се използва и в козметиката, където също влиза в роля способността и да овладява кожни раздразнения.

Лавандулата притежава аналгетични (обезболяващи) свойства и е благоприятна при артритни и мускулни болки, както и при главоболие.

Освен, че релаксира мускулите на скелета, растението повлиява добре гладката мускулатура на червата и стомаха, като премахва спазмите, газовете и подуването.

Използва се още при настинки и астма, поради нейното отхрачващо действие и противовъзпалителен ефект.

Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)

мечо грозде лечебни билки 

Мечо грозде е храстовидно растение, чиито листа и добре узрели плодове имат лечебни свойства. Основното съединение, отговорно за полезния ефект на билката върху човешкото здраве е арбутин, което в тялото се превръща до хидрохинон.

Благодарение на него мечото грозде има силни антимикробни, адстрингентни, противовъзпалителни и диуретични ефекти.

В състава на растението влизат още танини и други флавоноиди. От години, билката се използва за подобряване здравето на пикочните пътища и цялата уринарна система Влиза в употреба при инфекции като цистит, уретрит и по-рядко бъбречни инфекции.

Екстрактът от мечо грозде увеличава отделянето на урината и стимулира бъбречната функция. Танините в състава му са полезни при синдрома на пропускливите черва и диария, поради техния адстрингентен ефект.

Заключение

България е много благоприятна по своето географско разположение и климат за много билки и лечебни растения. Именно поради голямото разнообразие от тях, с което разполагаме, традиционната медицина е добре развита сред българското население.

По нашите ширини могат да се срещнат билки, които да повлияят почти всяко заболяване, а билкарите са се научили да ги комбинират според тяхното действие, за да може да извлекат максимална полза от тях.

Дали ще ги консумираме в суров вид (глухарче, коприва), ще се възползваме от техните ароматни свойства (лавандула, розмарин), или ще приемаме в концентриран вид под формата на отвари и тинктури, те са богати на различни полезни вещества, с които благоприятстват всеки аспект от човешкото здраве.

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Каква е ролята на билките в народната медицина?

Българските билки заемат важно място в народната медицина като естествени средства за справяне с различни здравни проблеми.

Какви са методите за употреба на билките?

Те могат да се консумират като подправки, в салати, както и под формата на чайове и отвари и различни концентрирани екстракти.

Коя българска билка е популярна по цял свят?

Това е българският трибулус, който се отличава по своя химически състав от своите роднини, които се срещат в Азия и други части на Европа.

Назад към блога
Д

Д-р Мартин Христов

Виж повече за автора

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.